«Το Ημερολόγιο του Ταξιάρχη»

4 Φεβρουαρίου 201408:07

Το Ημερολόγιο του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου, τυπώθηκε  σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων έχει  ήδη τεθεί σε κυκλοφορία για χάρη των προσκηνυτών και αναγνωστών της τριμηνιαίας περιοδικής έκδοσης Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ.

Είναι αφιερωμένο  στον Ι. Ν. του Αγίου Βασιλείυυ, στα ανακαινιστικά Εκκλησιαστικά έργα της ενορίας του Μανταμάδου καθώς και σε εικόνες της καθημερινής ζωής του χθες και του σήμερα.

Έχει διαστάσεις 20Χ20 εκ, δεμένο με σκηρό εξώφυλλο και αποτελείται από 270 έγχρωμες σελίδες. Είναι εμπλουτισμένο με φωτογραφίες παλιές ασπρόμαυρες και έγχρωμες από τη ζωή της Εκκλησίας και τις ενασχολήσεις των κατοίκων του Μανταμάδου, τα Αποστολικά Αναγνώσματα όλων των Κυριακών του έτους στη γλώσσα των Ευαγγελίων και την απόδοσή τους στη νεοελληνική , την πρωϊνή προσευχή, το μικρό απόδειπνο, γνώμες μεγάλων και σοφών ανθρώπων, τις νηστίσιμες ημέρες και περιόδους του έτους, λίγες σελίδες για σημειώσεις και τηλεφωνικό κατάλογο και φυσικά την εικόνα του Αγίου που εορτάζει κάθε μέρα με συνοπτικη βιογραφία του.

Όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου στο τηλ.22530-61221 τις βραδινές ώρες μετά τις 7 μ.μ. Τιμάται 10 ευρώ όση είναι και η δαπάνη για την εκτύπωσή του, μη περιλαμβανομένων των εξόδων αποστολής.

Στην ίδια σειρά των εκδόσεων του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών λάβαμε και πέντε βιβλία που έχει επιμεληθεί ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Ευστράτιος Δήσσος, τα οποία αναφέρονται στο Ιστορικού του Ιερού Ναού και τα Θαύματα του Ταξιάρχη.

Να γνωστοποιήσόυμε στους ενδαιφερομένους ότι κυκλοφορεί εδώ και 41 έτη η τριμηνιαία περιοδική έκδοση Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ που διανέμεται σε 5.000 συνδρομητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και αριθμεί ήδη 220  τεύχη.

Το  KomotiniPress επικοινώνησε με τον ακούραστο Ιερέα-Συγγραφέα ο οποίος και μας είπε τα εξής:

«Στα βιβλία καταγράφονται θαυμαστές ενέργειες των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ που λατρεύονται στο ομώνυμο προσκύνημα Μανταμάδου. Πρόκειται για ανεξήγητες από τη λογική και ανερμήνευτες από την επιστήμη ενέργειες – βιώματα επωνύμων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, πιστών και αφοσιωμένων στο Χριστό και στους Αγγέλους του.

Αυτό που μετράει για τον αναγνώστη (ακόμη και τον «άπιστο») είναι ο τρόπος που βίωσαν οι ενδιαφερόμενοι τα «θαύματα» και η επίδραση που άσκησαν στη συμπεριφορά τους.

Η «ανατομία των θαυμαστών ενεργειών των Αρχαγγέλων» μας οδηγεί στον πόνο, στον Σταυρό του Μαρτυρίου που ενεργοποιεί την πίστη των ανθρώπων μέσα από την συνειδητποίηση της μηδαμινότητας και της αδυναμίας τους Αυτή οδηγεί στην ανάγκη επικοινωνίας με το Θεό και τους Αγίους Του.

Οι αφηγήσεις που ακολουθούν, επισημαίνει ο Πατήρ Ευστράτιος Δήσσος, είναι γεμάτες ειλικρίνεια και ανθρωπιά, δείχνουν πως το «θαύμα» δεν είναι παιδί της γνώσης αλλά της πίστης που λυτρώνει και σώζει»!

Ο Πατήρ Ευστράτιος Δήσσος αναφερόμενος στην Κομοτηνή, μας γνωστοποίησε ότι πλήθος πιστών  από την περιοχή της Ροδόπης επισκέπτεται κάθε χρόνο το προσκύνημα του Ταξιάρχη!

matamados

Από την Θρησκευτική και Λαϊκή Παράδοση

Ο Ταξιάρχης είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά θεωρείται και προστάτης ολόκληρου του νησιού. Μέχρι σήμερα η εικόνα του, προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχάγγελου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά.

Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού, είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Σύμφωνα με το θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς, με εξαίρεση ένα νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από κει είδε μετά το μακελειό, τη μορφή του Αρχάγγελου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί, έφτιαξε τη μορφή του Ταξιάρχη, όπως πρόλαβε να την αντικρύσει. Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός.

Οι πιστοί εναποθέτουν μέχρι σήμερα, ως τάματα, σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες. Η εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή των Μυροφόρων, δύο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, με μεγάλο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι συνοδευόμενο με ταυροθυσία και κατόπιν παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ», που διανέμεται εθιμοτυπικά στους προσκυνητές, οι οποίοι εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό, να έρχονται στον Άγιο με τα πόδια την παραμονή της γιορτής, από χιλιόμετρα μακριά, αλλά και καβαλάρηδες με τα άλογά τους στολισμένα, για να τιμήσουν τον Ταξιάρχη.

Το μοναστήρι βρίσκεται βόρεια του Μανταμάδου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη Σκαμνιά.

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr