Ημερολόγιο Covid19 – 4/12/2020

5 Δεκεμβρίου 202010:43

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 4 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης τα 1.667 επιπλέον κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
– 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
Τέλος, 36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 • Β. Παπαευαγγέλου: Δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης- «Από τα νέα κρούσμα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται σε όλη την επικράτεια. Περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει μα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την αποψινή ενημέρωση.
 • Γκ. Μαγιορκίνης: Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά -Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής RT είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο, είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.
 • Ν. Χαρδαλιάς: Το 66,4% των ενεργών κρουσμάτων βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας – Έντονος προβληματισμός για τις ΠΕ Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας -Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
  Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.Όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί από την εργαλειοθήκη της δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.«Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους» εξήγησε.
 • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.667 νέα κρούσματα και 98 θανάτους. 169 στην Ανατολική Μακεδονία και ΘράκηΣτην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καταγράφηκαν συνολικά 169 νέα κρούσματα. Ειδικότερα: 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας – 35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου – 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας -49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης – 20 κρούσματα στην Π.Ε. ΡοδόπηςΟ συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 113.185 και των θυμάτων σε 2.804. Παραμένουν διασωληνωμένοι 612 συμπολίτες μας, ενώ 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.450.855 κλινικά δείγματα. Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 18.241 μοριακές PCR & 8.841 Rapid Test Ag.
  Σύνολο νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία (στοιχεία ΗΔΙΚΑ): 3.930 (+325) ) Τα «εγχώρια» λεγόμενα κρούσματα έχουν μετατοπιστεί στις επαρχίες, ακόμα και σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές όπως η Ευρυτανία. Η διασπορά είναι χαρακτηριστική σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Το ποσοστό των εισαγωγών για νοσηλεία εμφανίζει αύξηση και ξεπέρασε το 7,5% των βεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μείωση των κρουσμάτων που δεν έχουν σοβαρή νόσο είτε είναι ασυμπτωματικά.Το ποσοστό των διασωληνωμένων μειώθηκε στο 15,57% των νοσηλευόμενων (πάντα με βάση τα στοιχεία νοσηλειών της ΗΔΙΚΑ) προφανώς λόγω της ραγδαίας αύξησης των νοσηλευόμενων τις τελευταίες μέρες.Η θνητότητα επί των 113.185 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 2,47% (νέα άνοδος) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 26,15 θανάτους /100.000 κατοίκους. Η θνητότητα (ως ποσοστό επί των συνολικών αναγνωρισμένων κρουσμάτων) αυξήθηκε και πάλι σήμερα (2,47% από 2,42% χθες). Ήδη έχει υπερκεράσει την παγκόσμια (2,3%). Η θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό εμφανίζει συνεχή και σημαντική άνοδο και από το ούτε 2 θανάτους /100.000 πληθυσμού του τέλους Ιουνίου ξεπεράσαμε σήμερα τους 26 θανάτους /100.000…
 • Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 2.019 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 302 σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Ωστόσο, περιπου 70 ασθενείς με covid-19 νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, που έχουν επιταχθεί για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με το Open, το «Ιπποκράτειο» , ξεκίνησε τη σημερινή του εφημερία, με μόλις ένα διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ για κορονοϊό, ενώ νωρίς βράδυ της Πέμπτης και οι 24 κλίνες Covid, ήταν κατηλλειμένες. Οι γιατροί του νοσοκομείου επισημαίνουν μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουν όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους (40χρονους – 50χρονους), να φτάνουν σε βαριά κατάσταση, με ανάγκη διασωλήνωσης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητούν από όλους τους πολίτες, να τηρούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα και να μην σπάνε το lockdown.Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας. Ο Βόλος, η Λάρισα, η Τρίπολη και η Πάτρα, βρίσκονται σε καθεστώς μεγάλης πίεσης με τα νοσοκομεία τους να φτάνουν στα όριά τους λόγω και των διακομιδών.Ούτε στη Λάρισα παρατηρείται κάμψη του ρυθμού μετάδοσης του κορονοϊού, με τον αριθμό των κρουσμάτων παραμένει σταθερά τριψήφιος, ενώ οι εισαγωγές κυμαίνονται από 10 μέχρι 20 την ημέρα. Στις Σέρρες σχεδόν 90 ασθενείς με κορονοϊό έχουν καταλήξει τον τελευταίο μήνα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν σε απλούς θαλάμους, καθώς – όπως εξηγούν οι γιατροί- ήταν τόσο ραγδαία η επιδείνωση των νοσούντων που δεν πρόλαβαν να τους διασωληνώσουν.
 • Τα κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ.-Συνολικά στις ΜΕΘ νοσηλεύονται τέσσερις αστυνομικοί – οι δύο στο Κιλκίς και οι δύο στην Αθήνα – με τα κρούσματα στις τάξεις της Αστυνομίας να υπολογίζονται σε περίπου 400 και 30 αστυνομικούς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.Τα τελευταία 24ωρα η ΕΛ.ΑΣ. θρήνησε τρεις νεκρούς.Ο 55χρονος στην Κατερίνη ήταν ο τρίτος αστυνομικός που έχασε τη ζωή του, ενώ είχαν προηγηθεί δύο συνάδελφοι του σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη.Ο πρώτος, ο οποίος υπηρετούσε στην Κομοτονή και ήταν πατέρας δύο παιδιών, έχασε τη ζωή του την Τρίτη μετά από 10 ημέρες νοσηλείας σε ΜΕΘ. Ο δεύτερος, ηλικίας 52 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ την Τετάρτη.
 • Τα sms, που προκάλεσαν την οργή συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους κόλπους της Αστυνομίας, παρουσιάζει το newsbomb.gr.-
  Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά στα οποία αστυνομικοί που έκαναν τεστ κορονοϊού, γιατί ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στην υπηρεσία προκειμένου να «βγαίνουν οι βάρδιες».«Αυτό συνέβη σε νομούς κυρίως της Βόρειας Ελλάδας», συμπλήρωσε ο κ. Γερακαράκος με αστυνομικούς που ήταν σε γραφεία με συναδέλφους τους που ήταν θετικοί στον κορονοϊό να υποχρεώνονται να δουλεύουν συνεχόμενα «ενώ έπρεπε να πάνε σε καραντίνα 7 ημέρες γιατί αυτό λένε τα πρωτόκολλα».«Η αστυνομία είναι πρώτη γραμμή από τον Μάρτιο. Ο αστυνομικός δεν παίρνει τα μέτρα προφύλαξης που παίρνουν οι γιατροί. Έχουμε δυσκολίες και στα υλικά. Δεν τηρούνται με αυστηρότητα τα πρωτόκολλα» πρόσθεσε ο κ. Γερακαράκος.
  Το ένα από τα sms διαμαρτυρίας που έλαβαν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. από συναδέλφους τους έγραφε: «Αφήστε που πήρε τηλέφωνο ο αναπληρωτής Διευθυντής και λέει διαταγή όλοι δουλειά αύριο… Πριν βγει το τεστ». Ένα άλλο sms από διαμαρτυρόμενο αστυνομικό γράφει: «Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Είστε καλά; Σας ενοχλώ γιατί στην Αττική έχουμε σοβαρό θέμα με κορονοιό. 30 άτομα κάναμε καραντίνα καθώς δύο συνάδελφοι βρέθηκαν θετικοί. Η υπηρεσία μας αναγκάζει να πάμε ιδιωτικά για τεστ για να επιστρέψουμε στη δουλειά, καθώς οι δημόσιες δομές που πήραμε τηλέφωνο ούτε να μας ακούσουν δεν θέλουν. Με τιμές από 110 έως 70 ευρώ».
 • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των drive through rapid test για την ανίχνευση του covid_19 που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό πάρκινγκ πλησίον γηπέδου «Φώτης Κοσμάς», από δύο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.Σήμερα, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ελήφθησαν 384 δείγματα από τα οποία προέκυψαν 7 θετικά. Και τις δύο ημέρες (3-4/12/2020) εξετάστηκαν συνολικά 652 δείγματα, από τα οποία βρέθηκαν συνολικά 9 θετικά..
 • Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through).Συνολικά, διενεργήθηκαν 1223 rapid test από τα οποία ανευρέθησαν 35 κρούσματα (2,86%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν σε 20 άνδρες και 15 γυναίκες. ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ: ΠΕ Δράμας – 10ο χλμ Δράμας-Καβάλας Πραγματοποιήθηκαν 217 rapid test και προέκυψαν 9 θετικά (4,15%). Αφορούν σε 6 άνδρες και 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 48 έτη.ΣΤΗΝ ΠΕ Έβρου – Πάρκο Φώτης Κοσμάς Πραγματοποιήθηκαν 384 rapid test και προέκυψαν 7 θετικά (3,80%). Αφορούν σε 3 άνδρες και 4 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 40 έτη.
 • Στο Ιωακείμειο Γηροκομείο την Κυριακή 29 Δεκεμεβρίου 2020 έγιναν τεστ από τον ΕΟΔΥ σε όλους τους τροφίμους και το προσωπικό και ανιχνεύτηκαν συνολικά 53 θετικοί τρόφιμοι εκ των οποίων όμως οι 51 είναι όσοι είχαν βρεθεί θετικοί στο κορωνοϊό από τα προηγούμενα τεστ.Επειδή έχει παρέλθει το προβλεπόμενο διάστημα των 14 ημερών και παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν κινδυνεύουν από τον ιό, ούτε μπορούν να τον μεταδώσουν, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό έχουμε 9 κρούσματα εκ των οποίων τα 5 είναι καινούρια. Σήμερα οι τρόφιμοι είναι σε καλή κατάσταση και τελούν υπό την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, παρακολουθούνται καθημερινά και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι υπάλληλοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα.Την παρελθούσα εβδομάδα από τους ασθενείς που ήταν θετικοί στο τελευταίο τεστ μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο 2 υπερήλικες και νοσηλεύονται ο ένας στην ΜΑΦ και ο άλλος στην ΜΕΘ διασωληνωμένος, ενώ ο υπάλληλος που είχε εισαχθεί πήρε εξιτήριο και αναρρώνει κατ’ οίκον.Υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τους ιατρούς του Νοσοκομείου για τους 2 νοσηλευομένους τροφίμους μας, όπως και ενημέρωση των συγγενών από το Ιωακείμειο Γηροκομείο.
 • Αλβέρτος Μπουρλά (Pfizer): Δεν είμαστε σίγουροι αν κάποιος που έχει εμβολιαστεί θα μπορεί να μεταδώσει την Covid -Τις αμφιβολίες του εκφράζει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά για το εν κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον νέο κορωνοϊό αφότου κάνει το εμβόλιο.Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «The Hill», οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού διατυπώθηκαν στην εκπομπή «Dateline» του αμερικανικού δικτύου «NBC News», με οικοδεσπότη τον Λέστερ Χολτ.«Η φαρμακευτική εταιρεία «δεν είναι σίγουρη» εάν το εμβόλιο εμποδίζει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού», υποστήριξε ο Μπουρλά επισημαίνοντας ότι:
  «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».
 • «Ανοσία αγέλης»: To σουηδικό πείραμα και ο εφιάλτης που επιστρέφει- Τηλεκπαίδευση πλέον για μαθητές- Η Σουηδία, η ανορθόδοξη στρατηγική της οποίας για την πανδημία έστρεψε πάνω της τους προβολείς όλου του κόσμου, κατέγραψε 35 νέους θανάτους που συνδέονται με την COVID-19, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία υγείας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα που συνδέονται με την ασθένεια να φθάσει τους 7.007.Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα στραφούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τις 7 Δεκεμβρίου και για το υπόλοιπο του τετραμήνου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Στέφεν Λεβέν καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων θετικών διαγνώσεων στον νέο κορονοϊό και των θανάτων.

Αρθρογράφος