Ημερολόγιο Covid19 – 3/12/2020

4 Δεκεμβρίου 202010:18

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 3 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 1882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111537, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4958 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29474 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

622 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 177 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 620 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 100 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2706 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1085 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

8 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
334 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
428 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
75 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
71 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
49 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
43 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
121 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
50 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
110 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
23 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
76 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
38 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
16 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
40 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.882 νέα κρούσματα και 100 θανάτους. 227 νέα κρούσματα στην ΠΑΜΘ, 28 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα 3/12 – 75 στη Δράμα, 50 στην Ξάνθη, 49 στην Καβάλα, 23 στη Ροδόπη και 2 στη Θάσο Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 111.537 και των θυμάτων σε 2.706. Παραμένουν διασωληνωμένοι 622 συμπολίτες μας, ενώ 620 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.432.614 κλινικά δείγματα. Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 18.904 μοριακές PCR & 12.895 Rapid Test Ag. Τα Rapid test δείχνουν να αυξάνονται σε σχέση με τα μοριακά.Το ποσοστό των διασωληνωμένων μειώθηκε στο 17,25% των νοσηλευόμενων (πάντα με βάση τα στοιχεία νοσηλειών της ΗΔΙΚΑ) προφανώς λόγω της αύξησης των νοσηλευόμενων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 12.264 νέα κρούσματα και 652 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ (5,3% – χθες 4,3%). Η θνητότητα (ως ποσοστό επί των συνολικών αναγνωρισμένων κρουσμάτων) αυξήθηκε και πάλι σήμερα (2,42% από 2,37% χθες). Ήδη έχει υπερκεράσει την παγκόσμια (τελευταία σταθεροποιημένη στο 2,31%). Η θνητότητα επί των 111.537 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 2,42% (νέα άνοδος) ενώ η θνησιμότητα στον πληθυσμό αυξήθηκε σε 25,24 θανάτους /100.000 κατοίκους.Η θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό εμφανίζει συνεχή και σημαντική άνοδο και από το ούτε 2 θανάτους /100.000 πληθυσμού του τέλους Ιουνίου ξεπεράσαμε σήμερα τους 25 θανάτους /100.000… Σύμμφωνα με τους γιατρούς της κλινικής πράξης είναι λογικό να αναμένουμε (με βάση την μεγάλη περίοδο επώασης της Covid19) πρώτα μια σταδιακή μείωση των νέων περιπτώσεων με αύξηση των νοσηλειών και των βαρέων περιστατικών και στη συνέχεια σταδιακή πάλι μείωση των άλλων παραμέτρων που σχετίζονται με τις νοσηλείες και τους θανάτους.
 • Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από τα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης, όπου και ανοίγονται ειδικοί χώροι ταφής για τα θύματα του κορωνοϊού στην πόλη.Ειδικούς χώρους ταφής των θυμάτων του κορωνοϊού διαμορφώνουν στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης με τις φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.Συγκεκριμένα, έχει γνωστοποιηθεί πως στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης οι αρμόδιοι υπάλληλοι διαμορφώνουν συνέχεια νέους ειδικούς χώρους ταφής. Κι αυτό γιατί οι χώροι δεν αρκούν και τα πρωτόκολλα επιβάλουν οι νεκροί από τον ιό να τοποθετούνται σε ειδικούς χώρους, μακριά από τους υπόλοιπους νεκρούς.
  Όπως έγινε γνωστό χθες, τουλάχιστον 70 ταφές είχαν γίνει στα κοιμητήρια του Ευόσμου τα οποία βρίσκονται στην άλλη πλευρά της πόλης ενώ ακόμη 130 τάφοι είναι διαθέσιμοι για θύματα COVID. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 160 κηδείες κορωνοϊού έχουν γίνει από τον Απρίλιο έως τώρα. Οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν το τελευταίο δίμηνο.
 • Τρίτος νεκρός αστυνομικός από κορονοιό μέσα σε ένα 24ωρο. Από τη ζωή έφυγε σήμερα Τετάρτη αστυνομικός, ηλικίας 55 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Κατερίνης και συγκεκριμένα στη ΜΕΘ.Ο 55χρονος άφησε πίσω του δύο ανήλικα παιδιά. Υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης.
 • Σε τυχαίο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Α.Τ. Κατερίνης, οι 15 από τους 50 αστυνομικούς διαγνώστηκαν θετικοί ασυμπτωματικοί στον κορoνοϊό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας, κ. Δημήτρη ΦώτηΟ ίδιος, μιλώντας στο GRTimes.gr αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο χαμό του τρίτου αστυνομικού από Covid-19 μέσα σε 72 ώρες. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης, αναφέρει στο GRTimes.gr ότι η αστυνομία έχει φτάσει στο σημείο να θρηνεί θύματα, ωστόσο η πολιτεία… δε φαίνεται να συγκινείται.Σύμφωνα με τον κ. Φώτη, στο Α.Τ. Κατερίνης έχουν πραγματοποιηθεί 3 τυχαίοι έλεγχοι για Covid-19, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Αστυνομικού Τμήματος. Στον τελευταίο έλεγχο, διενεργήθηκαν PCR τεστ κορονοϊού σε 50 αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε υπηρεσία και οι 15 από αυτούς βρέθηκαν θετικοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελευταίο μήνα έχουν νοσήσει 50 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.Ο κ. Φώτης, εκτιμά ότι η κατάσταση «ξέφυγε» από την 17η Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει, τα μέτρα ήταν αυστηρά στην επέτειο του Πολυτεχνείου και έτσι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να συνωστιστούν προκειμένου να διαχειριστούν τους διαδηλωτές, πράγμα το οποίο συνετέλεσε στα αυξημένα κρούσματα στο Α.Τ. Κατερίνης. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, οι αστυνομικοί είναι εκτεθειμένοι, διότι έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου το βάρος των ελέγχων της τήρησης των μέτρων.
 • Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης και ο κ. Φώτης, αναφέρουν ις ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αστυνομία. Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ειδικά διαμορφωμένα οχήματα τα οποία θα μεταφέρουν υπόπτους, που πιθανώς να είναι κρούσματα κορονοϊού, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να έρχονται σε επαφή μαζί τους. Ο κ. Τσαϊρίδης, τονίζει ότι δεν υπάρχει χώρος κράτησης κρατουμένων θετικών στον ιό, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο κρατητήριο κάποιο θετικό κρούσμα, ενώ πολίτες μπαινοβγαίνουν στα Α.Τ. για την έκδοση, για παράδειγμα ενός διαβατηρίου.«Δεν έχουν τοποθετήσει καν plexiglass στα αστυνομικά τμήματα. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και μας συμπεριφέρονται λες και δεν υπάρχουμε πουθενά. Αναγκάζονται οι συνάδελφοι να αυτοσχεδιάζουν για να προφυλαχθούν. Έχουμε στείλει δεκάδες επιστολές και προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς και ελάχιστες έχουν εισακουστεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο να θρηνούμε ανθρώπους! Δεν συγκινούνται όμως. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εφαρμογή των μέτρων. Το θέμα δεν είναι μόνο να ελέγχουμε τους άλλους. Πρέπει και εμείς να τηρούμε μέτρα για να μην τον μεταδίδουμε! Οι συνάδελφοι έχουν κουραστεί. Όταν ακούμε ειδικά τα σενάρια για έλεγχο από σπίτι σε σπίτι τις γιορτές, φανταστείτε τι βάρος θα επωμιστούμε…», τονίζει ο κ. Τσαϊρίδης κλείνοντας.
 • Σε συναγερμό το Πολεμικό Ναυτικό, μετά την ανακοίνωση πως εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού σε πλήρωμα φρεγάτας που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο Ναύσταθμο Κρήτης.Σύμφωνα με πληροφορίες από το zarpanews.gr, σε καραντίνα επί του πλοίου βρίσκονται όλα τα μέλη του πληρώματος της Φ/Γ «Κουντουριώτης» (F462), μετά τον εντοπισμό δέκα μελών του πληρώματος θετικών στον κορωνοϊό.Η φρεγάτα έχει δέσει στον ναύσταθμο, ωστόσο, για προληπτικούς λόγους δεν επιτρέπεται στο πλήρωμα να βγει στη στεριά, καθώς δύο από τα μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν θετικοί, παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, ενώ στους υπόλοιπους είναι πολύ πιο ήπια.Η Φ/Γ «Κουντουριώτης» θα παραμείνει στο Ναύσταθμο Κρήτης για όσο χρειαστεί, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον ΕΟΔΥ.
 • Σκηνες έστησε ο ΕΣ στην Ξάνθη.“Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας για παραχώρηση και εγκατάσταση στρατιωτικής σκηνής στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου μας. Η εν λόγω σκηνή εξυπηρετεί στην προστασία των πολιτών από καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της αναμονής τους πριν την είσοδό τους στην Κλινική Covid του Νοσοκομείου μας. Δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας που διανύουμε, η δυναμική παρουσία όλων μας, με οποιαδήποτε τρόπο, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας
 • 18 νέα θετικά κρούσματα σε οπλίτες εντοπίστηκαν σε μονάδες του Πεζικού και του Μηχανικού στην Κομοτηνή, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι είτε ασυμπτωματικοί, είτε παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.
 • Αρκετοί ήταν οι Δημότες των Αβδήρων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στις δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ στην Γενισέα δίπλα στο ΔημαρχείοΟι δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 -αλλιώς rapid tests- έγιναν με την διαδικασία της δράσης «Drive through testing» μέσα από το αυτοκίνητο.Όσοι συμμετείχαν στον έλεγχο ενημερώθηκαν μέσω τηλεφώνου για τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας περίπου το 6% όσων εξετάσθηκαν είναι θετικοί. Covid-19”
 • 155 τεστ έγιναν σήμερα 2 Δεκεμβρίου στον οικισμό Ηφαίστου του Δήμου Κομοτηνής από Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΟΔΥ,στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Δήμο Κομοτηνήςκαι βρέθηκαν 5 θετικά. Στο σύνολο των δύο ημερών, στα 307 άτομα που υποβλήθηκαν σε ελέγχουςταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 ανιχνεύτηκαν 6 θετικά. Στα άτομα που βρέθηκαν θετικά έγινε μοριακός έλεγχος για κορωνοϊό, από την Κινητή Μονάδα Υγείας του ΕΟΔΥ.
 • Μαζικά τεστ κορωνοϊού θα διενεργήσουν αύριο Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στο αγροτικό ιατρείο Μέγα Πιστού κλιμάκια του ΕΟΔΥ, από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, όπως ενημέρωσε με έκτακτο μήνυμα προς τους πολίτες ο Δήμαρχος Ιάσμου, κ. Οντέρ Μουμίν.Ο κ. Μουμίν καλέι τους δημότες και κυρίως τους κατοίκους του Μέγα Πιστού να προσέλθουν για να κάνουν το τεστ, διότι εντοπίζεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στον οικισμό.Επιπλέον ο δήμαρχος παρακαλεί τους πολίτες κατά την διάρκεια των δειγματοληψιών να μην συνωστίζονται, να τηρούν τις αποστάσεις και φυσικά να φορούν μάσκα.Μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, ο δήμαρχος θα προβεί σε ανακοινώσεις για την γενική εικόνα του κορωνοϊού στον Δήμο Ιάσμου.Μέχρι σήμερα οι συνολικοί θάνατοι από Covid-19 στον δήμο ανέρχονται στους 6, όπως δήλωσε ο κ. Μουμίν και στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων από τη νόσο.

Αρθρογράφος