Ημερολόγιο Covid19 – 2/12/2020

3 Δεκεμβρίου 202009:42

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει σήμερα 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.

Τα 4.949 (4,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.023 (26,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 613 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 175 (28,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76,2%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 611 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.055 (40,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης, τα 2.186 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού κατανέμονται αναλυτικά ως εξής:

– 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 375 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
– 453 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
– 23 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 70 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
– 86 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 65 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 41 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 129 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
– 45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 115 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 71 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 57 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 46 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

66 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.186 νέα κρούσματα και 89 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 109.655 και των θυμάτων σε 2.606. Παραμένουν διασωληνωμένοι 613 συμπολίτες μας, ενώ 611 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.413.710 κλινικά δείγματα. Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 19.112 μοριακές PCR & 9.368 Rapid Test Ag. Σύνολο νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία (στοιχεία ΗΔΙΚΑ): 3.381 (+114).Το ποσοστό των διασωληνωμένων μειώθηκε ελαφρά στο 18,13% των νοσηλευόμενων (πάντα με βάση τα στοιχεία νοσηλειών της ΗΔΙΚΑ). Την τελευταία εβδομάδα είχαμε 12.400 νέα κρούσματα και 537 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ (4,3%% – χθες 3,91%). Ο ρυθμός εξόδου από τις ΜΕΘ εξακολουθεί να είναι ικανοποιητικός χωρίς να υπερκαλύπτει τον συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων. Τα «εγχώρια» λεγόμενα κρούσματα έχουν μετατοπιστεί στις επαρχίες, ακόμα και σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές όπως η Ευρυτανία. Η διασπορά είναι χαρακτηριστική σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η θνητότητα επί των 109.655 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 2,37% (νέα άνοδος) ενώ η πληθυσμιακή θνησιμότητα αυξήθηκε σε 24,3/100.000 κατοίκους. Η θνητότητα (ως ποσοστό επί των συνολικών αναγνωρισμένων κρουσμάτων) αυξήθηκε και πάλι σήμερα (2,37% από 2,34% χθες). Ήδη έχει υπερκεράσει την παγκόσμια (2,31%). Η θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό εμφανίζει συνεχή και σημαντική άνοδο και από το ούτε 2 θανάτους /100.000 πληθυσμού του τέλους Ιουνίου φτάσαμε σήμερα τους 24,3 θανάτους /100.000…
 • ΠΟΕΔΗΝ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΓΙΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΙΟΜε βάση τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί που νοσούν μπορούν να επιστρέφουν στην εργασία τους τουλάχιστον τρία 24ωρα μετά από πλήρη ύφεση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών και βελτίωση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα και 10 ημέρες απομόνωσης από την έναρξη των συμπτωμάτων όταν πρόκειται για ήπια νόσο και όταν πρόκειται για σοβαρή νόσο η απομόνωση αυξάνεται για 14-20 ημέρες.Δεν απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις νοσούντων συναδέλφων υποχρεωτικά 2 διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού σε εκκρίσεις του αναπνευστικού με διαφορά λήψης δείγματος 24 ωρών.Μέχρι τώρα οι νοσούντες συνάδελφοι για να επιστρέψουν στην εργασία τους απαιτούνταν αρνητικοποίηση του test σε δύο διαδοχικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης.Με δεδομένο ότι έχουμε εκατοντάδες συναδέλφους που νοσούν, 5 έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί διασωληνώθηκαν ή είναι ακόμα διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, η πρακτική αυτή μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους μην τυχόν μεγαλώσει η νοσοκομειακή διασπορά του ιού.Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εφαρμόζουν πια την συγκεκριμένη οδηγία. Επιστρέφουν συνάδελφοι στην εργασία ενώ είναι θετικοί στον ιό. Ταυτόχρονα δεν τίθονται σε 7ήμερη καραντίνα οι συνάδελφοι που έρχονται σε επαφή με θετικά κρούσματα. Γίνονται τεστ και συνεχίζουν να εργάζονται. Γνωρίζουμε όμως ότι τις πρώτες ημέρες από την έκθεση τον ιό δεν δείχνει το τεστ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να κινδυνεύει η ζωή των συναδέλφων για να καλύπτουν τις ελλείψεις προσωπικού, δουλεύοντας παρότι είναι θετικοί στον ιό ή ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα.
 • ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ:Νοσηλεύονται περί τους 80 ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές και 14 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Η ΜΕΘ είναι πάντα γεμάτη και δεν καλύπτει τα περιστατικά που χρίζουν διασωλήνωσης. Έχουν διασωληνωθεί ασθενείς στο τμήμα κορωνοϊού και περίμεναν αρκετές ώρες να διακομισθούν σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου ή να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ.
  Το Σωματείο εργαζομένων καταγγέλει ότι τα ύποπτα και θετικά κρούσματα νοσηλεύονται ημέρες μαζί στο πρώην χώρο των εξωτερικών ιατρείων ακόμη και σε ράντζα. Δείτε φωτο. Πολλοί εξυπηρετούνται με φορητές μπουκάλες οξυγόνου.Δεν υπάρχει μοριακός αναλυτής και τα δείγματα για τεστ στους ασθενείς στέλνονται θεσσαλονίκη και αργούν. Οι αναμονές για εξέταση των ασθενών υπόπτων κρουσμάτων στα ΤΕΠ είναι πολλές ώρες και ταλαιπωρούνται με πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα.Υπηρετούν μόνο δύο πνευμονολόγοι εκ των οποίων ο ένας είναι διευθυντής στη ΜΕΘ.36 συνάδελφοι νοσσούν.Στη φωτο ο χώρος νοσηλείας υπόπτων κρουσμάτων και αρνητικοί να είναι θα κολλήσουν.
 • Σε αναστολή λειτουργίας τέθηκε η δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων καθώς επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια.Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Μονάδα εκκενώθηκε και οι οκτώ ασθενείς που νοσηλευόταν σε αυτή μεταφέρθηκαν στις υπόλοιπες τρεις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.Έξι γιατροί, 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και έξι καθαρίστριες τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ όλο το προσωπικό υπεβλήθη σε rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.Ο έλεγχος του προσωπικού θα επαναληφθεί εκ νέου.
 • ΚΟΡΙΝΘΟΣ:
 • Το υπουργείο ανάπτυξης ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΣ ασχολήθηκε με τα πλαφόν στα τεστ. Σύμφωνα με τους ιατρικους συλλόγους εάν η κυβέρνηση εμείνει στο πλαφόν για τα διενεργούμενα τεστ από τα ιδιωτικά εργαστήρια ,επισημαίνοντας ότι πρόθεση των εμπλεκομένων και στην περιοχή είναι να σταματήσουν την πραγματοποίησή τους με αποτέλεσμα να μειωθεί αυτομάτως κατά 50% η δυνατότατά ελέγχων και ανίχνευσης του ιού. Οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν ζητήσει από το υπουργείο ανάπτυξης να γίνονται δωρεάν τα τεστ μέσα από την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ αλλά αντί αυτού η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε αναρμοδίως στον καθορισμό πλαφόν. Ενω δεν εχει κάνει διατίμηση στις μάσκες και σε μέτρα ατομικής προστασίας προχωράει και στο πλαφόν.
 • «Συναγερμός» έχει σημάνει στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, μετά τον εντοπισμό 29 κρουσμάτων κορωνοϊού στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα Covid-19 έχουν εντοπιστεί σε σμηνίτες οι οποίοι παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Τρίπολη για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία. Στο στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας παρουσιάστηκαν περίπου 800 νεοσύλλεκτοι, 29 από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Στην πλειονότητά τους, οι σμηνίτες είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται σε καραντίνα εντός του στρατοπέδου. Ωστόσο, δύο από τους σμηνίτες που διαπιστώθηκε ότι νοσούν από την Covid-19 εμφάνισαν σοβαρότερα συμπτώματα και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία: Ο ένας στο νοσοκομείο της Τρίπολης και ο άλλος στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.
 • Ένας ακόμα θάνατος αστυνομικού σημειώθηκε σε ένα 24ώρο.Ένας αστυνομικός ηλικίας 52 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τετάρτη (02.12) νικημένος από την κορονοϊό.
  Ο άτυχος άνδρας νοσηλευόταν αρκετό διάστημα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 52χρονος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και το μόνο που είχε ήταν πίεση.Πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι ο άτυχος άνδρας υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αριδαίας και ήταν πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.
 • Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εντόπισε χθες 48 θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε συνολικά 714 δείγματα από κρατουμένους στις φυλακές της Λάρισας, που είναι από τις βαρύτερα πληττόμενες περιοχές στην πανδημία.Ήδη, στις Φυλακές Λάρισας έχουν τεθεί σε ισχύ όσα προβλέπουν τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των κρατουμένων.Πλέον όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό θα τεθούν σε καραντίνα εντός απομονωμένων χώρων. Παράλληλα, σε καραντίνα θα βρεθούν και οι στενές επαφές τους (αφορά ως επί το πλείστον κρατούμενους με τους οποίους μοιράζονταν τα ίδια κελιά).
 • Πρώτες περιπτώσεις κορωνοϊού σε δύο κατοικίδια στη Γερμανία. Για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή της υποχρέωσης δήλωσης κατοικιδίων ζώων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, αναφέρθηκαν δύο κρούσματα σε τετράποδα.Το ένα αφορά μια γάτα από τη Φρανκφούρτη και το δεύτερο έναν σκύλο από το Μόναχο. Στην περίπτωση της γάτας ανιχνεύθηκαν ήδη αντισώματα», είπε ο Τόμας Μέτενλάιτερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Φρίντριχ Λέφερ και εμπειρογνώμονας σε θέματα επιδημιών των ζώων στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».Σύμφωνα με τον Μέτενλάιτερ, «τα κρούσματα κορωνοϊού στα ζώα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Αν και στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν με τον κορωνοϊό τα ζώα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίστροφο. Η πανδημία εκτυλίσσεται μεταξύ των ανθρώπων»

Αρθρογράφος