Είμαστε έτοιμοι για το “αφγανικό σενάριο”; (video, ηχητικό)

15 Σεπτεμβρίου 202107:25

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, είπε ότι η υπηρεσία ετοιμάζεται για ένα πιθανό κύμα, τόσο μέσω των παραδοσιακών οδών, όσο και μέσω νέων, όπως είναι η Λευκορωσία, την οποία οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι στέλνει παράτυπους μετανάστες στα σύνορά της με την ΕΕ.

Η Frontex παρακολουθεί τις εξελίξεις εντός του Αφγανιστάν αλλά και στις κοινότητες των Αφγανών σε γειτονικές χώρες», πρόσθεσε, αναφέροντας το Ιράν, το Πακιστάν, την Τουρκία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.Αναμένουμε ότι, αναλόγως του τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν, ασφαλώς άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Αλλά αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί πρώτο είναι ότι οι αφγανικές κοινότητες στο εξωτερικό ίσως προσπαθήσουν να μετακινηθούν στην ΕΕ», είπε.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Έβρο και τη Θράκη και ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν κατ’αρχάς απάντησε τα εξής: “Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον. Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία».” ενώ λίγο αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφου από τον Έβρο τόνισε ότι “Όπως είπα δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες. Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα. Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο.”

Την ίδια στιγμή οι λαθρομεταναστευτικές ροές συνεχίζονται αδιάκοπα με λαθρομετανάστες να εντοπίζονται και να κινούνται εντός κατοικημένων περιοχών ακόμη κι εντός του αστικού ιστού πόλεων της Θράκης, όπως έγινε προσφάτως στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής. Οι Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας έχουν ενεργοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό, εμφανίζουν τελέσφορη δράση χωρίς όμως να είναι σε θέση να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση.

Δεν γνωρίζουμε βεβαίως την εθνικότητα των λαθρομεταναστών αλλά ενδεικτικά αναφέρουμε ότι , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2020 είχαν φθάσει στη χώρα 14.848 Αφγανοί, δηλαδή το 31% του συνολικού αριθμού μεταναστών και προσφύγων. Τους πρώτους επτά μήνες του 2021, έφθασαν 4.176 (το 27% του συνόλου). Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 12.168 Αφγανοί, ακριβώς το μισό των μεταναστών και προσφύγων, η πλειονότητα των οποίων ζητά άσυλο. Οι 9.396 Αφγανοί φιλοξενούνται σε δομές και οι υπόλοιποι σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Για το θέμα πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων κ. Χαρέλας Παναγιώτης στο ραδιόφωνο Sferikos 99.3 και στη δημοσιογράφο κ. Όλια Γκαντανίδου ο οποίος επεσήμανε τα εξής:

  • 1. Οι Έλληνες Συνοριοφύλακες ενημέρωσαν τον νέο Υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για την κατάασταση που επικρατεί στον Έβρο και για τις ενέργειες αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
  • 2. Ειδικά τα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο δέχονται μεγάλη πίεση αλλά δεν προκύπτει ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν έχει επηρεάσει ακόμη την κατάσταση ασφαλείας.
  • 3. Για τις ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν αποτελεί είδηση η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και καταβάλλεται μεγάλη προσοχή για να διαφυλαχθούν ανθρώπινες ζωές , κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο αν λάβει κανείς υπόψη τους ότι οι λαθροδιακινητες στοιβάζουν 10-15 άτομα σε ένα απλό ΙΧ και αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι και 200 χλμ την ώρα με ό,τι αυτό σημαίνει για την οδηγική ασφάλεια, ειδικά πάνω στην Εγνατία Οδό ή το περιφερειακό κι επαρχιακό δίκτυο.
  • 4.Να μην δώσουμε μεγαλύτερη αξία στον (περίφημο) Φράχτη απ’ό,τι αυτός έχει (το μήκος του είναι 37-40χλμ σε μία συνοριογραμμή συνολικού μήκους περίπου 210 χλμ) χωρίς βεβαίως και να υποβαθμίσουμε τον ρόλο του όπως και τον ρόλο του επιχειρησιακού συντονιστικού κέντρου και των άλλων εποπτικών μέσων παρακολούθησης.
  • 5. Από το μέγεθος της μεταναστευτικής πίεσης και την διαχείρισή τους θα φανεί πόσο είμαστε έτοιμοι σε μία ενδεχόμενη πίεση από Αφγανούς (λαθρο)μετανάστες.
  • 6. Ο αριθμός των 2 εκ. που ακούγεται από μέσα ενημέρωσης (ΤΑ ΝΕΑ είχαν δημοσιεύσει μία σχετική είδηση) είναι μάλλον υπερβολικός αλλά ακόμη και 200.000 να είναι πρόκειται για ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα ανάλογο με αυτό του 2020, οπότε και αντιμετωπίσθηκαν οι έκτακτες μεταναστευτικές ροές.
  • 7.Εκτός από την δύναμη των συνοριοφυλάκων και των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας θα πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό η Θράκη και ειδικά ο Έβρος.

Αντί επιλόγου, την ίδια στιγμή σε κλειστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν promo video που καλούν υποψήφιους (λαθρο)μετανάστες να επιλέξουν τις υπηρεσίες των διακινητών της περιοχής ακολουθώντας την διαδρομή από τον Έβρο.

Αρθρογράφος