Αντιδράσεις για τους ελέγχους στο θρησκευτικό παζάρι της Κομοτηνής

21 Αυγούστου 201808:57

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Κατά τη διάρκεια ελέγχων από τις αρμόδιες ελέγχων στο “παραδοσιακό θρησκευτικό παζάρι” της Κομοτηνής, όπου διαπιστώθηκαν σειρά παραβάσεων επιβλήθηκαν πρόστιμα και έγιναν συστάσεις στους κτηνοτρόφους. 

Να υπενθυμίσουμε ότι το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών είναι κινητή θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων σε ανάμνηση της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Θεό.

Είναι μία απ τις δύο κύριες θρησκευτικές γιορτές των Μουσουλμάνων. Όπως και το Σεκέρ Μπαϊράμι, το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες (21, 22, 23 Αυγούστου 2018) και αρχίζει τη 10 η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Γιορτάζεται 70 ημέρες μετά από το τέλος του Ραμαζανιού.

Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα του χωριού. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι.

Για το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ.  κ. Ιλχάν Αχμέτ:

«Σήμερα, στο παζάρι ζώων της Κομοτηνής, σε ένα χώρο που εδώ και χρόνια ανελλιπώς πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες για την μεγάλη θρησκευτική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ, έγινε αστυνομικός έλεγχος με αποτέλεσμα στην κυριολεξία να φύγουν όλοι οι πωλητές.

Για την επίλυση του προβλήματος της «θρησκευτικής σφαγής» ζώων κατά την διάρκεια της εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ καθώς και την εύρεση ρεαλιστικής λύσης στο ζήτημα της διαγραφής των σφάγιων αυτών από τα μητρώα των κατά τόπους κτηνιατρικών διευθύνσεων, είχαμε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Εκεί, με τον πλέον θεσμικά επίσημο τρόπο, είχαμε παρουσιάσει την πρόταση μας ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ίδιο πράξαμε και στη σύσκεψη που έγινε στην ΠΑΜ-Θ, τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα δύο μόνο σφαγεία που διαθέτει ο νόμος Ροδόπης, δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, πολύ περισσότερο όταν αυτά δεν διαθέτουν καν γραμμή «χελάλ».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση με την αβελτηρία της, την αναλγησία της και την αδιαφορία της ανήμερα του Μπαϊραμιού, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους πιστούς μουσουλμάνους της Θράκης.

Η πράξη της αυτή σαφώς έχει καταγραφεί ως απόλυτα αρνητική στην συνείδηση της Μειονότητας μας, αφού έτσι εμποδίζεται και περιορίζεται το δικαίωμα της σε θρησκευτικές σφαγές.

Περιμένουμε την άμεση επίλυση από όλους τους αρμόδιους φορείς των ζητημάτων που ανέκυψαν φέτος με εκκωφαντικό τρόπο- όπως ουδέποτε άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν- και την ομαλή διεξαγωγή της θρησκευτικής μας εορτής, με σεβασμό στα ήθη και έθιμα των μουσουλμάνων της Θράκης».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι αντιδράσεις των κκ. Οντέρ Μουμίμ και Σιμπέλ Μουσταφάογλου

Thrakipost haber sitesine Kurban pazarının dağıtılması ve uygulanan cezalar ile ilgili verdiğim röportajdan…

Gepostet von Onter Moumin am Montag, 20. August 2018

 

Biraz önce geleneksel Gümülcine Kurban pazarından geçtim. Maalesef kimsecikler kalmamış. Mevcut SIRIZA-ANEL hükümeti…

Gepostet von Sibel Mustafaoglu am Montag, 20. August 2018

Αρθρογράφος