Ιλχάν Αχμέτ: «Η ειρηνική συνύπαρξη είναι δυνατή στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο»

10 Ιουλίου 202407:50

Στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εκπροσώπησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –ΚΙΝΑΛ ο Ιλχάν Αχμέτ, όπου ανέπτυξε μεταξύ άλλων και το παράδειγμα της Θράκης 

«Η ειρηνική συνύπαρξη είναι δυνατή στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο»

  • Αρκεί να δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων

 

Στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που συγκλήθηκε στο Βουκουρέστι το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου υπό την προεδρεία του Προέδρου της Οργάνωσης και Πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, εκπροσώπησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια διεθνής οργάνωση στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και η Σοσιαλιστική Διεθνής  είχε γεωγραφικές επιτροπές που σχετίζονται με διαφορετικές ευρωπαϊκές περιοχές, είναι η πρώτη φορά που μετά από πρόταση του Προέδρου της, Pedro Sanchez, δημιουργείται μια κοινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή η επιτροπή έχει τρεις κύριους στόχους:

Α. Να είναι ένας χώρος διαλόγου μεταξύ αδελφών κομμάτων από χώρες της ΕΕ, από υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες,καθώς και με αδελφάκόμματα από χώρες μη μέλη της ΕΕ.

Β. Να συζητά θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των άλλων Ηπείρων.

Γ. Να τεθούν επί τάπητοςοι κοινές προκλήσεις και να ανοίξουν δρόμοι για ενωτικές πρωτοβουλίες, κοινές στρατηγικές, να καλλιεργηθεί η αλληλεγγύη για την ενδυνάμωση των σοσιαλιστικών κομμάτων με γνώμονα τις βασικές αξίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.  

Η συνάντηση του Βουκουρεστίου φιλοξενήθηκε από το κυβερνών Ρουμανικό Σοσιαλιστικό κόμμα,(PRD), μέλος τηςΣ.Δ., και συνέπεσε χρονικάαμέσως μετά τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου και την παραμονή του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας.

Ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Ιλχάν Αχμέτ έκανε αναφορά στον κ. Γιώργο Παπανδρέου που κράτησε το τιμόνι της Οργάνωσης με επιτυχία για μακρά σειρά ετών, εστίασε στις πρωτοβουλίες του σημερινού προέδρου της και πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσες που δρομολογεί το περεταίρω άνοιγμα της Διεθνούς σε αδελφά κόμματα κινήσεις και οργανώσεις από κάθε γωνιά της Ευρώπης, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για την φιλοξενούσα χώρα της Ρουμανίας και τις μακραίωνες σχέσεις που την συνδέουν με την Ελλάδα.                      

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου της ευρωπαϊκής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Ιλχάν Αχμέτ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συμμετείχα το Σάββατο 6 Ιουλίου στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Κατά την διάρκεια των εργασιών αυτής της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρουσία του Προέδρου της και πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, αξιολογήσαμε μεταξύ άλλων τις διαστάσεις που λαμβάνει το ανερχόμενο ακροδεξιό φαινόμενο στην Ευρώπη και συζητήσαμε τις προτάσεις μας για να διεκδικησούμε την εξουσία με καλύτερους όρους τα σοσιαλιστικά κόμματα.

Στην διάρκεια της ομιλίας μου έκανα ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα ειρηνικής συνύπαρξης των πολυπολιτισμικών κοινωνιών.

«Ως μειονοτικός βουλευτής από την περιοχή της Θράκης, όπου άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής, θρησκείας και πολιτισμικών χαρακτηριστικών ζουν αρμονικά, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι δυνατή στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκεί να δίνουμε πάντα προτεραιότητα στην ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις, με τον Ισπανό πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, PedroSanchez, τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας MarcelCiolacuκαθώς και με τον Πρόεδρο του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CHP, ÖzgürÖzel.

Αναφέρθηκα, τέλος, στον σημαντικό ρόλο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήδη από την δεκαετία του 1990, που υποστήριξαν πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έχοντας, όμως, πάντοτε ως βασικό πρόταγμα και σταθερό γνώμονα στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, την προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ειρηνική επίλυση διαφορών.»

  • Παρατίθεται η ομιλία που εκφώνησε ο Ιλχάν Αχμέτ στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και φωτογραφικό υλικό από την συνεδρίαση και τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας.

 

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

Βουλευτής Ροδόπης-

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής   

 

Βουκουρέστι 6-7-2024

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

Εξοχότατε Κ. Πρωθυπουργέ της Ισπανίας και Πρόεδρε της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πέδρο Σάντες,

Εξοχότατε Κ. Πρωθυπουργέ της Ρουμανίας,ΜαρτσέλΤσιολάκου, 

Αξιότιμοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι Κομμάτων -μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς,

Φίλοι και Σύντροφοι οικοδεσπότες του Ρουμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος,    

Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι,

Έχω την τιμή να εκπροσωπώσήμερα εδώ στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, που αποτελεί ένα μεγάλο και ιστορικό μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από τα σπλάχνα του οποίου προέρχεται και ο Επίτιμος Πρόεδρος μας, σύντροφος Γιώργος Παπανδρέου.  

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο μας, Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες, για τις προσπάθειες που καταβάλει και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει.

Στόχοςτου να φέρει εγγύτερα την Ευρώπη με τις άλλες ηπείρους στα πλαίσια ενός διαλόγου με συντονισμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για τα προοδευτικά και σοσιαλιστικά κόμματα του πλανήτη, μέσα σε ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον.

Εκφράζω, παράλληλα την χαρά μου, που συνεδριάζουμε σήμερα σε μια ευρωπαϊκή χώρα των Βαλκανίων, όπως είναι η Ρουμανία, με μακραίωνους δεσμούς φιλίας, συνεργασίας, κοινών ιστορικών και πολιτισμικών παραδόσεων με την Χώρα μου, την Ελλάδα.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι πρόσφατες ευρωεκλογές διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό τοπίο στην Ε.Ε.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια από τον φίλο και σύντροφό μας, πρώην πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, που για 8 χρόνια περίπου άνοιξε δρόμους προοδευτικής διακυβέρνησης με την φωτισμένη του ηγεσία στην Χώρα του, την Πορτογαλία.

Η σταθεροποίηση των ποσοστών και των εδρών των διαφόρων σοσιαλιστικών κομμάτων, αποτελεί ασφαλώς ένα παρήγορο γεγονός στην τρέχουσα συγκυρία, που δεν μας κάνει όμως ούτε να εφησυχάζουμε ούτε να πανηγυρίζουμε.

Ξέρουμε, ότι ο δρόμος από εδώ και πέρα θα είναι μακρύς και δύσβατος, έχοντας να αντιμετωπίσουμε την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων και πολιτικών μορφωμάτων με μισαλλόδοξη, ρατσιστική και ισλαμοφοβική πολιτική ατζέντα, που απευθύνεται στα πιο ταπεινά ένστικτα των ευρωπαϊκών κοινωνιών.   

Οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις πειστικές απέναντι σε πολιτικές που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ωθούν ολοένα και μεγαλύτερες μάζες στο κοινωνικό περιθώριο.

Προοδευτική διακυβέρνηση με την υιοθέτηση μονεταριστικών πολιτικών που καταλήγουν να είναι σε βάρος των πολλών και να οδηγούν σε αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των λίγων και προνομιούχων, δεν νοείται.

Την προηγούμενη δεκαετία με αφορμή και την κρίση του Ευρωπαϊκού Νότου, έγινε ξεκάθαρο ότι η έμφαση σε άκαμπτες και τιμωρητικές πολιτικές που εξουθενώνουν τους Λαούς και ακυρώνουν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, το μόνο που κάνουν είναι να γιγαντώνουν τον λαϊκισμό και τις ακραίες πολιτικές εκφάνσεις και συμπεριφορές.

Να διχάζουν τις κοινωνίες και να διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό και το κοινωνικό δίχτυ προστασίας που οικοδομήθηκε από την Σοσιαλδημοκρατία στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, ηαπαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, αποδομεί κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, ορθώνει νέα τείχη μεταξύ Δύσης και Ανατολής, παράγει νέα αδιέξοδα στις κοινωνίες που τον βιώνουν,ενώ έχει βαριές  συνέπειες για τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις κυβερνήσεις τους.

Οι αρνητικές, από κάθε άποψη, αυτές εξελίξεις, αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τις ευθύνες των συντεταγμένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα στην ευρωπαϊκή εμβάθυνση και ολοκλήρωση. 

Δεν απεμπολούμε, ασφαλώς, τις εθνικές μας πολιτικές, όπως η κατηγορία που εκπέμπεται μονότονα από συντηρητικές και ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις και ομάδες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Έχουμε χρέος, όμως, και ιστορική ευθύνη ταυτόχρονα οι Δημοκράτες και οι Προοδευτικές δυνάμεις, αφενός μεν να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και αφετέρου να βοηθήσουμε χώρες που βρίσκονται σήμερα στον προθάλαμο της Ένωσης, όπως είναι η Ουκρανία και η Μολδαβία να γίνουν κάποτε πλήρη μέλη.

Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκαν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονας και φίλης Τουρκίας.

Το 1995 με την Τελωνειακή Ένωση,στην οποία πρωταγωνίστησε τότε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1999 με την συμφωνία του Ελσίνκι, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργούς Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου από την πλευρά της Ελλάδας και τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζέμ εκ μέρους της Τουρκίας, η Ελλάδα επιδίωξε με όλες τις δυνάμεις της να έρθει η Τουρκία εγγύτερα στην Ευρώπη.

Με γνώμονα πάντοτε, τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.  

Ως μειονοτικός βουλευτής προερχόμενος από την περιοχή της Θράκης, όπου διαβιώνουν ειρηνικά πληθυσμοί με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, μεταφέρω εδώ την εμπειρία μου ότι η ειρηνική συνύπαρξη στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο είναι εφικτή.

Αρκεί να υπάρχει Δημοκρατία και να δίνουμε πάντοτε έμφαση στις ατομικές ελευθερίες, στην ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

Και ως σύγχρονοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες πάνω από όλα, οφείλουμε να είμαστε πάντοτε στην  πρωτοπορία αυτών των διεκδικήσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ       

Αρθρογράφος