Ηλιάνα Καλεντερίδου: Ας ξαναχρωματίσουμε την Κομοτηνή…..

29 Σεπτεμβρίου 202306:05

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο προσεκτικός παρατηρητής της προεκλογικής σημειολογίας σε αυτές τις “δημοτικές” και περιφερειακές εκλογές διαπιστώνει ότι αυτό που λείπει στην εβδομάδα πριν τελική αναμέτρηση της Κυριακής 8/10/2023 είναι το χαμόγελο.

“Στημένα” πρόσωπα σε (ακριβοπληρωμένες) φωτογραφίες και (ψευδο)συνεντεύξεις υποψηφίων παράγουν ένα αφόρητο αποτέλεσμα βαριεστημάρας, κι εμείς όλοι οι υπόλοιποι κατηφείς, με περισσή αυστηρότητα κρίνουμε, επικρίνουμε, δικάζουμε και καταδικάζουμε.

Την ίδια στιγμή, δημιουργείται η αίσθηση ότι υποτιμάται η σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ μία πιο διεισδυτική αποτίμηση της τρέχουσας πραγματικότητας δημιουργεί την εντύπωση ότι όλοι κάτι κρύβουν, κάτι άλλο σκέφτονται και κυρίως (απο)σιωπούν για ό,τι πραγματικά αληθινό συμβαίνει..

Οι Μεγάλοι Απόντες είναι οι ίδιοι οι υποψήφιοι.. Εγκλωβισμένοι σε ένα επαρχιώτικο προεκλογικό σκηνικό έχουν χάσει την άμεση επαφή της (επι)κοινωνίας και φοβούνται να πάρουν ζωή από την δυναμική των αντιθέσεων , της ίδιας της πραγματικής ζωής, μέσα από την συναναστροφή στα καφενεία, τις πλατείες, την έρημη αγορά…. Λες και οι άνθρωποι της Κομοτηνής και της Ροδόπης φοβούνται ν’αποφασίσουν για την ίδια τους την ζωή…

Φοβούνται την Πολιτική ή μήπως, τελικά, και οι Πολιτικοί φοβούνται τους ίδιους τους υποψηφίους τους…;;

Εξαίρεση, πάντως, αποτελούν κάποιοι υποψήφιοι αυτών των εκλογών, κυρίως νεότερης γενιάς Κομοτηναίων, που χωρίς προηγούμενη εμπλοκή στα τοπικά πολιτικα δρώμενα, εμφανίζονται δυναμικά για να διεκδικήσουν μια (πολιτική) θέση ανάμεσά μας, καθώς έχουν ήδη κατακτήσει την θέση τους στον επιστημονικό ή επαγγελματικό στίβο..

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ηλιάνα Καλεντερίδου από την δημοτική παράταξη του Αντώνη Γραβάνη…Αυθόρμητη, επικοινωνιακή, χαμογελαστή, ρομαντική, ανιδιοτελής χαριτωμένη αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστική ως προς τον τελικό της στόχο…

Συναντηθήκαμε για ένα σύντομο καφέ σε μία νέα, όμορφη γωνιά της Κομοτηνής, το Ταμπάκχανε, δίπλα στο σπίτι που μεγάλωσε ως παιδί… Γιατί η Ηλιάνα είναι γνήσιο παιδί της “αστικής” Κομοτηνής.. Η συζήτησή μας διήρκεσε όσο κι ένας σκέτος καφέ εσπρέσσο, κι ένα και μοναδικό “κλικ” στο κινητό , λίγο πριν πάει στο εργαστήριό της….

“Γιατι κατεβαίνεις υποψήφια δημοτική σύμβουλος; Και γιατί με τον Αντώνη Γραβάνη; Σ’ενδιαφέρει η πολιτική;”
Ειλικρινά, δεν γνωρίζω από πολιτική. Όμως μαθαίνω γρήγορα! Έχω μάθει να εξελίσσομαι ταχύτατα και να αγωνίζομαι πεισματικά!Με τον Αντώνη μάς συνδέει φιλία χρόνων, γι’αυτό και ξέρω καλά το ήθος του, το πείσμα του και την τόλμη του. Τον πίστεψα από την πρώτη στιγμή που μου εμπιστεύτηκε το όραμά του για τον δήμο μας.

“Γιατί να σε ψηφίσει κάποιος; Τί διαφορετικό έχεις να προτείνεις;¨
Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να πείσω ή να διαπραγματευτώ την αυθεντικότητά μου. Κάθε βήμα που στοχεύω να κάνω, κάθε διάλογος και κάθε ενέργεια σημαίνουν νέες προτάσεις. Έχω την διάθεση, την υπομονή και την επιμονή να ονειρεύομαι. Όσο υπάρχουν «όνειρα», υπάρχουν και δυνατότητες. Στην Κομοτηνή μάλλον κάποιοι έχουν σταματήσει να ονειρεύονται

“Μπορεί κάποιος να ονειρεύεται στην Κομοτηνή;”
Η καθημερινή επαφή μου με παιδιά και νέους ανθρώπους, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία με κάνει να βλέπω τον δήμο μου με αισιόδοξη ματιά και να τον ονειρεύομαι πολύχρωμο, όμορφο και εκσυγχρονισμένο. Θα αφιερώσω την τεχνογνωσία μου, την αισθητική μου και τις εμπειρίες μου τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό με βασικό στόχο να συμβάλλω με τον τρόπο μου στην πολιτιστική ανάπτυξη μιας έξυπνης & εκσυγχρονισμένης πόλης.

“Πώς μπορεί να γίνει έξυπνη η Κομοτηνή;”
Αναδεικνύοντας τους έξυπνους και σύγχρονους ανθρώπους της με αισθητική, τέχνη , τεχνογνωσία και σκληρή δουλειά! Μόνον έτσι μπορει ν’αποκτήσει όμορφο σχήμα και βήμα σταθερό.

“Σε ενοχλεί κάτι σε αυτές τις εκλογές;”
Τα πεταμένα φυλλάδια και τα άχρηστα ψηφοδέλτια που ρυπαίνουν την Κομοτηνή.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του Komotinipress;
Γιατί πιστεύεις ότι θα μας διαβάσουν (γέλια).. Κοίτα, το σίγουρο είναι ότι θα αφιερώσω την τεχνογνωσία μου, την αισθητική μου για να κερδίσει η Κομοτηνή το χρώμα της που έχει αρχίζει να ξεθωριάζει… Ας ξαναχρωματίσουμε την Πόλη μας…. Με ή χωρίς εμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά σίγουρα με τον Αντώνη Γραβάνη που αγαπάει και πιστεύει τους ανθρώπους του τόπου μας!!

Αρθρογράφος