Εικονική πραγματικότητα και η πολυκεντρική μελέτη REGAIN  βρέθηκαν στο επίκεντρο του 20ού Πανελληνίου Συνεδρίου ΩΡΛ

3 Νοεμβρίου 201923:40

Γράφει η κ. Ζαφειρούλα Δουδουλακάκη*

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής ΩΡΛ Εταιρείας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, προχώρησε στη διοργάνωση του 20ού Πανελληνίου Συνεδρίου ΩΡΛ το οποίο και διεξήχθη στις 24–27 Οκτωβρίου 2019, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Κι αυτό το  Συνέδριο αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση της Ελληνικής ΩΡΛ Εταιρείας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Η κατά γενική αναγνώριση επιτυχία των εκδηλώσεων της Εταιρείας τα προηγούμενα χρόνια και η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή, ενίσχυσαν την απόφαση των διοργανωτών να προσδιορισθεί μία πολυεπίπεδη επιστημονική θεματολογία στα γνωστικά αντικείμενα του φετινού Συνεδρίου, προσβλέποντας στο βέλτιστο συνδυασμό στοχευμένου θεραπευτικού αποτελέσματος και ποιοτικής χειρουργικής παρέμβασης.

Φέτος σε μία προσπάθεια διεύρυνσης και ανανέωσης συμπεριελήφθησαν με απόφαση του Προέδρου της Εταιρείς και καθηγητή ΩΡΛ Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Μπιζάκη, αφ’ ενός θέματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι νεότεροι συνάδελφοι στην κάθε ημέρα πράξη και αφετέρου τα νεότερα δεδομένα της έρευνας και τεχνολογίας.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με στρογγυλά τραπέζια για τις φλεγμονές της τραχήλου, τη ρινορραγία αλλά και τον ρόλο του νοσηλευτή σε ασθενείς με προβλήματα στην τραχεία και στον λάρυγγα για να συνεχίσει με διαλέξεις καταξιωμένων γιατρών αλλά και νέων επιστημόνων.

Από το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ξεχώρισαν τα κλινικά φροντιστήρια για τον ίλιγγο, τη διαγνωστική ενδοσκόπηση και την αλλεργία, το νοσηλευτικό τραπέζι με ενδιαφέροντα ΩΡΛ νοσηλευτικά θέματα και στρογγυλά τραπέζια για την τραχειοτομή, τα επείγοντα στην παιδο-ΩΡΛ, τις νέες κατευθύνσεις στην ακοολογία, την επαγγελματική βαρηκοΐα, τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, τη ρινική απόφραξη, τις παθήσεις των σιελογόνων αδένων και την υπνική άπνοια.

Το συνέδριο συνεχίστηκε την τρίτη ημέρα με ενδιαφέρουσες στρογγυλές τράπεζες σχετικά με την ενδοσκοπική χειρουργική ρινος-παραρρινίων, τη ρινοπλαστική και επιστημονικού ενδιαφέροντος ωτοχειρουργικά θέματα.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του φυσικοθεραπευτή κ.Νικήτα Χρήστου,επιστημονικού συνεργάτη της ΩΡΛ πανεπιστημιακής κλινικής του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Αθηνών, σχετικά με το ρόλο του φυσικοθεραπευτή στην αποκατάσταση ασθενών με διαταραχές ισορροπίας και χρόνια ζάλη. Ο κύριος Νικήτας παρουσίασε μια πρωτοποριακή μέθοδο αποκατάστασης της ισορροπίας και βελτίωσης των κινητικών δεξιοτήτων με τη χρήση Εικονικής πραγματικότητας (VIRTUAL REHAB). Πρόκειται στην ουσία για τη χρήση ενός καινοτόμου εξατομικευμένου προγράμματος αποκατάστασης με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας στο οποίο ο ασθενής καλείται να παίξει κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι virtual reality (serius game) υπό την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή μέσω του οποίου βελτιώνει σταδιακά τις κινητικές του δεξιότητες και τη λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος (ισορροπία).

Ιδιαιτέρως εντυπωσιακή, επίσης, ήταν και η ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή ΩΡΛ,ΕΚΠΑ κ. Θάνου Μπίμπα σχετικά με την πολυκεντρική μελέτη REGAIN στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες ερευνητές της ΩΡΛ πανεπιστημιακής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη που αφορά στην ενδοτυμπανική έγχυση ενός νέου σκευάσματος (gamma secretase inhibitor)που δυνητικά μπορεί να αποκαταστήσει την ακοή σε ασθενείς με προοδευτική βαρηκοΐα προκαλώντας αναγέννηση των τριχωτών κυττάρων του κοχλία η βλάβη των οποίων μέχρι πρότινος θεωρούνταν μη αναστρέψιμη. Τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής αυτής μελέτης αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως σύντομα.

Το πανελλήνιο ΩΡΛ συνέδριο που διενεργείται ανα διετία δίνει τη δυνατότητα σε νέους αλλά και πιο έμπειρους Ωτορινολαρυγγολόγους να ενημερωθούν για τις εξελίξεις τόσο στο χειρουργικό όσο και στο παθολογικό κομμάτι της ειδικότητάς μας καθώς και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέες τεχνολογίες στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου που διευκολύνουν και βελτιώνουν την καθημερινή κλινική πράξη στο ιατρείο και στο χειρουργείο.

*Η κα Ζαφειρούλα Δουδουλακάκη είναι ΩΡΛ-Χειρουργός στην Κομοτηνή

Αρθρογράφος