Η Τρόικα πίεζε εβδομάδες για να αντιστραφεί η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

9 Απριλίου 201309:48

Μπορεί η κυβέρνηση να επέμεινε όλο το τελευταίο διάστημα στην αναγκαιότητα της συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank όμως οι προθέσεις τη τρόικας ήταν γνωστές εδώ και πολλές εβδομάδες και μάλιστα είχαν καταγραφεί και στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Όπως αναφέρουν ακριβείς πληροφορίες στο προσχέδιο που καταρτίζει η τρόικα το οποίο ήδη είναι γνωστό στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι: “οι διαδικασίες συγχώνευσης των δύο τραπεζών πρέπει να είναι αντιστρέψιμες προκειμένου να μπορεί ο νέος μέτοχος, δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να χαράξει την δική του στρατηγική σε σχέση με το μέλλον των δύο τραπεζών” .
Τι θα κάνουν οι μεγαλομέτοχοι των δυο τραπεζών
Επι της ουσίας μετά από τις τελευταίες εξελίξεις οι δυο τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά. Η Εθνική με το ποσό των περίπου 10 δισ. ευρώ και η Eurobank με περίπου 6,5 δισ. ευρώ.

Για την μεν Εθνική οι μεγαλομέτοχοι όπως είναι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, η οικογένεια Λάτση, η εκκλησία της Ελλάδος κλπ δεν πρόκειται να βάλουν χρήματα.

Για την δε Eurobank η Εθνική που κατέχει περίπου το 85% των μετοχών επίσης δεν πρόκειται να ασκήσει τα δικαιώματα της στην αύξηση.

Πάντως και στις δυο τράπεζες συνεδριάζουν σε λίγες ώρες τα Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να εγκρίνουν τις ξεχωριστές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.
Ποσά χρήματα χρειάζονται
Τα κεφάλαια που χρειάζονται οι δυο τράπεζες είναι πολλά και δεν θεωρείται πιθανόν να βρεθούν. Έτσι για την ακρίβεια:
1) Η ΕΤΕ πρέπει να βρει μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών περίπου 900 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίησή της. Το ποσό είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί. Ακόμα και η οικογένεια Λάτση που κατέχει το 11% των μετοχών της ΕΤΕ θεωρείται απίθανο να βάλει αυτά τα λεφτά. Οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι όπως είναι το ΙΚΑ και άλλα ταμεία δεν φαίνεται να διαθέτουν μετρητά να συμμετάσχουν σε αυτή την αύξηση.

2) Η Eurobank χρειάζεται περίπου 600 εκατ. ευρώ, ποσό που γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση να βρεθεί. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά ενώ τις τελευταίες ώρες φημολογείται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με 1 ή 2 μισθούς στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Τι θα γίνει εάν οι δυο τράπεζες περάσουν τελικά υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ

Εάν οι δυο τράπεζες περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο της συγχώνευσης και θεωρούν ότι μια εκ των δυο (η και οι δυο) σε μεταγενέστερο χρόνο θα πουληθούν. Το ταμείο έχει την υποχρέωση να κρατήσει υπό τη διοίκησή του τις δυο τράπεζες για μια τριετία.
www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr