Η “τακτική Μηταράκη” δημιουργεί ρήγμα στο “Δόγμα Αποτροπής” της Κυβέρνησης;

24 Φεβρουαρίου 202117:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Πριν από έναν χρόνο,  η Θράκη ,”μέσω” του Έβρου και την εργαλειοποίηση του προσφυγο-μεταναστευτικού , επανατοποθετήθηκε στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ η προστασία των ελληνικών συνόρων και ταυτόχρονα συνόρων της ΕΕ επανέφερε την Ελλάδα σε ισχυρό διαπραγματευτή έναντι της Τουρκίας χάρη στην σθεναρή αντίδραση,αντίσταση και επίδειξη φρονήματος των “Ανθρώπων των Συνόρων”.

Η περσινή κρίση στον Έβρο είχε τρείς διαστάσεις:

  • α. την Εθνική με κύρια έμφαση στο τί (πρέπει να) πράξουμε για την διαφύλαξη των συνόρων και την διασφάλιση της εσωτερικής συνοχής, ανάπτυξης και σταθερότητας
  • β. την Διεθνο-Ευρωπαϊκη ως προς τα ζητήματα πολυμερούς ασφαλείας: συνεργασία με άλλες χώρες, ευρωπαϊκές ή τρίτες, και με Οργανισμούς σχετικά με την συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των πληροφοριών, για την αποτροπή παράνομων εισόδων αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
  • γ. την Ευρωτουρκική : να σημειώσουμε ότι το 2015, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, η οποία περιλάμβανε ίδρυση Κοινού κέντρου επαφής αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας αποσκοπώντας στον έλεγχο του διεθνικού και διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

Αυτή η τρίτη διάσταση είναι εξίσου σημαντική με τις προηγούμενες δύο, καθώς επέβαλε την ενίσχυση και επέκταση του συστήματος επιτήρησης του Έβρου, κάτι για το οποίο είχε εξασφαλισθεί ποσό των 15.000.000 ευρώ για εγκατάσταση θερμικών καμερών (2016) ενώ το 2018, αναβαθμίστηκε η επιχειρησιακή συνεργασία με την EUROPOL,και τo 2019, είχε δρομολογηθεί η δημιουργία και ίδρυση τόσο Τμήματος Πλωτής Αστυνόμευσης Έβρου όσο και Δ/νσης Αλλοδαπών Έβρου.

Η Μάχη του Έβρου ήταν ένας υβριδικός πόλεμος από πλευράς Τουρκίας και μια καθαρή εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, γιατί κατά κύριο λόγο, στον Έβρο, ωθήθηκαν οικονομικοί μετανάστες και λιγότερο πρόσφυγες με τον ερντογανικό καθεστώς να επιδιώκει την ψυχολογική ήττα του Ελληνικού Έθνους και των κατοίκων της περιοχής που έδειξαν σε όλους ότι εδώ είναι τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ.

Το διακύβευμα, λοιπόν, εντοπίζεται στο “πώς μπορούν να προστατευτούν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο;”

  • Κατ’αρχήν, ο Έβρος δεν μπορεί να σφραγιστεί και να προστατευτεί 100%. Λόγω της ροής του ποταμού, δημιουργούνται περάσματα. Γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί συνεργασία με την Τουρκία. Από το 2011, καθιερώθηκαν συναντήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα ένθεν και ένθεν, μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών αστυνόμευσης των συνόρων και της FRONTEX, προκειμένου να λύνουμε προβλήματα όταν παρουσιάζονται. Για να μπορέσεις να καταπολεμήσεις το διασυνοριακό έγκλημα, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την παράνομη μετανάστευση, πρέπει να έχεις καλές σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Δηλαδή εκεί απ’ όπου προέρχεται το έγκλημα.
  • Η ενίσχυση των τεχνικών μέσων και η δημιουργία κέντρων παρακολούθησης αποτελούν διαδικασίες προς την σωστή κατεύθυνση αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να σταματήσουν τις ροές. Ο φράχτης που θα επεκταθεί μέχρι τέλος τους έτους, θα καλύπτει 39 από τα συνολικά 180 χιλιόμετρα μεθοριακής γραμμής. Αποτελεί ένα υποστηρικτικό μέσο του ανθρωπίνου δυναμικού των ΕΔ/ΣΑ και θα συμβάλει στην αποτροπή των μαζικών ροών.
  • Απαιτείται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ο Στρατός με το Λιμενικό, για να περιορισθούν τυχόν ροές και προς την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη αλλά θα πρέπει να πρέπει να υπάρχει άμεσος συντονισμός με κέντρα επιχειρησιακά και στην υπόλοιπη Θράκη ενώ η συνδρομή της ΕΥΠ για την αποκάλυψη διεθνών κυκλωμάτων διακινητών θεωρείται επιβεβλημένη.
  • Ο πιο σημαντικός, όμως, πυλώνας αποτροπής είναι ο ίδιος ο Θρακιώτης, ο Άνθρωπος των Συνόρων, ο Κάτοικος της Ακριτικής Θράκης με κάθε ιδιότητα και ρόλο. Υποτίθεται ότι η Διακομματική Επιτροπή, πέρα από την λειτουργία της ως ένα πολυσυλλεκτικό μόρφωμα κομματικών στελεχών και άλλοθι για την πολιτική ανυπαρξία ορισμένων, υπάρχει για την “ανάγνωση” της πραγματικότητας, για την ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης και όχι για την επιβολή ιδεοληπτικών κι εμμονικών λύσεων ξεπερασμένων εποχών.

Η πανδημία και οι επιπτώσεις στην Θράκη (κάτι για το οποίο δεν μιλάμε πολύ) καθυστέρησαν τις εργασίες της Διακομματικής όχι όμως και τα προς υλοποίηση σχέδια της Ομάδας του κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος λειτουργεί περισσότερο ως project manager και λιγότερο ως πολιτικός με Εθνικό Προσανατολισμό και ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα ασφαλείας διασυνοριακών περιοχών, ενώ στα αρνητικά του χαρακτηριστικά πρέπει να καταλογισθεί και το ότι περιφρονεί παραδειγματικά τον Ντόπιο Θρακιώτη…

Για να προχωρήσει η Νέα Ανοιχτή Δομή στον Έβρο (γιατί αυτό προκύπτει μέχρι στιγμής ότι θα είναι) θα πρέπει ο κ. Νότης Μηταράκης να αφήσει τις “ποντιοπιλατικές μεθόδους” και να απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν στις τακτικές ενός πολεμοχαρή γείτονα που στέλνει στα βουνά της Θράκης οπλισμένους λαθρομετανάστες οι οποίοι είναι κι εξοικειωμένοι στην χρήση ψυχρών όπλων και μαχαιριών.

Το άλλο λάθος του κ. Νότη Μηταράκη , είναι ότι δημιούργησε μία διχαστική ατμόσφαιρα στην περιοχή την στιγμή που η Θράκη και ο Έβρος πρέπει να ενισχύει τον αποτρεπτικό χαρακτήρα της Χώρας ως προς την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών και να δείχνει ότι υπάρχει Ενιαίος Αποτρεπτικός Χάρτης στα ελληνοτουρκικά ,κι αυτό να γίνεται εμφανές τόσο σε διπλωματικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο.

Οι πολιτικάντικοι χειρισμοί του κ. Νότη Μηταράκη τόσο στα Νησιά του Βόρειου Αιγαίου όσο και στην Θράκη μπορούν να χαρακτηρισθούν το λιγότερο ως ερασιτεχνικοί κι ευκαιριακοί ενώ η περιφρόνηση που δείχνει στους Κατοίκους της Θράκης και του Έβρου διακηρύσσοντας ότι έχει την στήριξη του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου δημιουργεί έντονο πολιτικό θέμα για τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την ατζέντα της ΝΔ στην Θράκη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν ευκαιρία να σχεδιασθεί ένα ενιαίο δόγμα στα πλαίσια των Ευρωτουρκικών Σχέσεων με την Ελλάδα να παρουσιάζει τον προσεχή Μάρτιο λ.χ. την πρόθεση και την ικανότητα της Χώρας μας, να προστατεύουει τα απειλούμενα ευρωπαικά σύνορα, τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια( ευρωπαικές θάλασσιες ζώνες, ευρωπαικά θαλάσσια και υποθαλάσσια συμφέροντα) και όχι μόνον να επιβάλλουμε την λογική αυτή αλλά και να υπαγορεύουμε σημαντικούς όρους εξωτερικής συμπεριφοράς στην Άγκυρα.

Τέλος, ο κ.Νότης Μηταράκης καλό θα ήταν να κρατάει πλέον αρχείο με τα ΟΧΙ που θα του στέλνουν οι Θρακιώτες!

Αρθρογράφος