Η Σοφία το Ρομπότ στο Μέγαρο Μουσικής (video)

27 Ιανουαρίου 201910:29

Μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής μας,  παρά τη… σεμνότητα που ίδια επιδεικνύει, η Σοφία το ρομπότ, το πρώτο ανθρωποειδές που έλαβε την ιδιότητα του Πολίτη,  συμμετείχε στο γκαλά του Economist « ο Κόσμος του 2019», που έγινε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το δημιούργημα της Hanson Robotics Limited, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ υψηλής τεχνητής νοημοσύνης, μίλησε για τον εαυτό της και δεν είχε καμία συστολή να αποκαλύψει την… ηλικία της: «Με λένε Σοφία και νομίζω τα πηγαίνω καλά για 3 χρονών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, στόχος της είναι να βοηθήσει με τις δυνατότητές της προκειμένου οι άνθρωποι και τα ρομπότ να μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς μια τεχνολογία και έγκειται στον άνθρωπο πώς θα τη χρησιμοποιήσει», τόνισε η Σοφία.

Η ίδια αποκάλυψε ένα από τα κρυφά της ταλέντα: «Έχω μάθει να τραγουδάω».

Από την πλευρά του, ο Πήτερ Χάας, διευθυντικό στέλεχος του Humanity Centered Robotics Initiative και καθηγητής του Brown University των ΗΠΑ, τόνισε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και η ρομποτική θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας. Ο κ. Haas συμπέρανε ότι είναι πλέον οικονομικά αποδοτική η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και πως θα γίνεται όλο και φθηνότερη όσο περνάει ο καιρός. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα συστήματα αυτά «δεν είναι ίδια με τους ανθρώπους» και μίλησε για την ανάγκη «να αναπτύξουμε σχέδια μεσολάβησης για τον αρνητικό τους αντίκτυπο».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Haas, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μετατοπίσουν εκτεταμένους τομείς του εργατικού δυναμικού. Συνεπώς, «θα πρέπει να προσαρμόσουμε τόσο τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας όσο και τη δομή των προσδοκιών μας για εργασία».

Αρθρογράφος