Οι Σαμουράϊ στα θρανία, οι Avengers εξαφανισμένοι και ο Ιμπραήμ Σερήφ με κουστούμι

7 Απριλίου 202110:12

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Είναι γνωστό ότι οι εκλογές για νέες σχολικές εφορείες στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, έχουν αναβληθεί 7 φορές εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα που ενδεχομένως μπορούσε να έχει ρυθμισθεί διαφορετικά αλλά αυτό αποτελεί επιστημονική φαντασία στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και σίγουρα δεν είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα για την τοπική κοινωνία της Θράκης, για τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές.

Ο ρόλος των σχολικών εφορειών είναι πολύ συγκεκριμένος καθώς ασχολούνται με ζητήματα θέρμανσης, προμήθεια υλικών καθαριότητας, αναλωσίμων υλικών, γραφική ύλης κοκ, μεριμνούν για τη εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών αυτών. Προκύπτει και μία επιπλέον πρακτική δυσκολία επειδή δυσχεραίνονται οι τραπεζικές συναλλαγές χωρίς εκλεγμένες σχολικές εφορείες.

Οι Σαμουράΐ που θα σώσουν την Θράκη μέσα στην πλήρη ανυπαρξία τους εν καιρώ πανδημίας , αντί να λύσουν κι αυτό το πρόβλημα παρακολουθούν απαθείς μία ακόμη  “παράσταση διαμαρτυρίας” την οποία εργαλειοποιούν οι ακραίοι μειονοτικοί κύκλοι υπό την ενορχήστρωση του Προξενείου  καθώς μιλούν για “κρατική παρέμβαση”, για “κατάργηση των εκλογών” στοχοποιώντας έναν κρατικό λειτουργό όπως είναι ο Περιφερειακός Διευθυνής Εκπαίδευσης κ. Κων. Μπαντίκος, τον οποίον φαίνεται ότι τον έχει .. ξεχασμένο η Πολιτεία εδώ πάνω….

Ακόμη χειρότερα, την στιγμή που ένα διαδικαστικής φύσεως ζήτημα μετατρέπεται σε σημείο τριβής και προπαγάνδας από τους εθνικιστικούς κύκλους της μειονότητας η επίσημη Πολιτεία αλλά και τα όργανά της πιάστηκαν για μία ακόμη φορά στον ύπνο, με την ΕΥΠ, την ΥΠΥ, τον ΓΓ Υπουργείου Παιδείας Γ. Καλατζή να μην έχουν δράσει προληπτικά ενώ και η πυροσβεστική τους παρέμβαση μάλλον άργησε.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης απασχόλησε προσφάτως και το τουρκικό ΣΕΑ

Η Κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε ένα ακόμη πρόβλημα στην Θράκη με προσωπικό και πολιτικό κόστος για τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος ακόμη να βρει την Ατζέντα γιατην Περιοχή και κυρίως να συγκροτήσει σε σώμα το περίφημο Μουσουλμανικό Συμβούλιο που είχε υποσχεθεί σε μία από τις εδώ επισκέψεις του ενώ η Διακομματική φαίνεται ότι δεν λειτουργεί.

Σε όλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία της πλειονότητας και τη μειονότητας, παραμένει θεατής προσδοκώντας όμως από τον Πρωθυπουργό της χώρας να υλοποιήσει την δέσμευσή του και να ασχοληθεί επιτέλους με τα ουσιαστικά προβλήματα της Θράκης, που απειλούν την ομαλή συμβίωση όλων των κατοίκων της. 

Ενδιαέρον προκαλεί η συνασπισμένη κι ενορχηστρωμένη “παράταξη και παράσταση διαμαρτυρίας” έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή και στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης που συγκροτήθηκε ad hoc με την συμμετοχή των Τσιγδέμ Ασάφογλου, , Ιμπράημ Σερήφ αλλά και Ιλχάν Αχμέτ, Οντέρ Μουμίν , Αχμέτ Ιμπράμ, Τζιχάν Ιμάμογλου κ.α. που με την παρουσία τους στηρίζουν το αφήγημα για την “καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων” βλέποντας “σκοτεινά σχέδια” κατά της μειονότητας.

Ειδικά στη περίπτωση του Ιμπραήμ Σερήφ παρουσιάζει ενδιαφέρον η ενδυματολογική του περιβολή που την είχαμε ξαναδεί σε ανάλογη διαμαρτυρία για εκπαιδευτικά θέματα στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και αναδεικνύει την στρατηγική και την τακτική του “μέντορά” του.

Είναι οι ίδιοι που φέρουν τεράστια ευθύνη για τον τρόπο που χειρίσθηκαν τα ζητήματα της πανδημίας (με εξαίρεση τον Δήμαρχο Ιάσμου) στο εσωτερικό της μειονότητας ενώ και οι ίδιοι αποτελούν μέρος του μειονοτικού παραιερατείου που ενεργεί χωρίς κανέναν περιορισμό. Ας θυμηθούμε λίγο τί είχε γίνει και στην Στροφή Αρριανών

Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα ΠΑΜΘ μετράει επισήμως 212 κρούσματα, 32 στη Ροδόπη ενώ ανεπισήμως η κατάσταση φαίνεται ότι ξεφεύγει από τον έλεγχο ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές και για συγκεκριμένους λόγους. Ας έχουν υπ’όψη τους οι πρότιμοι της μειονότητας πως το 10%-15% των θετικών κρουσμάτων θα χρειαστεί νοσηλεία έπειτα από 12-14 ημέρες, και από τις εισαγωγές το 5%-7% θα εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σε αυτό το σημείο να επισημανθεί και η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΤΑΓΩΝ και η μικροκομματική, κοντόφθαλμη στάση των Avengers της Ροδόπης που στηρίζοντας το αφήγημα του “λευκού και αμόλυντου νομού” έδωσαν την αφορμή και το πρόσχημα για να εξελιχθεί ακόμη ένα κύμα προπαγάνδας σε βάρος τη Ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής Κοινωνίας.

Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι παρακάμπτονται οι επίσημοι Τοποτηρητές Μουφτειών Ξάνθης και Κομοτηνής ή αποσιωπείται ο ρόλος τους που θα μπορούσε να είνα καταλυτικός σε αυτή τη φάση ενώ η Ελληνική Πολιτεία θ αμπορούσε να αναζητήσει και τον ρόλο του υπερπροβληθέντα κ. Σελήμ Ισά, προέδρου της ΔΕΜΠ που σε αυτή τη φάση ασχολείται και με οικοδομικές εργασίες.. Κι εδώ το ερώτημα απευθύνεται στους Έλληνες Βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης Ζεϋμπεκ, Αχμέτ και Χαρίτου.

Αντί επιλόγου παραθέτουμε την δήλωση που έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Κωνσταντίνος Μπαντίκος ο οποίος κάνει λόγο για προσπάθεια ορισμένων εντός της μειονότητας να προσδώσουν στο θέμα πολιτική χροιά παίζοντας ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, με την υγεία των συμπολιτών μας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του:

«Με έκπληξη αλλά και λύπη διαπιστώνουμε την προσπάθεια ορισμένων εντός της μειονότητας να προσδώσουν πολιτική χροιά στην αναπόφευκτη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ για αναβολή των εκλογών των σχολικών εφορειών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Αδιαφορώντας για τα επιδεινούμενα πανελλαδικώς επιδημιολογικά δεδομένα, την διαρκή πίεση στο σύστημα υγείας και παρά το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά, επιμένουν στη δια ζώσης διεξαγωγή εκλογών εντός των σχολικών μονάδων παραγνωρίζοντας τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού και διακινδυνεύοντας να μετατραπεί η εκλογική διαδικασία σε εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού με τραγικά αποτελέσματα. Κατά προσφιλή δε τακτική, ερμηνεύουν την ως άνω απόφαση ως «καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων» βλέποντας πίσω από αυτήν «σκοτεινά σχέδια» κατά της μειονότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων έδειξε εξ αρχής καλή πρόθεση και διάθεση να βοηθήσει στη διεξαγωγή των εκλογών στις δύσκολες υγειονομικά συνθήκες που βιώνουμε. Αρχικά οι εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 22.12.2020, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν και όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τη διεξαγωγή τους. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ προχωρούσε έκτοτε σε σύντομες διαδοχικές αναβολές (αν και θα μπορούσε να τις αναβάλει επ’ αορίστω) με την ελπίδα μόλις βρεθεί ένα «παράθυρο υγειονομικής ευκαιρίας» να επιτραπεί άμεσα η διεξαγωγή τους δια ζώσης. Επιπλέον, υφίσταται διαρκής έγγραφη επικοινωνία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προς εξέταση δυνατοτήτων ασφαλούς διεξαγωγής τους.

Επίσης, αναζητώντας κι άλλες εναλλακτικές, προτάθηκε πρόσφατα η διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με διαθέσιμο σύστημα έγκυρο και δοκιμασμένο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, εντελώς αντιφατικά, όσοι διαμαρτύρονταν κατά την προκήρυξη των εκλογών μιλώντας για «διακινδύνευση της υγείας των συμμετεχόντων», είναι οι ίδιοι που σήμερα διαμαρτύρονται για την αναβολή τους. Είναι οι ίδιοι που απέρριψαν και την ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας κατηγορώντας την Πολιτεία για κακοβουλία, ιδιοτέλεια και αδράνεια!

Από τη μεριά μας οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι ουδείς δύναται να κινείται υπεράνω του νόμου και των προβλέψεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Όσοι μιλούν για «καταπάτηση δικαιωμάτων» προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να επιβάλλουν την διεξαγωγή εκλογών σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός, παίζουν με την υγεία των συμπολιτών μας διότι ο κορωνοϊός υπάρχει και έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τις ζωές συνανθρώπων μας. Είναι σαφές ότι υπό την παρούσα κατάσταση ο μόνος υγειονομικά ασφαλής τρόπος των εκλογών είναι η δοκιμασμένη μέθοδος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Φυσικά, είμαστε πάντα στη διάθεση των Σχολικών Εφορειών και των Βουλευτών ώστε με πνεύμα εποικοδομητικό και με πρώτιστο γνώμονα την υγεία της σχολικής κοινότητας να συνεργαστούμε για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης».

Αρθρογράφος