Οι ρωσικές δυνάμεις περικυκλώνουν το Κίεβο και αποκλείουν τη Μαριούπολη – 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες

12 Μαρτίου 202212:38

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία.

Σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χαρκίβ.

Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες, Παρσκευή, το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική» που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.
Πού καταφεύγουν οι άνθρωποι;

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Πολωνία και σε άλλα γειτονικά κράτη.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, 1.524.903 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία, 225.046 στην Ουγγαρία, 176.092 στη Σλοβακία, 105.897 στη Ρωσία, 84.671 στη Ρουμανία, 104.929 στη Μολδαβία και 858 στη Λευκορωσία. Τουλάχιστον 282.497 άνθρωποι έχουν επίσης καταφύγει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα σε κάθε χώρα και όχι τον αριθμό των εισόδων.

Οι περισσότεροι από τους αφιχθέντες ήταν γυναίκες και παιδιά. Όλοι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγουν από την Ουκρανία για να παραμείνουν και να πολεμήσουν.

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεση στην Ουκρανία σε ένα ευρύ μέτωπο», δήλωσε ο Κονασένκοφ.

Το Ρόιτερς δεν ήταν άμεσα σε θέση να επαληθεύσει τη δήλωσή του.

Αρθρογράφος