Η Προεδρική Φρουρά τιμά τα 102 χρόνια Ελεύθερης Θράκης

14 Μαΐου 202220:45

Τη Θράκη και την 102η επέτειο από την απελευθέρωσή της τίμησαν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς οι οποίοι το Σάββατο πραγματοποίησαν αλλαγή φρουράς με τη Θρακιώτικη φορεσιά τους.

Η προεδρική φρουρά τιμά την επέτειο των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θράκης

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων τονίζει

“102 χρόνια συμπληρώνονται από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στην Ελλάδα του ελληνικού κομματιού της Θράκης μας, που έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως Δυτική Θράκη. Μετά από αγώνες για επιβίωση και αιματοχυσίες, στην ευρύτερη περιοχή της ενιαίας Θράκης, και ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της ελευθερώθηκε μόνο ένα κομμάτι της ενσωματώθηκε στον ελληνικό κορμό.
 
Με τη συνδιάσκεψη του Σαν Ρέμο που έλαβε χώρα από τις 19 μέχρι τις 26 Απριλίου 1920, οριστικοποιήθηκαν και οι τελευταιες λεπτομέρειες του μοιράσματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν την τελική υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Στο Σαν Ρέμο αποφασίστηκε η παραχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. Αυτό συνεπαγόταν την αντικατάσταση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων με ελληνικές στις περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Θράκης. Η προέλαση ξεκίνησε από την Ξάνθη, η οποία είχε ήδη απελευθερωθεί από τον Οκτώβριο τυο 1919. Από τις αρχές του Μάη, οι διοικητικές πράξεις του ανεξάρτητου κρατιδίου της Διασυμμαχικής Θράκης υπό τη διοικηση του Γάλλου στρατηγού Σαρπύ, περιέρχονται σταδιακά στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Κράτους. Στις 14 Μαΐου απελευθερώνεται η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη, την επομένη μέρα οι Φέρες, το Σουφλί και το Διδυμότειχο με τον ελληνικό στρατό να σταματάει στα προάστια της Αδριανούπολης.
Το όνειρο πολλών αιώνων ήταν πλέον γεγονός για ένα όμως κομμάτι της Θράκης…
Σήμερα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, η Θρακιώτικη φορεσιά, που εντάχθηκε στις επίσημες στολές της Προεδρικής Φρουράς το Δεκέμβρη του 2019 κατόπιν ενεργειών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, θα φορεθεί από Εύζωνες στην καθιερωμένη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς. Η περηφάνεια μας μεγάλη για το γεγονός αυτό που αποτελεί μία μικρή αναγνώριση των μεγάλων αγώνων και της προσφοράς των Θρακών προς τη μητέρα Ελλάδα. Έπεται συνέχεια αφού οι αγώνες δεν σταματούν ποτέ…
Χρόνια πολλά και ελεύθερα στη Θράκη μας λοιπόν!

Ρίγη συγκίνησης μας διαπερνούν καθώς αντικρύζουμε την παραδοσιακή φορεσιά μας να κοσμεί τις φιγούρες των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς κατά το σημερινό εορτασμό της απελευθέρωσης της Θράκης! Στη μεσημεριανή αλλαγή της φρουράς στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα είχαμε την ευκαιρία να αισθανθούμε για μια ακόμη φορά υπερήφανοι για τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας Θράκες προκειμένου να ενωθούν με την Ελλάδα μας. Οι Θράκες αγωνιστές που πάντα γενναία υπεράσπιζαν χώματα και ιδέες, πολιτισμό και λαϊκή παράδοση με κάθε δυνατό τρόπο.

Βήμα βήμα ξετυλίγεται μπροστά μας η προετοιμασία των Ευζώνων στο κτίριο της Προεδρικής Φρουράς, η κάθοδος προς το Μνημείο αλλα και η αλλαγή που έλαβε χώρα εκεί με κάθε επισημότητα. 

Στον εορτασμό της σημερινής ημέρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της Αριστείδη Χρυσόπουλο, ο οποίος προσέφερε υπηρεσίες και κατά την προετοιμασία των Ευζώνων που φόρεσαν τη Θρακικη φορεσιά”.

Αρθρογράφος