Η νέα ΚΑΠ παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνσε ειδική εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή

31 Ιουλίου 202109:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε σε θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ «Γεώργιος Παυλίδης» στην Κομοτηνή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, επιμελητήρια, εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων και συλλόγων, κτηνοτρόφων και αλιέων της Περιφέρειας, ενώ παρόντες από την πλευρά του Υπουργείου ήταν επίσης ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Οικονόμου και οι Γενικοί Γραμματεί ςκα. Χριστιάνα Καλογήρου, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, ο οποίος παρουσίασε την πολιτική της Διοίκησής του για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Λιβανός δεσμεύθηκε για την πραγματοποίηση παρόμοιων συσκέψεων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της ΠΑΜΘ, ώστε να εξεταστούν πιο διεξοδικάτα ζητήματα που έθεσαν οι παραγωγοί κάθε περιοχής.

Νωρίτερα, οι κ. Μέτιος και Λιβανός είχαν πραγματοποιήσει ξεχωριστή συνάντηση στην έδρα της Περιφέρειας. Ο κ. Περιφερειάρχης εξέφρασε στον κ. Υπουργό την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Υπουργός αναφορικά με το μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθηςκαι τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι δρομολογούνται τα πρώτα βήματα του τόσο σημαντικού αυτού έργου για τηνπεριοχή.

Στην έδρα της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη για θέματα της Ροδόπης και της Περιφέρειας με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών καιπεριφερειακώ νσυμβούλων της Ροδόπης.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τους υπευθύνους του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κομοτηνή για τα προγράμματα κατάρτισης Νέων Αγροτών του Οργανισμού. Να επισημανθεί ότι ο αριθμός των Νέων Αγροτών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχεται σε 1376 άτομα και υλοποιούνται ή έχει προγραμματισθεί να υλοποιηθούν 78 προγράμματα κατάρτισης.

Ειδική μνεία έκανε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Λιβανός στο Φράγμα του Ιάσμου, η ανάγκη για τη δημιουργία του οποίου επισημάνθηκε από πολλούς, μεταξύ των οποίων και του βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Βρισκόμαστε στην φάση των προσπαθειών για την επικαιροποίηση της μελέτης, ώστε να προχωρήσει, με τον Υπουργό να τονίζει πως κάνουν προσπάθειες να ενισχύσουν τις υποδομές στην αγροτική οικονομία, για αυτό και έχουν εντάξει 1 δις ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργηθούν όπου χρειάζεται φράγματα νερού και δίκτυα άρδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ ενός από τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα της χώρας ανακοίνωσε από τη γέφυρα του Νέστου στους Τοξότες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.Θα αρδεύει 56.000 στρέμματα Αγροτικής γης. Το έργο θα αλλάξει τη μορφή στην πεδιάδα της Ξάνθης

1. Μειώνει το κόστος παραγωγής και δίνει τη δυνατότητα για καλλιέργεια νέων προϊόντων
2. Προστατεύει το περιβάλλον καθώς δεν θα αντλούνται υπόγεια ύδατα από τις περίπου 10.000 γεωτρήσεις
3. Στηρίζει την Αγροτική παραγωγή και το σύνολο της οικονομίας
4. Κρατά τον αγροτικό πληθυσμό στην περιφέρεια

Το έργο στους Τοξότες είναι το μεγαλύτερο μιας σειράς αρδευτικών έργων ύψους 1 δισ. ευρώ που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να θυμίσουμε ότι ο κ Λιβανός ξεκίνησε την περιοδεία του με επίσκεψη στη βιομήχανο jti (πρώην ΣΕΚΑΠ) τα προϊόντα της οποίας καλύπτουν το 25% της ελληνικής αγοράς.

Η JTI, από το 2018 που ανέλαβε την λειτουργία του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ, έχει τετραπλασιάσει την παραγωγή της και το 60% των προϊόντων της εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Σ.Ε.Κ.Ε  όπου ο πρόεδρός της, Αλέκος Κοντός τον ενημέρωσε για το έργο και τις προοπτικές της εταιρείας. Η Σ.Ε.Κ.Ε επεξεργάζεται προϊόντα καπνού και κάνει εξαγωγές σε 30 χώρες. Τα προϊόντα της τα προμηθεύεται από 15.000 παραγωγούς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αρθρογράφος