Η Κομοτηνή στον άξονα των μαλακών συνόρων του CHP

9 Δεκεμβρίου 201911:37

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Προσφάτως είχαμε αναφερθεί στην ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε με την συνοδεία συγγενικών του προσώπων ο κ. Μουχαρέμ Ιντζέ στην Ελλάδα με “στάσεις” στην Κομοτηνή, την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή της, Δράμα, Σέρρες και την Θεσσαλονίκη.

Μία άλλη διάσταση σχετικά με την προαναφερθείσα επίσκεψη δίνεται από ιστολόγιο της Ξάνθης, σύμφωνα με το οποίο” Σκοπός της περιοδείας δεν ήταν οι τουριστικοί λόγοι, όπως έγραψε ο τουρκικός Τύπός, αλλά ήταν η αναζήτηση και εύρεση κάποιου ελληνικού δήμου για αδελφοποίηση με τον δήμο της Yalova.Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Δράμα και είχαν επαφές με τον Δήμο Δοξάτου Δράμας, με τον οποίο έκαναν μια πρώτη συζήτηση για αδελφοποίηση μεταξύ των Δήμων των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι ιδιαίτερα έντονο το ενδιαφέρον των τούρκων πολιτικών για την αδελφοποίηση μεταξύ των δύο συγκεκριμένων Δήμων (Δοξάτου – Yalova).Στη συνέχεια, οι δύο τούρκοι πολιτικοί επισκέφθηκαν την Καβάλα και την ίδια ημέρα μετακινήθηκαν στην Ξάνθη, όπου επισκέφθηκαν χωριό στην περιοχή της Σταυρούπολης, ενώ δεν ξέχασαν να επισκεφθούν και μουσουλμανικά χωριά του νομού Ξάνθης.Στο τέλος της περιοδείας τους, ο Μουχαρέμ Ιντζέ και ο Καμίλ Γιαμάν επισκέφθηκαν τον ήδη αδελφοποιημένο δήμο της Κομοτηνής.” (σ.σ. Δήμαρχος της πόλης Koru της CHP στην περιοχή Çınarcık της Yalova, Kamil Yaman)

Κι ενώ δεν προλάβαμε να αφομοιώσουμε τα μηνύματα από την πολιτική περιοδεία -όπως φαίνεται- των κκ Μουχαρέμ Ιντζέ-Καμίλ Γιαμάν, διαβάζουμε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ο ΧΡΟΝΟΣ ότι “ο δήμαρχος της Γιάλοβα Βεφά Σελμάν επισκέφτηκε τις περασμένες ημέρες την πόλη μας και μάλιστα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη στο δημαρχείο της πόλης.” Ως πηγή της είδησης αναφέρεται η ανάρτηση σε προσωπικό΄λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του αντιδημάρχου κ. Εμρέ Αχμέτ.

Με μία πρόχειρη περιήγηση στις ανακοινώσεις του Δημάρχου κ. Βεφά Σαλμάν προκύπτει ότι ΄πράγματι έκανε μία στάση στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια μιας βαλκανικής περιοδείας του στα κρίσιμα για την Τουρκία hot-spots όπως έιναι Κομοτηνή, Οχρίδα, Κοσσυφοπέδιο και Νόβι Παζάρ ενώ φαίνεται ότι δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και την Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη!

Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στα ενδότερα του CHP και υποβόσκει μία σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Μουχαρέμ Ιντζέ και τον κ. Βεφά Σαλμάν γεγονός που επιβάλλει μία προσεκτική παρακολούθηση κι αξιολόγηση τέτοιων κινήσεων ειδικά σε περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Εκ των ανωτέρων, οφείλουμε να επανέλθουμε και σε μία παλαιότερη απορία μας, για το πως, ποιός και με ποια “ατζέντα” προγραμματίζει τις διεθνείς σχέσεις Δήμων και Περιφερειών και κατά πόσο αυτές τελούν υπό το πρίσμα της οργανωμένης πολιτείας και των αρμοδίων φορέων ή τελικά αφήνονται στον “αυτόματο πιλότο” και τις αγαθές προθέσεις της καλής γειτονίας;

Αρθρογράφος