Η κ. Μαίρη Κοσμίδου διέσωσε την τιμή του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής (video)

12 Σεπτεμβρίου 201923:28

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 , την επίσημη ημέρα έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο παράλληλο σύμπαν της Θράκης είχαμε μία προσχεδιασμένη αρνητική εξέλιξη στο Ιεροσπουδαστήριο Χαϊριγιέτης Κομοτηνής, όταν ομάδα μαθητών εμπόδισαν τον τοποτηρητή μουφτή κ. Τζιχάτ Χαλήλ να εισέλθει στην αυλή του Ιεροσπουδαστηρίου για την επίσημη τελετή έναρξης

Οι μαθητές μαζεύτηκαν στην πύλη του σχολείου και δεν επέτρεπαν στον τοποτηρητή της μουφτείας να μπει στην αυλή του σχολείου. Τότε ξαφνικά υπήρξε ένταση και ο τοποτηρητής κάλεσε την αστυνομία μπροστά στο σχολείο. Αστυνομικοί με μηχανές έφτασαν σύντομα και αφού συνομίλησαν για λίγο με τον τοποτηρητή, αποσύρθηκαν και παρατηρούσαν.

Ακολούθως ήρθε επί τόπου η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαίρη Κοσμίδου. Άρχισε να συνομιλεί με τα παιδιά και τους είπε να αποσυρθούν από την πόρτα και να επιτρέψουν στον τοποτηρητή της μουφτείας να εισέλθει στην αυλή. Αν και τους είπε πως αυτό που κάνουν είναι παράνομο, τα παιδιά ήταν αποφασισμένα στην στάση τους και δεν το επέτρεψαν.

Εντέλει η κυρία Κοσμίδου και ο Τζιχάτ Χαλήλ εισήλθαν από μια άλλη πόρτα και τότε την ώρα που θα άρχιζε η τελετή, οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν με χειροκροτήματα και μετά ήρεμα όλοι μαζί έφυγαν από την αυλή του σχολείου και δεν μετείχαν στην τελετή. Παρέμειναν μόνο 19 μαθητές στην άδεια αυλή που άκουσαν την ομιλία της κυρίας Κοσμίδου και του Τζιχάτ Χαλίλ.

Το χθεσινό περιστατικό αποτελεί, όπως φαίνεται, συνέχεια των καταλήψεων και κινητοποιήσεων της προηγούμενης χρονιάς με συγκεκριμένα αιτήματα, οργάνωση, υποκινητές κι εμπνευστές που εκμεταλλεύονται τα κενά του κρατικού μηχανισμού στη Θράκη και την μέχρι στιγμής έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής της κυβέρνησης για την Θράκη.

Η υποβόσκουσα διαμάχη στους κύκλους της επίσημης Μουφτείας και η διαχρονική πολιτική εξωχώριων παραγόντων που δρουν στην Ελληνική Θράκη συμπληρώνουν την στρατηγική της τουρκικής παρεμβατικότητας στην περιοχή.

Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι η κ. Μαριγούλα Κοσμίδου ως διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διέσωσε την τιμή του Ιεροσπουδαστηρίου, των Ελλήνων Εκπαιδευτικών και των οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, καθώς ΜΟΝΗ της αντιμετώπισε τις πρακτικές εκείνες που αμφισβητούν την ελληνική νομοθεσία και τα θεσμικά όργανα της πολιτείας.

Είναι τώρα σειρά των αρμοδίων οργάνων να ασχοληθούν με το τί πραγματικά συμβαίνει στην Θράκη….

Αρθρογράφος