Ομιλία Έλενας Ράπτη στα δημοτικά σχολεία Τελένδου, Ριζίων, Θύμαινας και Μαθρακίου

27 Μαΐου 202206:27

Η Έλενα Ράπτη Bουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση  των Δημοτικών Σχολείων Τελένδου, Ριζίων, Θύμαινας και Μαθρακίου και μίλησε στους μαθητές για τον κανόνα του εσώρουχου παρουσιάζοντας όλα τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Μίλησε για την  καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την προστασία των παιδιών και αναφέρθηκε στη σημασία της σωστής ενημέρωσης των μικρών παιδιών, διότι οι δράστες στοχεύουν σε μικρές ηλικίες.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι, να μάθουν να λένε όχι αμέσως σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς, να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλεια τους και να ενημερώνουν τον ενήλικα που εμπιστεύονται.

Η βουλευτής εξήγησε στα παιδιά ότι το σώμα τους, τους ανήκει και ότι κανένας δε μπορεί να τα αγγίξει χωρίς την άδειά τους.

Επίσης, παρουσίασε απλές ιστορίες σε βίντεο που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν κανόνες αντιμετώπισης ενδεχόμενων κινδύνων  και εν τέλει να τολμούν να σπάσουν τη σιωπή

Επίσης η κ.Έλενα Ράπτη βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Έβρος 97,1 στην εκπομπή «Εβροσκόπιο» με τον δημοσιογράφο Νίκο Πατούνα και συζήτησαν για την πρόληψη και  αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

 Η βουλευτής αναφέρθηκε στον ρόλο των γονέων και στην ανάγκη να αναπτύξουν μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί τους, ώστε, εάν εκείνο βιώσει κάποια κακοποιητική συμπεριφορά, να τη σταματήσουν πριν αυτή εξελιχθεί.

Οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύσουν το παιδί να αναγνωρίζει τα καλά από τα κακά μυστικά, να ξεχωρίζει το καλό από το κακό άγγιγμα κάποιου τρίτου προσώπου και να διακρίνει το δώρο από τη δωροδοκία που υποκρύπτει αντάλλαγμα.

Μόνο δύο στα εκατό παιδιά καταγγέλουν την κακοποίησή τους στις αστυνομικές αρχές.

Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά, ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους και να απεγκλωβιστούν από τον εφιάλτη που ζουν.

Η ενημέρωση ξεκινά, από την ηλικία των 4 ετών με τον «Κανόνα του Εσώρουχου», δηλαδή τον κανόνα που διδάσκει στο παιδί να μη δέχεται ένα άγγιγμα στην περιοχή που καλύπτεται από το εσώρουχό του προσδιορίζοντας έτσι το «κακό άγγιγμα».

Αρθρογράφος