Η εταιρεία “Blue Farm” συμφερόντων Λ. Σαδίκ ενοικίασε 110 στρέμματα στον Δήμο Ιάσμου για την καλλιέργεια μυρτίλου

19 Ιουνίου 202108:53

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου , ο Δήμος Ιάσμου επικροτεί δράσεις για την αγροτική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε η μίσθωση 110 στρ. δημοτικής έκτασης στην εταιρεία “BLUEFARM”, με ετήσιο μίσθωμα 5.500 € και με μισθωτική διάρκεια τα 20 έτη.

«Με την μίσθωση εικοσαετούς διάρκειας, ο δήμος συνολικά θα έχει έσοδα 110.000 €. Με την αξιοποίηση ξεχασμένων δημοτικών εκτάσεων διευρύνουμε τον προϋπολογισμό μας, αυξάνοντας κατακόρυφα τα έσοδα μας.», ανέφερε ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν, τονίζοντας ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να καταστήσουν πανελλαδικά ως Μάρκα (Brand Name) τον Δήμο Ιάσμου στην παραγωγή μυρτίλου.

Στο δελτίο τύπου επισυνάπτονται και δύο φωτογραφίες του κ. Οντέρ Μουμίν με τον κ. Λεβέντ Σαδίκ στον οποίο ανήκει και η εταιρεία Blue Farm που ίδρυσε τον Απρίλιο του 2021, προκειμένου να προωθήσει την πιλοτική καλλιέργεια μυρτίλου στην περιοχή και για αυτό απευθύνθηκε -όπως ο ίδιος ο κ. Λ. Σαδίκ δήλωσε- σε Δημάρχους της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Η πρώτη κρούση τελεσφόρησε στον Δήμο Ιάσμου όπου οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι 139 στρέμματα πέρασαν στην κατοχή του και αναζητά τους καλλιεργητές μυρτίλου ενώ η τελική ανακοίνωση αναφέρεται στα 110 στρέμματα για τα οποία φαίνεται ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα μέλη των παραλλήλων δομών που αναπτύσσονται στην περιοχή με τις “ευλογίες” παρατύπων (παρα)θρησκευτικών λειτουργών και διπλωματών ξένης χώρας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια μυρτίλου με γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προεκτάσεις εκδηλώθηκε και από τον γνωστό αλυτρωτικό “Σύλλογο Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκη”, καθώς φαίνεται ότι μέλη του έχουν ενεργό ρόλο στην δημιουργία των προαπαιτουμένων συνθηκών για την καλλιέργεια μύρτιλου σε ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του, αλλά και σε εκτάσεις ιδιωτών, σε συνεργασία με τις εταιρείες του επιχειρηματία κ. Λεβέντ Σαδίκ. (βλ.
BURSA’DAN BATI TRAKYA’YA MÜJDE: ŞAHSIMIZA DEĞİL, BATI TRAKYA’YA ÇALIŞIYORUZ!)

Σύμφωνα με τις έρευνες που διενήργησαν ο Δήμος Ιάσμου και η “YAKA IKE”, η καλλιέργεια μύρτιλου αρχίζει να αποδίδει από την τρίτη χρονιά, και από την πέμπτη χρονιά αποδίδει 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η μέση τιμή πώλησης του καρπού από τον αγρότη, κυμαίνεται στα 2,5 €/κιλό.

Το μύρτιλο σήμερα στην Ελλάδα είναι μια νέα καλλιέργεια, που άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια. Τα προϊόντα του μύρτιλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιομηχανίες τροφίμων (χυμοί, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, εσάνς κλπ.), φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών, βιομηχανίες λειτουργικών τροφίμων κλπ.

Η καλλιέργεια μυρτίλου επιδοτείται και από τον αναπτυξιακό νόμο Ν. 4399/2016 και ήταν και μία από τις 10 προτάσεις που κατέθεσε στην Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν σύμφωνα με την οποία αιτείται την επιδότηση των κατά κύριο επάγγελμα ή νέων αγροτών της Θράκης με το ποσό των 5.000 ευρώ έκαστος, για την παραγωγή εναλλακτικών καλλιεργειών (μύρτιλο, ακτινίδια, λεβάντα κλπ).

“Ο Δήμος Ιάσμου ήδη υλοποιεί δράσεις για παραγωγή Μυρτίλου (Blueberry), με γνώμονα την εγκατάσταση εναλλακτικών καλλιεργειών στα πλαίσια της τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος δε του δήμου Ιάσμου αποτελεί, με την εγκατάσταση περίπου 300 στρεμμάτων Μυρτίλου (Blueberry) σε βάθος τριετίας, να καταστεί ο δήμος με την μεγαλύτερη στρεμματική καλλιέργεια Μυρτίλου (Blueberry) στην Ελλάδα (Brand Name).” όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της πρότασης.

Αντί επιλόγου βλ. Κεράσι, Μύρτιλο, Ανάπτυξη και το νέο προφίλ του κ.Λεβέντ Σαδίκ

Αρθρογράφος