Η “Ένωση Εθνικιστών Ιατρών” παρέστη στο “μνημόσυνο” Αχμέτ Σαδίκ

30 Ιουλίου 202208:44

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε επισημάνει πως “Δεν είναι τυχαίο, ότι βλέπουμε και σε περιοχές με έντονη πολιτική και εθνοθρησκευτική συγκρουσιακή κινητικότητα την “στρατολόγηση” από εξωχώριους παράγοντες ατόμων που προέρχονται από τον χώρο των επαγγελμάτων υγείας ενώ κάποιοι εξ΄αυτών όχι μόνον προωθούνται αλλά κι εξωθούνται σε πράξεις ανοίκειες κι αντικοινωνικές.Το αν έχουν εργαλειοποιηθεί ή δρουν αυτοβούλως αυτό μένει ν’αποδειχθεί!Άλλωστε και στην κοινωνία της Θράκης έχουμε ανάλογα παραδείγματα μέσα από την ιστορία του γιατρού Αχμέτ Σαδήκ και τους πολιτικούς κλώνους του σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής που προέρχονται από τον χώρο των επαγγελμάτων υγείας (ψυχίατροι, οδοντίατροι,μικροβιολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, ορθοπεδικοι,φαρμακοποιοί…) και εξυπηρετούν ένα αφήγημα που διασπείρει σε κάποιες περιπτώσεις διχόνοια, διχασμό παράγοντας “λόγο μίσους”.”

Ως εκ τούτου, δεν μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι στην πολιτική εκδήλωση με αφορμή την ημέρα μνήμης του θανόντος ιατρού Αχμέτ Σαδίκ, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ένωσης Εθνικιστών Ιατρών από την Τουρκία με επικεφαλής τον κ. Yavuzhan Baş. Πρόκειται για ομάδα συνδικαλιστών που πρόσκεινται στην ακροδεξιά συμμαχία AKP, MHP και Vatan Party διεκδικώντας την πολιτική τους παρουσία στο Ιατρικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης.

Να επισημανθεί ότι την περίοδο αυτή βάλλεται η Τουρκική Ένωση Γιατρών (ΤΤΒ) από την κυβερνητική συμμαχία, σε τέτοιο βαθμό που ο Devlet Bahçeli εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει αυτή να καταργηθεί, διότι διασπείρει τον φόβο στους πολίτες για τον Covid19 και διχάζει τον ιατρικό κόσμο. Στην ΤΤΒ είναι εγγεγραμμένοι το 88% των επαγγελματιών υγείας της Τουρκίας με 65 τοπικά παραρτήματα στην χώρα.

Η αναφορά μας στην “Ένωση Εθνικιστών Ιατρών” και τους σκοπούς που -ενδεχομένως- αυτή εξυπηρετεί συνδέεται και με παλαιότερα ρεπορτάζ που είχαμε κάνει στο Komotinipress για τον ρόλο της Τουρκίας στην (τότε) “αντιϊκή συμμαχία” και για τον κίνδυνο που ελλόχευε για την Ελλάδα να συνορεύει μ’έναν βιοτρομοκράτη. Στο ίδιο πλαίσιο είχαμε επισημάνει τον αντικοινωνικό και αποδομητικό ρόλο του ΚΙΕΦ και τους υποκινούμενου απο την Τουρκία αναδυομένου ανατρεπτικού πολιτικού ισλάμ στην Θράκη υπό την ανοχή και του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας και του Προέδρου της κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή, παραγόντων της Μειονότητας και των παραλλήλων θρησκευτικών δομών.

Να σημειώσουμε ότι στην Τουρκία το σύνολο των επιστημόνων διαφωνούσε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ 3.300 γιατροί υψηλής ειδίκευσης είχαν απολυθεί ως γκιουλενιστές, το οποίο δεν φαίνεται να ενόχλησε τους εγκαθέτους του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.

Ωστόσο, πρέπει να τοποθετήσουμε την εργαλειοποίηση (και) των επαγγελμάτων υγείας στη γείτονα στο επικοινωνιακό και στρατηγικό βάθος της τουρκικής πολιτικής και διπλωματίας του ερντογανικού καθεστώτος που επιθυμεί να επιβληθεί ως μια ανθρωπιστική δύναμη , όπως τονίζει η Τζάνα Τζάμπουρ, ειδική στην τουρκική διπλωματία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po).“Ο πρόεδρος Ερντογάν πάντα ήθελε να αναδείξει την Τουρκία ως “ανθρωπιστική δύναμη”», η οποία σώζει “όσους έχουν ανάγκη”, είτε πρόκειται για μουσουλμανικές μειονότητες που καταπιέζονται είτε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, παρατηρεί.Όμως η διαφορά με τις συνηθισμένες παρεμβάσεις της Τουρκίας είναι ότι αυτή τη φορά, η Άγκυρα βοηθά ανεπτυγμένες χώρες που είναι πιο συνηθισμένες να προσφέρουν, όχι να δέχονται βοήθεια.
Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νοσταλγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία πριν από την κατάρρευσή της είχε ονομαστεί «ο ασθενής της Ευρώπης» από τις δυτικές δυνάμεις, είναι επίσης μια ευκαιρία να πάρει συμβολική εκδίκηση.Στόχος είναι να αποδειχθεί ότι η Τουρκία είναι ισχυρή δύναμη που διαθέτει τα μέσα για να προσφέρει βοήθεια στις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι οι ίδιες πλέον “ασθενείς”, με τη μεταφορική και την κυριολεκτική σημασία», εξηγεί η Τζάμπουρ.

Σε μία τρίτη διάσταση,οι πρωτοεμφανιζόμενοι στην Θράκη “τούρκοι εθνικιστές γιατροί”  συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αφηγήματος γύρω από τον συμβολισμό του Σαδίκ Αχμέτ που εξυπηρετεί τις εθνικιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας εντός Ελληνικής Επικρατείας όπως είχαμε εγκαίρως αναφέρει και στο Komotinipress από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Αντί επιλόγου παρατίθενται κάποιες από τις αφίσες των “τούρκων εθνικιστών γιατρών” ενδεικτικές για το πώς αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό κι εθνικό τους ρόλο.

Αρθρογράφος