Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το “ανεξάρτητο” Κόσοβο;

9 Μαΐου 202107:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αυτή είναι η κυρίαρχη ερώτηση σε κύκλους διεθνολόγων, βαλκανιολόγων και διπλωματικών παρατηρητών ειδικά μετά την επίσκεψη του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη στην Πρίστινα.

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ στο Κόσοβο εδώ και μερικές ημέρες δημοσιεύουν εκτιμήσεις ξένων πολιτικών αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα ενδέχεται να είναι η πρώτη χώρα, από τις πέντε της ΕΕ, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, που μπορεί να αλλάξει στάση.

Η σχετική φημολογία είχε ξεκινήσει ήδη από τις 13/4 με τοποθετήσεις των David Phillips και Daniel Serwer στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης , δύο ημέρες πριν την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, ‘Αλμπιν Κούρτι, την Πέμπτη (15/4), με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα, πρέσβη Χρυσούλα Αλειφέρη, η οποία τον συνεχάρη για τη νίκη του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εδραιωθεί η πολιτική ομαλότητα.

Ο ‘Αλμπιν Κούρτι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας και ζήτησε από την Ελλάδα “να συνταχθεί με την ομάδα των χωρών εκείνων που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος”.

Το θέμα απασχόλησε έντονα και τα ΜΜΕ στην Σερβία. Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Γιώργος Διακοφωτάκης εξέδωσε επ’ αυτού ανακοίνωση, στις 14/4 όπου αναφέρεται: “Είναι ζήτημα αρχής να μην σχολιάζουμε εκτιμήσεις αναλυτών, η ελληνική θέση για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου είναι γνωστή και παραμένει αμετάβλητη”.

Ωστόσο, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η ενδεχόμενη αναγνώριση του “ανεξάρτητου” Κοσσυφοπεδίου θα εξυπηρετούσε τα ευρύτερα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή στην προσπάθειά του να δημιουργήσει αμυντικό ανάχωμα στην ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει κανείς να δει τα σχέδια της άσκησης DEFENDER- Europe 2021.

Να θυμίσουμε ότι ο επί Ομπάμα αντιπρόεδρος των Η.Π.Α, Τζο Μπάιντεν πίεζε τον Γ. Παπανδρέου για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου. Η τότε επιφυλακτική στάση της Ελλάδας “έβρισκε” και την στήριξη της στην σταθερή στάση της Σερβίας.

Σήμερα, ο Πρόεδρος (πλέον) Τζ. Μπάϊντεν ζήτησε εκ νέου από την Σερβία να υποχωρήσει στο θέμα του Κοσόβου κι όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα με τα σχέδια να προβλέπουν ή να προετοιμάζουν μία εκ νέου αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και μπορεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου να ενδιαφέρει άμεσα τη Σερβία, έμμεσα όμως επηρεάζει κι εμάς.

Αν δεχθούμε, ότι οποιαδήποτε περιοχή μιας χώρας μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί, επειδή το θέλει η πλειοψηφία της συγκεκριμένης περιοχής, τι θα συμβεί όταν δημιουργηθούν συνθήκες κατάλληλες και καταστούν πλειοψηφία σε συγκεκριμένες περιοχές με ομοιογενή πληθυσμό ομοδόξων οι οποίοι θα ζητήσουν αυτονομία, που οδηγεί σταδιακά σε ανεξαρτησία, έχοντας ως έρεισμα τις περίπτωση του Κοσόβου;

Η Ελλάδα έχει με τις ενέργειές της αναγνωρίσει De facto το Κοσσυφοπέδιο, αφού θεωρούμε έγκυρα τα διαβατήριά του και συζητούμε μαζί του σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της ένταξής του σε διεθνείς οικονομικούς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Η de jure αναγνώριση όμως, θέλει περίσκεψη και ατράνταχτες εγγυήσεις. Η εποχή της εμβληματικής οικονομικής διπλωματίας πέρασε και οι πιέσεις υφίστανται αφόρητες ειδικά στην μεταCovid19 εποχή.

Η Αθήνα, όσο κι αν προσπαθεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες με κινήσεις έμμεσης αναγνώρισης δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να ελέγξει τον διπλωματικό χρόνο στον βαθμό που δεν ακολουθήσει μία σκληρή γραμμή σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο ειδικά απέναντι στην Τουρκία στα γεωπολιτικά συστήματα των Βαλκανίων και της Κύπρου.

Η Ελληνική Διπλωματία γνωρίζει ότι με διακηρύξεις δεν διασφαλίζονται τα σύνορα και μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία που δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, ενέταξε στην επικράτειά της την Κριμαία, που αποτελεί όμοια περίπτωση. Και υπάρχουν ήδη τρία πλάσματα κράτους σε αναμονή: Υπερδνειστερία, αποσπασθείσα από την Μολδαβία, και Ν. Οσετία και Αμπχαζία, αποσπασθείσες από τη Γεωργία.

Να επισημάνουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο εντάσσεται στους Ομόκεντρους Κύκλους της Τουρκικής Παρεμβατικότητας στα Βαλκάνια , Ο Αλβανικός και Τουρκικός Εθνικισμός Συμπορεύονται ενώ δεν πρέπει να θεωρήσουμε και άσχετη την επίσκεψη του ΤΥΦΥΠΕΞ Γ.Σ.Κιράν στην Θεσσαλονίκη και την Θράκη σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Νεοθωμανική κι Αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Έτσι ίσως ερμηνεύεται και το νεοθωμανικό παραλήρημα του ΤΥΦΥΠΕΞ Γ.Σ. Κερίν που αναζητά “τουρκική μειονότητα” στην Μακεδονία και τζαμιά στην Θεσσαλονίκη ,καθώς επιχειρεί να αποκόψει (έστως και σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων) τους δεσμούς του Ελληνισμού με την Βυζαντινή Ελληνορθόδοξη παράδοση του Κοσσυφοπεδίου στο οποίο συντελείταί μία μεθοδική εθνοκάθαρση και εκδίωξη του Χριστιανικού πληθυσμού.

Καλό θα ήταν πάντως σε αυτή την φάση η Αθήνα να θέσει ένα (προσωρινό) έστω τέλος στην παραδιπλωματική φιλολογία εν όψει και της τουριστικής περιόδου από τη οποία περιμένουν να αναστηθούν οι επαγγελματίες της Βορείου Ελλάδας και τη ΠΑΜΘ .

Στον αντίποδα, έχουμε το προηγούμενο της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ως προς το “Μακεδονικό Ζήτημα” το οποίο ίσως και να ήταν το προαπαιτούμενο για την αναγνώριση του “Ανεξάρτητου Κοσόβου” από την Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη..Ωστόσο , η ύπαρξη μίας νέας “Μεγάλης Αλβανίας” και μίας Αναθεωρητικής Τουρκίας από την άλλη μπορεί να τροφοδοτήσουν εθνικιστικά και ριζοσπαστικά κινήματα στο εσωτερικό της Χώρας, σε συνδυασμό με τους θύλακες των ισλαμιστών (λαθρο)μεταναστών και των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.

Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη στην Πρίστινα

Επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα, προσκεκλημένος του Δημάρχου κ. Shpend Ahmeti, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας των δύο πρωτευουσών αλλά και του ευρύτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις, και συμφώνησαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με ανταλλαγή καλών πρακτικών και επιτυχημένων δράσεων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μετέφερε στον ομόλογό του, την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει κατακτήσει η Αθήνα. Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί μια σειρά από ιδρύματα και φορείς που στοχεύουν στη στήριξη της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας αλλά και των ευάλωτων πολιτών.

Το πρωί της Παρασκευής ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης έγινε δεκτός και από τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου κ. Albin Kurti, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη διπλωματία των πόλεων, τη διαχείριση της πανδημίας και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ειδικό ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Μπακογιάννης για την Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ επέλεξε να επισκεφτεί και το στρατόπεδο της KFOR, όπου εδρεύει η Ελληνική Δύναμη του Κοσόβου.

Η επίσκεψη του Δημάρχου Αθηναίων, ολοκληρώθηκε με την συνάντηση του με τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο, στο ιστορικό Μοναστήρι Gracanica.

Σχετικά με την επίσκεψη και τις συναντήσεις που είχε στην πρωτεύουσα του Κοσόβου ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

“Επιστροφή στην Πρίστινα 15 χρόνια μετά την θητεία μου στη Παγκόσμια Τράπεζα στο Κόσοβο, ανταποκρινόμενος στη πρόσκληση του φίλου δημάρχου Shpend Ahmeti και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Albin Kurti. Ευκαιρία να μεταφέρουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από την Αθήνα σε μια πόλη που αναπτύσσεται ραγδαία, να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, αλλά και να επιβεβαιώσουμε τον ιστορικό ηγετικό ρόλο της Αθήνας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Ήταν τιμή μου να συναντήσω και να ευχαριστήσω τους δικούς μας ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη του Κοσόβου. Αξέχαστη η επίσκεψη στο βυζαντινό μοναστήρι της Gracanica και η συζήτηση με τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο”.

 

Αρθρογράφος