Οι Εγκάθετοι και το Παρακράτος στις “τουρκοφιέστες” και στον Κένταυρο οι άνθρωποι διψάνε – Ποιός φταίει;

21 Ιουνίου 202410:16

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ανάγκη για περισσότερο και καλύτερο Κράτος στην Θράκη!!! – Η μοναδική υδροφόρα του Δήμου Κομοτηνής οδεύει προς τον Δήμο Μύκης – Ποιές είναι οι ευθύνες της Ελληνικής Διοίκησης;- Ποιός δίνει αφορμές στο Παρακράτος;

Οι δημότες του Δήμου Μύκης διψάνε διότι προφανώς οι αρμόδιοι δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση για να λειτουργήσει η αντλία που θα μετέφερε νερό από την πηγή στον Κένταυρο επιδεικνύοντας υποδειγματική ολιγωρία στην ολοκλήρωση του έργου για την υδροδότηση της περιοχής.

Μετά την περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος της υδροδότησης στον Κένταυρο, κάτοικοι του οικισμού προχώρησαν την Τρίτη 18 Ιουνίου σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Μύκης, ζητώντας άμεση επίλυση του θέματος, που ειδικά λόγω καλοκαιριού είναι πιο επιτακτικό.

Οι κάτοικοι συνάντησαν το δήμαρχο Αχμέτ Κιούρτ, ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει άμεσα λύση με βυτιοφόρο από κοντινό δήμο, που θα γεμίσει τις δεξαμενές, ενώ έγινε αίτημα και σε άλλους δήμους, ώστε με βυτιοφόρα να καλύψουν τις ελλείψεις του νερού. Ακόμη, επικοινώνησε με την Περιφέρεια, προκειμένου να ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση για την τοποθέτηση γεννήτριας, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες σύνδεσης της πηγής με ρεύμα, που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

 

Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του ο κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, σχετικά, ” Ως διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και συγκεκριμένα ως Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, μεταβήκαμε στον οικισμό του Κενταύρου. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την εξέλιξη του έργου για την παροχή πόσιμου νερού στον οικισμό, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι εργασίες προχωρούν ομαλά και ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων. Κατά την επίσκεψή μας, παραδώσαμε επίσης εμφιαλωμένο πόσιμο νερό στους κατοίκους για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες τους μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.”

Η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα, αναφερέει ότι “Εξαιτίας των προβλημάτων υδροδότησης και του παρατεταμένου καύσωνα που πλήττει τον Κένταυρο του Δήμου Μύκης της Π.Ε. Ξάνθης, και κατόπιν παρέμβασης του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη εστάλησαν εμφιαλωμένα νερά στους κάτοικους της εν λόγω περιοχής.Στην παράδοση 14 παλετών εμφιαλωμένων νερών σε φιάλες 1,5lt, των οποίων η προμήθεια έγινε από την Π.Ε. Ξάνθης,παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Σαλή Γιουρούκ και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.Φατήχ Ισμαήλκο και κ Ιμπραχήμ Αμούτσκα.

Ποιά είναι ορεία υλοποίησης του έργου «Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Μύκης»

Ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής που αφορά την ύδρευση του δήμου Μύκης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» με απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 8/04/2022 και ώρα 11:31:38.

Έργο ύδρευσης ύψους 7 εκ. ευρώ εντάχθηκε στο «Α. Τρίτσης»

Το έργο έχει τίτλο: «Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Μύκης». Ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 7.178.220,84 €

Το έργο περιλαμβάνει τα δύο (2) υποέργα:

Υποέργο 1: «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και κατασκευή νέων υδατοδεξαμενών οικισμών Εχίνου και Μελιβοίων Δήμου Μύκης» (2.643.676,00 €).

Στο έργο προβλέπεται η πλήρης αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων σωληνώσεων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των οικισμών Εχίνου και Μελιβοίων του Δήμου Μύκης με σύγχρονους αγωγούς 3ής γενιάς, η επέκταση του υφισταμένου δικτύου όπου απαιτείται και η τοποθέτηση των απαιτούμενων συσκευών λειτουργίας του δικτύου (δικλείδες χειρισμού, αερεξαγωγοί, εκκενωτές, βαλβίδες μείωσης πίεσης ). Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή νέων δεξαμενών ύδατος καθώς και η τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης.

Δυναμική κινητοποίηση για το πρόβλημα υδροδότησης

Την άμεση επίλυση του οξύτατου προβλήματος της υδροδότησης του οικισμού, απαίτησαν με μαζική και δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο Δημαρχείο Μύκης οι κάτοικοι του Κενταύρου.

Για ακόμα ένα καλοκαίρι οι κάτοικοι οικισμών του Δήμου Μύκης στην ΠΕ Ξάνθης αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα υδροδότησης. Ο οικισμός του Κενταύρου έμεινε χωρίς νερό για μία ολόκληρη μέρα τη Δευτέρα 11 Ιούνη. Οι αρμόδιες αρχές δεν δίνουν απάντηση σχετικά με το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Απλά ανακοινώνουν καθημερινή διακοπή υδροδότησης από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους κατοίκους, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι αδυνατούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους και να ασκήσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέα της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο ΑΜΘ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οι οποίοι ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους για τις σχετικές Ερωτήσεις που έχουν καταθέσει σε Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και Βουλή αντίστοιχα.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Δελής τόνισε τη σημασία του αγώνα των κατοίκων του Κενταύρου για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος, δήλωσε την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους μέχρι την επίλυση του προβλήματος και ενημέρωσε για την επικείμενη αναβάθμιση της Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή σε Επίκαιρη, ώστε να απαντήσει δια ζώσης ο αρμόδιος υπουργός.

Ο Δ. Κλάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρ. Τοψίδη, ζήτησε άμεση λύση σε 3 επείγοντα ζητήματα: α) ενίσχυση από την Περιφέρεια ΑΜΘ του Δήμου Μύκης με υδροφόρες, με κάθε τρόπο, β) παροχή πόσιμου νερού δωρεάν στους κατοίκους και γ) να προμηθεύσει η Περιφέρεια άμεσα τον Δήμο Μύκης με γεννήτρια για να επιλυθεί το πρόβλημα της λειτουργίας των αντλιών, έως ότου να φτάσει το ρεύμα και την οριστική λύση.

Οι κάτοικοι του Κενταύρου αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έλαβαν από το Δήμαρχο Μύκης.

Η ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των κατοίκων του Κενταύρου που απέδειξαν έμπρακτα πως μόνο ο δρόμος του αγώνα μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Όπως αναφέρει, πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, γνωστό στις εκάστοτε περιφερειακές αρχές, για το οποίο έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς διάφορα έργα, τα οποία προχωράνε από ό,τι φαίνεται με ρυθμούς χελώνας. Η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση είχε ανακοινώσει τη χρηματοδότηση διάφορων έργων από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» για τη βελτίωση – αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις αφορούν την κατασκευή διατάξεων εσωτερικών και εξωτερικών υδραγωγείων και δεξαμενών σε διάφορους οικισμούς. Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια και η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης 12 οικισμών του δήμου και η καλλιέργεια πηγής στην περιοχή του Δημαρίου, η μεταφορά νερού για την ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης στα Μελίβοια και στον Εχίνο.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ίδιο θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. Ρωτούν τους υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών του Δήμου Μύκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό χαμηλής τιμολόγησης, σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ σε βουλή και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ για τα πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε οικισμούς του Δήμου Μύκης,

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει :

Χαιρετίζουμε τη μαζική και αποφασιστική κινητοποίηση των κατοίκων του Κενταύρου σήμερα το μεσημέρι στο δημαρχείο Μύκης, όπου απαίτησαν την άμεση επίλυση του οξύτατου προβλήματος της υδροδότησης του οικισμού.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέα της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο ΑΜΘ με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Γιάννη Δελή, βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, οι οποίοι μετέφεραν στους συγκεντρωμένους τις ερωτήσεις για το πρόβλημα που έχουν καταθέσει σε Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και Βουλή αντίστοιχα.

Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Δελής τόνισε τη σημασία του αγώνα των κατοίκων του Κενταύρου για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος, δήλωσε την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους μέχρι την επίλυση του προβλήματος και ενημέρωσε για την επικείμενη αναβάθμιση της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή σε επίκαιρη ώστε να απαντήσει δια ζώσης ο αρμόδιος Υπουργός.

Ο Διονύσης Κλάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρ. Τοψίδη ζήτησε άμεση λύση σε 3 επείγοντα ζητήματα: α)ενίσχυση από την Περιφέρεια ΑΜΘ του Δήμου Μύκης με υδροφόρες, με κάθε τρόπο, β) παροχή πόσιμου νερού δωρεάν στους κατοίκους και γ) να προμηθεύσει η Περιφέρεια άμεσα τον Δήμο Μύκης με γεννήτρια για να επιλυθεί το πρόβλημα της λειτουργίας των αντλιών, έως ότου να φτάσει το ρεύμα και την οριστική λύση.

Οι κάτοικοι του Κενταύρου μετά από τις δεσμεύσεις που πήραν από τον δήμαρχο Μύκης αποχώρησαν δηλώνοντας πως αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που πήραν για την άμεση επίλυση του οξύτατου προβλήματος θα επανέλθουν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η Κ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των κατοίκων του Κενταύρου που απέδειξαν έμπρακτα πως μόνο ο δρόμος του αγώνα μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Οξυμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης

Για ακόμα ένα καλοκαίρι αντιμέτωποι με το πρόβλημα της λειψυδρίας βρίσκονται οι κάτοικοι των οικισμών του Δήμου Μύκης στην Π.Ε. Ξάνθης, ιδίως στον οικισμό του Κενταύρου. Παρ’ όλο που το ΚΚΕ έχει αναδείξει το ζήτημα και στη Βουλή με σχετικές παρεμβάσεις (1212/11.7.2017, 445/25.8.2023), το πρόβλημα κάθε χρόνο επανέρχεται οξυμμένο σε διάφορους οικισμούς του Δήμου Μύκης, όπως για παράδειγμα πέρσι στη Γλαύκη, ενώ φέτος από την αρχή του καλοκαιριού εμφανίζεται οξυμμένο στον οικισμό του Κενταύρου.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, το 2024 οι κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό, ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι.

Το απαρχαιωμένο δίκτυο καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεση κρατική χρηματοδότηση και κατασκευή των αναγκαίων έργων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Στο χρόνιο πρόβλημα συμβάλλουν η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Μύκης, η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων, η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων.

Προφανώς, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλων των αστικών κομμάτων θέτουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την εξασφάλιση ματωμένων “πλεονασμάτων”, τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών εμφανίζεται και ο παραλογισμός σε μια περιοχή, όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και πηγές να μην γίνονται τα αναγκαία έργα για να επιλυθεί ένα τόσο βασικό ζήτημα επιβίωσης, όπως αυτό του πόσιμου νερού. Διαχρονικές είναι και οι ευθύνες περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων για τη μη δυναμική διεκδίκηση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση των χωριών του Δήμου Μύκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, υγιεινό πόσιμο νερό χαμηλής τιμολόγησης, σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού.

Αντί Επιλόγου

Θράκη – Περισσότερο κράτος ζητούν οι κάτοικοι στα Πομακοχώρια για να αντιμετωπίσουν το Τουρκικό Προξενείο

Αρθρογράφος