Οι ευχές της Μουφτείας Διδυμοτείχου στους εορτάζοντες

20 Ιουλίου 202115:00
Η θυσία (κουρμπάν) στο λεξικό σημαίνει προσέγγιση, το αντικείμενο που οδηγεί στην προσέγγιση προς τον Αλλάχ και ως θρησκευτικός όρος, σημαίνει το ζώο που σφάζεται, το οποίο πληροί ορισμένες προϋποθέσεις σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από την θρησκεία με σκοπό τη λατρεία του Θεού, την προσέγγιση του Θείου και την απόκτηση της συναίνεσης-εύνοιας Του.
 
Ο πιστός, ο οποίος θεωρείται πλούσιος σύμφωνα με τα θρησκευτικά κριτήρια, έχει την νοητική και την ψυχική του υγεία, απολαμβάνει την ελευθερία του και είναι μόνιμος κάτοικος μιας περιοχής, πλησιάζει και προσεγγίζει τον Παντοδύναμο Αλλάχ σφάζοντας ένα ζώο ως θυσία, αποκτά θεϊκή συναίνεση και επίσης βοηθά εκείνους που δεν μπορούν να θυσιάσουν λόγω της ανεπαρκούς οικονομικής τους κατάστασης.
 
Στο πνεύμα αυτής της λατρείας, υπάρχει η έννοια της εγγύτητας προς τον Θεό, της θυσίας και της αυταπάρνησης στο κοινό των ανθρώπων. Η θυσία είναι ένα διακριτικό σύμβολο ότι, ένας Μουσουλμάνος μπορεί να είναι έτοιμος να θυσιάσει όλα του τα υπάρχοντα στον δρόμο του Αλλάχ όταν καθίσταται αναγκαίο. Η θυσία του Αβραάμ καθιερώνεται ως μια σταθερή λατρεία έχοντας ως βάση το Κοράνιο, τη Σούννα και τη σύγκληση των απόψεων των νομοδιδασκάλων.
 
Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία στο Κοράνιο ότι, η θυσία είναι μια θεμιτή και ιερονομικώς αποδεκτή λατρεία. Ο Προφήτης Μωάμεθ (Η Ειρήνη και η Ευλογία του Αλλάχ να είναι πάνω σε Αυτόν) αποδέχτηκε επίσης τη θυσία ως λατρεία και ο ίδιος υπέβαλε θυσίες προσωπικά. Είναι γνωστό ότι ο Προφήτης Μωάμεθ (Η Ειρήνη και η Ευλογία του Αλλάχ να είναι πάνω σε Αυτόν) θυσίαζε κάθε χρόνο από τη νομιμοποίησή της θυσίας μέχρι το θάνατό του.
 
Σε αφηγήσεις στις αυθεντικές πηγές της Σούννα, ο Προφήτης συνέστησε ότι, η πιο αξιολάτρευτη ενέργεια και λατρεία με την ευκαιρία της Εορτής της Θυσίας (Κουρμπάν Μπαϊράμ) είναι η θυσία προς τον Θεό, ότι η θυσία θα γίνει αποδεκτή ενώπιον του Αλλάχ μόλις σφαχθεί και ότι αυτή η λατρεία της θυσίας πρέπει να γίνει για χάρη του Αλλάχ.
 
Επιπλέον, οι θυσίες των Μουσουλμάνων από το δεύτερο έτος της Εγίρας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι υπάρχει μια συναίνεση των νομοδιδασκάλων πάνω σε αυτό το θέμα.
 
Η θυσία του Αβραάμ κατείχε ένα σημαντικό μέρος της θρησκευτικής ζωής των Μουσουλμάνων για αιώνες, θεωρούμενη ως ένα συγκεκριμένο σύμβολο και σύνθημα των λατρευτικών πράξεων των μουσουλμανικών κοινωνιών.
 
Η χρονική διάρκεια τέλεσης της θυσίας, ορίζεται αρχόμενη μετά τη τέλεση της γιορτινής προσευχής σε μέρη όπου τελείται η προσευχή και σε μέρη όπου δεν τελείται η προσευχή της γιορτής, ξεκινά μετά το χάραμα (μετά την ώρα της πρωινής προσευχής) και συνεχίζεται μέχρι το βράδυ της τρίτης ημέρας της Εορτής της Θυσίας (Κουρμπάν Μπαϊράμ). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ζώα μπορούν να θυσιάζονται τη μέρα και τη νύχτα. Ωστόσο, είναι πιο κατάλληλο να θυσιάζονται τα ζώα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Συγχαίρω την ευλογημένη Εορτή της Θυσίας-Κουρμπάν Μπαϊράμ (Ιντ αλ-Αντχά) σας με τις πιο ειλικρινείς και εγκάρδιες ευχές μου. Σε αυτές τις ευοίωνες ημέρες, οι προσευχές σας να είναι δεκτές, η θυσία και η λατρεία σας αποδεκτή από τον
 
Ύψιστο Αλλάχ και να σας χαρίζει κάθε επιθυμητό καλό.
 
Ο Μουφτής Διδυμοτείχου
Χαμζά Οσμάν

 

Αρθρογράφος