Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχασαν και τη Σύρτη – Η Τρίπολη ελέγχει το 40% του πετρελαίου της Λιβύης

7 Ιουνίου 202010:50

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατάληψη ολόκληρη της δυτικής Λιβύης από τον  GNA, αφότου έθεσε υπό τον έλεγχό του την πόλη Ταρχούνα, το τελευταίο προπύργιο του αντίπαλου στρατού με έδρα την Ανατολή στη δυτική Λιβύη που βρίσκεται περίπου 90 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη.

Μετά την ακτάληψη της Ταρχούνα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι επόμενος στόχος του ήταν η Σύρτη, η Τζούφρα και άλλες περιοχές με πετρέλαιο στα νότια.

Ο στρατιωτικός διοικητής της GNA Αλ-Ζάουι δήλωσε ότι η Ταρχούνα αποτελούσε την μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, την οποία οι δυνάμεις του Χαφτάρ χρησιμοποίησαν ως σημαντικό κόμβο για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.

Σήμερα Κυριακής 7/6, επιβεβαιώνεται η πτώση της εξαιρετικά σημαντικής παραλιακής πόλης της Σύρτης στην Λιβύη και της βάσης Al Jufra στις τουρκικές δυνάμεις, μετά από μπαράζ του τουρκικού πυροβολικού με αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina των 155 χλστ. και εν συνεχεία προέλαση στοιχείων ίλης αρμάτων Μ60Τ και τεθωρακισμένων οχημάτων που μετέφεραν Τουρκμένους μισθοφόρους.

Το καθεστώς της Τρίπολης είχε ανακοινώσει νωρίτερα την επιχείρηση «Δρόμος νίκης» η οποία έχει ως στόχο την κατάληψη της Σύρτης, της βάσης της Al Jufra και των πετρελαιοπηγών που αυτές ελέγχουν.

Πλέον η Τρίπολη ελέγχει το 40% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Λιβύης, ίσως και περισσότερο.

Εάν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες τότε η υποχώρηση των δυνάμεων του Στρατού της Λιβύης παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την Αίγυπτο να βλέπει την Τουρκία να αρπάζει σταδιακά την Λιβύη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Αλ Σίσι.

 

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η πόλη έχει ήδη πέσει. Τουρκικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επιχειρούσε για τις δυνάμεις του σταρατάρχη Χαφτάρ.

Ο Μοχάμεντ Γκονονό, εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, δήλωσε ότι εξαπέλυσαν πέντε αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων που εδρεύουν στη Σύρτη, καταστρέφοντας στρατιωτικά οχήματα που είχαν παραχωρηθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

«Επί του παρόντος, κυνηγάμε τα απομεινάρια των πολιτοφυλακών του Χαφτάρ (αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με έδρα την Ανατολή) που φεύγουν νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία από τις δυνάμεις του να παραμείνει στη δυτική Λιβύη. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν θα επιτρέψουμε απειλές από την ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύει το Χαφτάρ και εξαπολύει επιθέσεις», δήλωσε ο Αλ-Ζάουι στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον λαό μας στα ανατολικά, σε αντίθεση με τον “νονό του χάους” Χαφτάρ, ο οποίος προκάλεσε την απώλεια ζωών χιλιάδων πολιτών σε έναν χαμένο πόλεμο εξαιτίας της απληστίας του για εξουσία με οποιοδήποτε κόστος», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Χαφτάρ, Αχμάντ αλ-Μισμάρι, δήλωσε από την πλευρά του ότι αποσύρθηκαν από την Ταρχούνα εξαιτίας «διεθνούς πίεσης».

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.

Αρθρογράφος