Η “δίγλωσση αφωνία” του κ. Ερντέμ Χουσεΐν για μία παρ’ολίγον τραγωδία…

6 Αυγούστου 202208:20

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Πέμπτη 4/8/2022 διαβάσαμε στον τουρκόφωνο μειονοτικό τύπο της περιοχής ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρριανών και φαρμακοποιός κ. Ερντέμ Χουσεΐν παρεχώρησε συνέντευξη τύπου σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής , ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για διάφορα ζητήματα πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στα οποία ήταν και το συμβάν της μαζικής δηλητηρίασης μετά την τελετή της συλλογικής περιτομής την Κυριακή 31/7/2022.

Να επισημανθεί ότι ο κ. Ερντέμ Χουσεΐν είναι ο Νο 15 διώκτης της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης στην Θράκη και γι’αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως παράξενο το γεγονός ότι στην συνέντευξη τύπου παρέστησαν μόνον οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης της Μειονότητας που πρόσκεινται στους μηχανισμούς προπαγάνδας του Προξενείου και οι οποίοι επί 35 ώρες δεν είχαν γράψει ούτε μία λέξη για την παρολίγον τραγωδία στην περιοχή.

Να σημειωθεί , βεβαίως, ότι η συνάντηση (παρά συνέντευξη τύπου) είχε περιορισμένη συμμετοχή με την παρουσία έξι συναδέλφων δημοσιογράφων από πέντε μέσα ενημέρωσης της μειονότητας (Αλή Οσμάν Οζτζαν – Ulku, Άμετ Μεμέτ Νετζατ – Millet, Μολλά Αλή Ραμαδαν – Millet, Χασάν Χασάν – Gundem, Ιμπραήμ Μπαλταλη – Rodop Ruzgari, Αχμέτ Σαλημ – Bulten) που βεβαίως δεν καλύπτουν ποιοτικά και ποσοτικά την τοπική κοινή γνώμη.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο μας, διαχρονικά οι μηχανισμοί των παρακρατικών δομών της Τουρκίας που δρουν στην Κομοτηνή υπό την επίβλεψη του Τούρκου Προξένου κ. Μουράτ Ομέρογλου, έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο δημόσιας πληροφόρησης με σκοπό την χειραγώγηση της Μειονότητας και την δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης με το Προξενείο Κομοτηνής να εκτελεί ρόλους επιτήρησης κι επίβλεψης “ορθής δημοσιότητας”.

Από το πανομοιότυπο δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε μόνο στην τουρκική γλώσσα και μόνον στα επιλεγμένα μειονοτικά μέσα που υποστηρίζουν την εξάπλωση της κατευθυνόμενης προπαγάνδας του Προξενείου, μεταφέρουμε το σχετικό απόσπασμα αναφορικά με το περιστατικό της μαζικής δηλητηρίασης:

” Καταρχάς, φυσικά, κανείς δεν θα ήθελε να συμβεί ένα τόσο θλιβερό γεγονός σε αυτή την όμορφη εκδήλωση. Μέσω υμών μεταφέρω τις ευχές μου και σε όλους τους συμπατριώτες μας που υπέφεραν από την δηλητηρίαση στα νοσοκομεία ή έμειναν στο σπίτι τους.Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να είχε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες, αλλά δόξα τω Θεώ που δεν υπήρξαν χειρότερα περιστατικά γιατί όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο επικίνδυνη είναι η τροφική δηλητηρίαση. Εκείνο το βράδυ, εγώ ο ίδιος ήμουν στο Κρατικό Νοσοκομείο Κομοτηνής μέχρι τις δύο το βράδυ και είδαν πόσο δύσκολα πέρασαν οι συμπατριώτες μας.Το κοινό της Μειονότητας θα περίμενε λεπτομερείς εξηγήσεις από την Δημοτική Αρχή η οποία αποφεύγει να λογοδοτήσει στους πολίτες της ή να ζητήσει συγγνώμη όπως το πράττει εδώ και οκτώ χρόνια. Ο λαός μας περιμένει να ενημερωθεί και ν’απαντηθούν όλα τα ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο όμως κρατά κλειστό η διοικηση του Δήμου: πού, πότε, υπό ποιές συνθήκες και με ποιά συστατικά παρασκευάσθηκε το φαγητό;Θα ελπίζαμε ότι αυτή η εκδήλωση θα είχε επιτυχία, αλλά η Δημοτική Αρχή διέπραξε ένασοβαρό οργανωτικό λάθος και προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση σε περίπου 300 συμπατριώτες μας. Όπως παρακολουθείτε εσείς, μέλη του Τύπου, ο λαός μας έχει πολύ σκληρές κριτικές για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ επίσης υπήρξε τεράστια αντίδραση στο κοινό.Ως κύρια αντιπολίτευση του Δήμου Αρριανών, καλούμε τη διοίκηση του δήμου να προβεί σε δήλωση άμεσα, να δώσει πληροφορίες για το ποιος ευθύνεται και να ζητήσει συγγνώμη από τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεφεύγει από τη δημόσια ευθύνη, και είναι αρετή να αναλαμβάνεις την ευθύνη για αποτυχίες.Στόχος μας με αυτές τις δηλώσεις δεν είναι να φθείρουμε τη δημοτική διοίκηση και τους μειονοτικούς μας θεσμούς, ούτε να εκμεταλλευτούμε τον πόνο των συμπατριωτών μας ή ν’αποκομίσουμε πολιτικό κέρδος από αυτόν. Αν είχαμε τέτοια πρόθεση, θα είχαμε ξεκινήσει την κριτική από το πρώτο λεπτό. Ομοίως, δεν σκοπεύουμε να παρέχουμε υλικό για τα απαξιωτικά δημοσιεύματα ορισμένων δημοσιογραφικών οργανισμών

Τα ερωτήματα, οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα που μπορούν να διατυπωθούν από την παραπάνω τοποθέτηση εντοπίζονται στα ακόλουθα σημεία:

1.Απουσιάζει κάθε ευχαριστήρια αναφορά στο υγειονομικό προσωπικό και την Διοίκηση του ΓΝΚ “Σισμανόγλειο” που διαχειρίσθηκε 200 περιστατικά, του ΚΥ Σαπών που διαχειρίσθηκε 60 περιστατικά και των Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Καβάλας για τα άλλα 40 περιστατικά.
2.Αντιθέτως, μία ημέρα πριν, σε συνέντευξή στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο κ. Ερντέμ Χουσεΐν στην “ελληνόφωνη” εκδοχή του, απέδωσε τα εύσημα στην Ελληνική Πολιτεία χωρίς βεβαίως να είναι περισσότερο διαφωτιστικός (ακου και το σχετικό ηχητικό ) αφού

3.Αποσιωπάται ο ρόλος των συνδιοργανωτών και ιδίως των κκ Ριντβάν Αμέτ και Ιμπραήμ Σερήφ ενω γίνεται αναφορά μόνον στην Διοίκηση γεγονός που καταδεικνύει μία απόπειρα επιμερισμού ευθυνών στο περιβάλλον της παράταξης του Δημάρχου ενώ βγαίνει από το πλαίσιο ο ρόλος του εγκάθετου παράτυπου Μουφτή (που δεν αναγνωρίζεται απο την Ελληνική Πολιτεία)κ. Ιμπραήμ Σερήφ. Να επισημανθεί ότι ο Δήμαρχος Αρριανών ήταν “εξαφανισμένος” προφανώς φοβούμενος μήπως αντιμετωπίσει τις συνέπειες κάποιας αυτόφωρης διαδικασίας
4.Παρατηρήσαμε, ότι αφαιρέθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου και του Δημάρχου Αρριανών αναρτήσεις προηγουμένων ημερών σχετικών με τις οργανωτικές λεπτομέρειες και το πρόγραμμα της τελετής,αλλά και με τα σχόλια των (θυμωμένων) πολιτών που ζητούσαν ευθύνες από τους συνδιοργανωτές
5. Ο Ερντέμ Χουσεΐν δεν απαντά ή δεν συμμετέχει ούτε στα σχόλια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που απαιτούν απαντήσεις και καταλογισμό ευθυνών και περιορίζεται σε γενικόλογες τοποθετήσεις περί ευθυνών και ρόλου της αντιπολίτευσης.
6. Επίσης, ο κ. Ερντέμ Χουσεΐν , φαίνεται ξεκάθαρα ότι (συνεχίζει να) υποστηρίζει και μία “αντιδημοσιογραφική στάση” ακόμη και στην εποχή του διαδικτύου και της “δημοσιογραφίας των πολιτών” αφού , όπως λέει κι ο ίδιος“δεν σκοπεύουμε να παρέχουμε υλικό για τα απαξιωτικά δημοσιεύματα ορισμένων δημοσιογραφικών οργανισμών” Το Komotinipress προσπάθησε να έρθει σε επαφή με παράγοντες της μειονότητας που ήταν παρόντες αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
7. Οι προνομιακοί συνομιλητές του Προξένου που φιλοδοξούν να εκπροσωπήσουν την Μειονότητα, δεν αντιλαμβάνονται προφανώς ότι εάν η δημοσιογραφία δεν μπορεί να ασκήσει κριτικό έλεγχο στην πολιτική εξουσία (κυβέρνηση, κρατικές υπηρεσίες, αυτοδιοίκηση) για περιπτώσεις όπως η πρωτοφανής για τα πανελλαδικά δεδομένα μαζική δηλητηρίαση στον Δήμο Αρριανών, τότε απλώς θα “υπηρετεί” το “λειτούργημα” της δημόσιας αφωνίας, ταιριαστό μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως αυτό του τουρκικού ερντογανικού καθεστώτος.
8. Σε καμία από τις δύο εκδοχές του κ. Ερντέμ Χουσεΐν (ελληνόφωνη και τουρκόφωνη) δεν γίνεται αναφορά στις ενέργειες της Ελληνικής Πολιτείας για την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετήσουν την δίωξη των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης ενώ μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει για την υπόθεση και το Υπουργείο Υγείας. Επίσης λείπουν οι αναφορές στις μεμονωμένες μηνύσεις πολιτών ενώ ερωτώμενος ο κ. Ερντέμ Χουσεΐν σταθερά υποστηρίζει ότι δεν έχει άλλη ενημέρωση εκτός από αυτή του διαδικτύου.
9. Ενδιαφέρον , επίσης, παρουσιάζει η δήλωσή του , σύμφωνα με την οποία “Στόχος μας με αυτές τις δηλώσεις δεν είναι να φθείρουμε τη δημοτική διοίκηση και τους μειονοτικούς μας θεσμούς, ούτε να εκμεταλλευτούμε τον πόνο των συμπατριωτών μας ή ν’αποκομίσουμε πολιτικό κέρδος από αυτόν”. Σύμφωνα με την αντίληψη του γράφοντος, πρόκειται για ένα μήνυμα συγκάλυψης και υποταγής σε μία αόρατη Αρχή προκειμένου να προστατευθούν ακόμη κι αυτοί που δηλητηριάζουν τον απλό Λαό στο όνομα ενός “υπέρτατου σκοπού”.
10. Αντί επιλόγου, έχει ενδιαφέρον να παραθέσει κανείς την απορία του κ. Fahrettin Erdinc (που διερωτάται για την χαμηλή επισκεψιμότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ατύπου συμβουλευτικού κι εξωθεσμικού οργάνου της ΣΕΜΤΔΘ. Πρόκειται για μία μοναδικής χρησιμότητας παραδοχή που αναδεικνύει το πως η Μειονότητα αντιδρά στους μηχανισμούς που προωθεί το παραερντογανικό καθεστώς στην Θράκη . Είναι μία από τις ενδείξεις που εμείς εδώ στην περιοχή αντιλαμβανόμαστε ότι δείχνει μία παθητική αντίσταση μεγάλου τμήματος της Μειονοτητας απέναντι σε κάθε απόπειρα στραγγαλισμού της από τους μηχανισμούς του Προξενείου.

Αρθρογράφος