Η ΔΑΔΑΑ τα λέει, ποιός ακούει;

21 Οκτωβρίου 201810:01

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον αγώνα που δίνουν γονείς αλλά και φορείς που τους εκπροσωπούν όπως η ΔΑΔΑΑ και ο Πρόεδρός της κ. Ευάγγελος Λαφτσής, για την κάλυψη ή την πλήρωση κενών στα σχολεία όπου υπάρχει η αναγκαιότητα της παράλληλης εκπαιδευτικής στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 150 κενά παράλληλης στήριξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν καλυφθεί τα 50 με 12 μόλις (αναπληρωτές) δασκάλους ενώ ανάλογη είναι και η κάλυψη των κενών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν καλυφθεί 2 από τα 11 κενά.

«Μέχρι τα Χριστούγεννα θα προσληφθούν δυο- τρεις δάσκαλοι και μέχρι το Πάσχα θα έχει καλυφθεί το 50- 60% των θέσεων και εκεί θα σταματήσει όλη η προσπάθεια.» ανέφερε ο κύριος Ευάγγελος Λαφτσής σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κομοτηνής και στην κ. Μαρία Νικολάου.

Και ήταν αυτή η συνέντευξη η οποία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου, ο οποίος με καλόβουλη πρόθεση και αυτοδιάθεση, παρενέβη, επικοινώνησε με τον κ.Παρ. Κεραμάρη, και ήρθε σε συνεννόηση μαζί του, προκειμένου στις 10/10, να τον επισκεφθούν στο γραφείο του οι γονείς-μέλη του συλλόγου ΔΑΔΑΑ. Η επίσκεψη κατ’αρχάς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω δικαιολογημένου κολλήματος του κ. Κεραμάρη κάτι όμως που εξόργισε τους γονείς της ΔΑΔΑΑ οι οποίοι άλλωστε έχουν συνηθίσει να συναντούν κλειστές πόρτες από πλευράς των αρμοδίων και μη φορέων.

Να επισημάνουμε ότι σε παλαιότερη δήλωσή του ο κ. Παν. Κεραμάρης μας είχε γνωστοποιήσει ότι “Κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018, έως σήμερα, οι ανωτέρω αριθμοί ξεπέρασαν ήδη τους αντίστοιχους περσινούς, αφού μέχρι και σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2017, έγιναν 260 προσλήψεις αναπληρωτών για την Π/θμια Εκπαίδευση και 194 για τη Δ/θμια Εκπαίδευση (σύνολο 454). Ως προς το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.), οι αντίστοιχες προσλήψεις ήταν 104 και 67 αντίστοιχα (σύνολο 183).Όλα τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν απερίφραστα όχι μόνο το ενδιαφέρον για την ειδική αγωγή αλλά και τις ικανότητες που διαθέτουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθώς μπορεί να γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν, όταν δεν υφίστατο η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας.”

Για το 2019 σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παν. Κεραμάρη, προϊσταμένου της Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ στο μόνο τομέα που υπάρχει πρόβλημα κενών και μάλιστα 50% είναι η παράλληλη στήριξη, όπου εκεί έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της επίλυσης του προβλήματος από πλευράς των αρμοδίων.Βεβαίως, το ποσοστό είναι άγνωστο σε ποιόν αριθμό αναγκών αντιστοιχεί...

Οι τόνοι ανέβηκαν, δημοσιοποιήθηκε έντονα τόσο το γεγονός της ακυρωθείσης συνάντησης όσο και επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα των κενών της παράλληλης στήριξης στο Ν. Ροδόπης και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ΔΑΔΑΑ-Κεραμάρη καθώς η συνάντηση (όπως πληροφορηθήκαμε) ΔΑΔΑΑ- Μουσταφά Μουσταφά.

Ας μην ξεχνάμε ότι αρκετοί γονείς μας έχουν επισημάνει ότι ο κ. Κεραμάρης έχει κατά καιρούς αγνοήσει τις γνωματεύσεις των αρμόδιων, χωρίς να έχει καμία γνώση και εικόνα της φύσης της ειδικής αγωγής.

Μέχρι στιγμής απτά αποτελέσματα δεν υπάρχουν και πέρα από τις αμοιβαίες αβροφροσύνες φαίνεται ότι και φέτος θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με τα παιδιά της Ροδόπης να είναι όμηροι της άγνοιας και της αδιαφορίας των υπευθύνων.

Οι γονείς παραμένουν όμηροι των πρακτικών που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας (για τις θεραπείες ) και του Υπουργείου Παιδείας (για την ειδική αγωγή) και προσπαθούν είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια συλλόγων και ομάδων να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την θεραπεία και την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Το ζήτημα της ειδικής αγωγής δεν σχετίζεται με το φιλανθρωπικό λάιφ στάιλ ούτε με τους αυτόκλητους προστάτες ατόμων με ιδιαιτερότητες..Μας αφορά όλους…. Ειδικούς, θεραπευτές, γιατρούς, γονείς, δασκάλους, καθηγητές, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων..

Ο αγώνας συνεχίζεται… Το χρωστάμε σε όλα τα παιδιά μας!

Αρθρογράφος