Η ασύμμετρη απειλή της μετανάστευσης στην ΑΜΘ – Ανύπαρκτος ο Περιφερειάρχης!

11 Οκτωβρίου 201812:41

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο εντοπισμός στο Πραγγί Διδυμοτείχου των σορών τριών θηλέων από 15 έως 25 ή 30 έτη που φέρουν τραύματα από μαχαίρι στρατιωτικού τύπου έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρωτοφανών εγκληματικών ενεργειών που συνδέονται κατά κύριο λόγο με την έξαρση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ειδεχθής εγκληματική ενέργεια παραπέμπει και σε πρακτικές ακραίων ισλαμιστών/τζιχαντιστών, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες στον ντόπιο πληθυσμό αλλά και σε ειδικούς ασφαλείας.

Η παράνομη διακίνηση μεταναστών (που δεν συνδέεται πλέον με προσφυγικές ροές) έχει μετεξελιχθεί από τις μορφές της ερασιτεχνικής διακίνησης ή της διακίνησης από μικρές οργανωμένες εγκληματικές ομάδες σε επιχείρηση που παραπέμπει σε διεθνή δίκτυα διακίνησης μεταναστών τα οποία και συνδέονται με το διεθνικό και διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα.

Οι αφίξεις το 2018 από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο των ανθρώπων που πέρασαν στην Ελλάδα από τον Έβρο το 2017.Πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει το πρώτο εξάμηνο του 2018 παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο.Μόνο το 2018 οι ροές στον Έβρο έφτασαν τις 12.000, όπως είπε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και αυτό έχει αντίκτυπο ευρύτερα στη Θράκη. «Οι λόγοι είναι οι αυξημένες ροές κατά 50% από το καλοκαίρι του 2018, ο δεύτερος είναι ότι είναι κλειστά τα σύνορά μας προς τον Βορρά και δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή μεταφοράς. Οι προγραμματισμοί που είχαμε κάνει την άνοιξη του 2018 καλύφθηκαν από τις αυξημένες μεταφορές στον Έβρο. Από 5.500 μεταφορές το 2017, το 2018 έως τώρα έχουμε 12.000 ροές από τον Έβρο», είπε ο κ. Βίτσας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν περιστατικά παραβατικότητας που προκαλούν οι διερχόμενοι παράτυποι μετανάστες κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν ενώ υπάρχουν αναφορές για οργανωμένες επιθέσεις που δέχονται από ομάδες 10-15 ατόμων οδηγοί διερχομένων αυτοκινήτων όχι μόνον στα δρομολόγια ορεινών περιοχών αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους ακόμη και στην Εγνατία.Επιβαρυντικός παράγοντας για την ασφάλεια πολιτών και κατοίκων καθίσταται και η κυκλοφορία των οχημάτων των διακινητών.

Οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και επιτελούν τελέσφορα το έργο τους στο βαθμό που τους επιτρέπουν οι συνθήκες οικονομικής κρίσης οι οποίες επηρεάζουν όλες τις κρατικές δομές.

Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι οι Αρχές της ΠΑΜΘ με προεξάρχοντα τον Περιφερειάρκη κ. Χρήστο Μέτιο αλλά και τους επικεφαλής των Περιφερειακών Ενοτήτων ( με εξαίρεση τον κ. Δημήτρη Πέτροβιτς) δεν ασχολούνται με το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης και των επιπτώσεων που έχει στη γενικότερη κατάσταση στην ΠΑΜΘ ενώ μέχρι σήμερα ο κ. Χρήστος Μέτιος δεν έχει πάρει θέση αν και θα έπρεπε να είχε ήδη προβεί σε ενέργειες, ζητώντας από την Κυβέρνηση την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας στον Έβρο, με μοναδικό σκοπό το να αποθαρρύνει τόσο τους παράτυπους μετανάστες να εισέρχονται στο Ελληνικό έδαφος, όσο και να καταστείλει τη διακίνησή τους, πριν να είναι αργά….

Τέλος, προς τεκμηρίωση του αρχικού τίτλου πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις διεθνολόγων και ειδικών σε θέματα διεθνούς ποινικού δικαίου ” θεωρούμε ότι οι απειλές που σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση των λαθρομεταναστών, αφενός μεν επηρεάζουν την γεωοικονομία του ευρωπαϊκού χώρου (παρουσιάσθηκε η «επιχείρηση» διακίνησης σαν οικονομική δραστηριότητα στον χώρο), αφετέρου δε την γεωστρατηγική του και ειδικότερα το υποσύνολο της εσωτερικής ασφάλειας. Ωστόσο, τόσο η γεωοικονομία όσο και η γεωστρατηγική αποτελούν τις δύο διαστάσεις της γεωπολιτικής. Άρα, η παράνομη διακίνηση λαθρομεταναστών ως μορφή του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος διαμορφώνει ένα γεωπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται δυναμικές και πρότυπα τόσο γεωοικονομικά όσο και γεωστρατηγικά, που συνθέτουν μια «μη στρατιωτική πλευρά ασφαλείας» στο χώρο της Ε.Ε. Το γεγονός αυτό αποτελεί «ασύμμετρη απειλή» που υπονομεύει την ισχύ του ενιαίου γεωγραφικού, πολιτικού και οικονομικού χώρου της Ε.Ε”

Αρθρογράφος