Η αρωματοθεραπεία στην εποχή του Covid19

10 Μαΐου 202021:44

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από την αυγή του πολιτισμού οι άνθρωποι είχαν στραφεί στη δύναμη των φυτών για θεραπευτικούς σκοπούς, με τα αιθέρια έλαια να αποτελούν ακόμη και στις μέρες μας το πιο δημοφιλές μέσο για τη βελτίωση της σωματικής ή ψυχικής ευεξίας.

Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό Discover έδειξε ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει στα οφέλη των αιθέριων ελαίων και της αρωματοθεραπείας, και πως τα χρησιμοποιεί σε κάθε σχεδόν ρουτίνα περιποίησης, φροντίδας και θεραπείας του δέρματος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μερικοί ερευνητές εξέτασαν πώς τα συστατικά των αιθέριων ελαίων ενδέχεται να επηρεάζουν σημαντικά την ανοσοποιητική ικανότητα του οργανισμού απέναντι σε διαφορετικά είδη ιών, κυρίως της γρίπης.

Ένα άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση Essential Oils and Natural Products υποδηλώνει ότι ορισμένα αιθέρια έλαια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ιών της γρίπης, επειδή έχουν αντισηπτικές ιδιότητες σε κάποιο βαθμό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Το σημαντικότερο εύρημα των ερευνητών πάντως, αφορά στην διαπιστωμένη τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρουν τα αιθέρια έλαια και η αρωματοθεραπεία.

Η χρυσή λίστα των αιθέριων ελαίων με ισχυρή αντιική δράση: Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα έλαια περγαμόντου, ευκάλυπτου, κόκκινου θυμαριού, κανέλας και τεϊόδεντρου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ενώ ειδική μνεία γίνεται και για το αιθέριο έλαιο λεμονιού, το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα ισχυρό στην αποτροπή εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών.

Ωστόσο, κανένα από όλα αυτά τα ευρήματα δεν επιβεβαιώνουν ότι τα αιθέρια έλαια θα μπορούσε να αντισταθεί στον κορωνοϊό. «Τουλάχιστον προσώρας», τονίζει η Danièle Ryman, αναγνωρισμένη ως η κορυφαία αρωματοθεραπεύτρια στον κόσμο, με 35 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας στις εναλλακτικές θεραπείες της ομορφιάς και της υγείας. «Επειδή κατά κύριο λόγο επιδρούν κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τα αιθέρια έλαια έχουν έναν “μαγικό” τρόπο να αυξάνουν την καλή ψυχολογία του ατόμου, η οποία αποτελεί την καλύτερη άμυνα ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο κι αν είναι παράτολμο να μιλήσει κανείς επίσημα για την πιθανή θωράκιση που προσφέρει η αρωματοθεραπεία στον COVID-19, το γεγονός είναι ότι τα αιθέρια έλαια είναι σα να γνωρίζουν ακριβώς πού χρειάζονται και πού μπορούν να αφήσουν τη δραστική τους ενέργεια», λέει η ειδικός, προτείνοντας τους καλύτερους τρόπους εφαρμογής:

Για το συγκεκριμένο ζητήσαμε την γνώμη της κ. Μαριάννας Λαλίδου, Αρωματοθεραπεύτριας-Ολικής Θεραπεύτριας στην Αλεξανδρούπολη η οποία και μας τόνισε ότι ” Η θεραπευτική τέχνη της Αρωματοθεραπείας είναι μια από τις αρχαιότερες μεθόδους φυσικής θεραπείας . Τα αιθέρια έλαια μπορούν να δράσουν θεραπευτικά σε διάφορους τομείς . Είναι η ψυχή των φυτών ! Έτσι δρουν τόσο δυναμικά και αποτελεσματικά σε όλο το σύστημα . “

Την περίοδο της καραντίνας που προηγήθηκε οι συμπολίτες για το διάστημα που έμεναν σπίτι έδειξαν προτίμηση σε κάποια αιθέρια έλαια που έχουν αντιικές, αντιβακτηριακές και απολυμαντικές ιδιότητες, παράλληλα με τις όποιες θεραπευτικές τους δράσεις.

Σύμφωνα με την κ. Μαριάννα Λαλίδου, “όσο βρισκόμαστε στο σπίτι, ο καλύτερος τρόπος να τα χρησιμοποιήσουμε είναι η διάχυση, μέσω ενός αρωματικού λύχνου (νερό που ζεσταίνεται από ένα κεράκι) ή μιας συσκευής διάχυσης (diffuser). Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην καθαριότητα του χώρου σας και θα σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι και ανανεωμένοι.”

Ευκάλυπτος: Αντι-ιικό και αποχρεμπτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λιβάνι: Έρευνες δείχνουν ότι το αιθέριο έλαιο λιβανιού παρουσιάζει ισχυρή ανοσοδιεγερτική δραστηριότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την ανάπτυξη μικροβίων.

Τζίντζερ: Περιέχει υψηλή συγκέντρωση τζιντζερόλη που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και πλήθος αντι-ιικών ενώσεων που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Tea Tree: Η αντι-ιική και αντισηπτική του δράση το καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο στη πρόληψη των ιών.

Δεντρολίβανο: Τονωτικό του ανοσοποιητικού με αντι-ιική δράση, περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά

 

Αρθρογράφος