Η “άυλη συνταγογράφηση” δεν ισοδυναμεί με delivery φαρμάκων

3 Απριλίου 202012:05

Οι φαρμακοποιοί του Ν. Ροδόπης και την περίοδο της πανδημικής νόσου, στέκονται στις επάλξεις για την στήριξη του συστήματος υγείας και όλων ημών που έχουμε ανάγκη για τη συνέχιση της φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής μας.

Ας μην ξεχνούμε, βεβαίως, ότι οι φαρμακοποιοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν κι αυτοί τα προβλήματα του να κρατούν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους κατ’ουσίαν χωρίς έσοδα και χωρίς να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από την Πολιτεία.

Ιδιαίτερο  ζήτημα εχει προκύψει και με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος συνταγογράφησης γεγονός που απασχόλησε και τον ΠΙΣ και τον ΠΦΣ. Πιο συγκεκριμένα:

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή την ενεργοποίηση του νέου συστήματος συνταγογράφησης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr, υπενθυμίζει ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι συνταγή χωρίς ιατρική εξέταση του ασθενούς. Αποτελείμέρος της επίσκεψης σε συμβεβλημένο ή μη ιατρό, που προϋποθέτει τις απαραίτητες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις.

Γι’ αυτό και η άυλη συνταγή θα πρέπει να εκδίδεται μόνο εφόσον ο ιατρός έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθεί χρονίως. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το νέο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης να θεωρείται από τους ασθενείς ως παραγγελία φαρμάκων, τα οποία ενίοτε τους χορηγούνται από άλλον ιατρό.

Επίσης οι ασθενείς δεν μπορούν να απαιτούν την έκδοση άυλης συνταγής από ιατρούς, ζητώντας να τους εξετάσουν εκ των υστέρων μετά την αγορά των φαρμάκων, καθότι αποτελεί πράξη απαγορευτική για τον ιατρικό κόσμο.

Ειδικά αυτές τις ημέρες που οι ιατροί υποστηρίζουν ασθενείς με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις δημόσιες δομές υγείας, θα πρέπει και οι πάσχοντες να είναι συνεργάσιμοι, έχοντας υπόψη τους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι ιατροί να αντιγράφουν φαρμακευτικές αγωγές άλλων συναδέλφων τους, ούτε να δέχονται ως παραγγελία τα όσα τους μεταφέρονται τηλεφωνικά. Ιδιαίτερα μάλιστα δεν μπορούν να ζητούν συνταγές για άλλους ασθενείς.

Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι η άυλη συνταγή είναι συνταγή χωρίς χαρτί και όχι φάρμακα κατά παραγγελία ή συνταγή αντιγραφής άλλου ιατρού.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει επίσης ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι δωρεάν, παρότι οι ιατροί εν μέσω πανδημίας και στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, παρέχουν στήριξη στους ασθενείς τους, αλλά και σε εκείνους που δεν παρακολουθούν ιατρικά το προηγούμενο διάστημα.

Άυλη συνταγή: Τριπλασίασε το χρόνο παραμονής των ηλικιωμένων εντός των φαρμακείων

Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς με αφορμή την εφαρμογή της άυλης συνταγής στα φαρμακεία για τους ασφαλισμένους οι οποίοι νοσούν από χρόνια νοσήματα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω εργαλείο αντί να μειώνει το χρόνο παραμονής αυτής της τόσο ευαίσθητης ομάδας του πληθυσμού εντός των φαρμακείων αντίθετα τον τριπλασιάζει αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νόσησης από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου του ΠΦΣ: «Ξεκίνησε στα φαρμακεία μας, η υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών και γνωματεύσεων βάσει των άρθρων 49 και 53 της ΠΝΠ (σ.σ αφορά την άυλη συνταγή) για τους χρονίως πάσχοντες, που μαζί με την υπογραφή του ασφαλισμένου πρέπει να αναγράφεται και το ΑΦΜ και ο ΑΔΤ.
Όπωςόλοι γνωρίζουμε, η εφαρμογή των άρθρων 49 και 53, έγινε με μοναδικό σκοπό τη λιγότερη έκθεση των ασφαλισμένων στον κορονοϊό, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους παραμονής αυτών των ασθενών στα ιατρεία και στα φαρμακεία μας. Δυστυχώς όμως απεδείχθη το αντίθετο.

Αρθρογράφος