Γονείς αιτούνται την άρση μέτρων της εγκυκλίου για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ΚΔΗΦ, ΚΔΑΠΑμεΑ

22 Σεπτεμβρίου 202107:16
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
Σε νέα εγκύκλιο προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα του Υποχρεωτικού Εμβολιασμού των εξυπηρετούμενων με Αναπηρία σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Μελέτης και σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας.
 
Σύμφωνα με αυτή, οι ωφελούμενοι/ες που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολιασμού δύνανται να εισέρχονται και να παραμένουν στα Κέντρα, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού τους σχήματος στον προβλεπόμενο χρόνο.
 
 
Εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να παρασχεθούν κατευθύνσεις και για τις περιπτώσεις και τη διαδικασία που θα απαλλάσσει από την υποχρέωση τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία ο εμβολιασμός δεν ενδείκνυται.
 
Γονείς και Κηδεμόνες ΑΜΕΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο της εγκυκλίου και απέστειλαν σχετικό υπόμνημα στην κ> Δόμνα Μιχηαλίδου
 

ΑΘΗΝΑ 14-09-2020

Προς Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπόψη Κας Υφυπουργού Μιχαηλίδου Δόμνας

Θέμα : Άρση μέτρων της εγκυκλίου για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ΚΔΗΦ, ΚΔΑΠΑμεΑ

Σχετ.: Εγκύκλιος «Υποχρεωτικός Εμβολιασμός Φιλοξενούμενων σε ΚΔΗΦ – ΚΔΑΠΑμεΑ /

Αρ. Πρωτ.:63807/31-08-21

Αγαπητή κα Μιχαηλίδου,

Είμαστε γονείς παιδιών ΑμεΑ, που φοιτούν στο ίδρυμα Θεοτόκος.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 3-9-2021, το σχολείο μάς κοινοποίησε την εγκύκλιο που στείλατε και αφορούσε την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των παιδιών μας και την απαγόρευση προσέλευσής στο χώρο του Ιδρύματος, όλων των ανεμβολίαστων ωφελούμενων. Να σημειώσω εδώ ότι Δευτέρα 6-9-2021 ήταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς.Ουσιαστικά αποστείλατε την εγκύκλιο, μία εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος. Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και ενώ όλα τα ΜΜΕ ενημέρωναν ότι σχολεία και Πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με self και rapid tests, η εγκύκλιος σας απαγόρευσε στα ΑμεΑ τη φοίτησή τους.

Μια τόσο ευάλωτη ομάδα, που από μόνη της είναι πολύ βεβαρημένη, δέχτηκε ένα άδικο χτύπημα που θα την οδηγήσει σε δύσβατα και άγνωστα μονοπάτια.

Ίσως δε γνωρίζετε κα Μιχαηλίδου, ότι αυτά τα παιδιά, παρόλα τα προβλήματα τους, έχουν ένα ρολόι στο μυαλό τους που τους λέει ότι πλησιάζει η στιγμή που θα πάνε σχολείο. Για αυτά τα παιδιά υπάρχει πάντα ένα πρόγραμμα, μία ρουτίνα η οποία αν διαταραχθεί αρχίζουν τα προβλήματα. Ήδη με την 1η καραντίνα, το lockdown οδήγησε πολλά παιδιά στο να εκδηλώσουν βίαιες συμπεριφορές, να επανέλθουν εμμονές και στερεοτυπίες, και πολλά άλλα, τα οποία είχαν καταφέρει να διώξουν με πολύ κόπο και ιδρώτα.

Η προηγούμενη χρονιά στο Θεοτόκος, χάρη στην αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων από το προσωπικό και τους ωφελούμενους και των εβδομαδιαίων rapid test, κύλησε ομαλότατα, με ελάχιστα ως και μηδενικά κρούσματα. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε κα Μιχαηλίδου, αυτά τα παιδιά παρά τα όποια προβλήματά τους, είναι πολύ τυπικά και ακολουθούν πλήρως τους κανόνες. Το Ίδρυμα και οι εκπαιδευτές των παιδιών, έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο ημερήσιο πρόγραμμα της προηγούμενης χρονιάς, για την εκπαίδευση των παιδιών στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι δώσατε μια πρωτεραιοποίηση στον εμβολιασμό αυτής της ομάδας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μία πολύπλοκη κατηγορία πολιτών και το πρόβλημα του κάθε παιδιού είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Υπάρχουν νοσήματα που δεν αναφέρονται στις εξαιρέσεις πολιτών από τον εμβολιασμό. Η αναπηρία κυρία Μιχαηλίδου δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αλλά τεθλασμένη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν μετά τον εμβολιασμό. Ο φόβος των γονέων για την παραμικρή παρενέργεια, που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ήδη βεβαρημένη ζωή τους, φωλιάζει στην καρδιά και τους αποτρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Η εφαρμογή της εγκυκλίου σας θα οδηγήσει στον εγκλεισμό όχι μόνο των ανεμβολίαστων παιδιών αλλά και των εμβολιασμένων, αφού το σχολείο θα αναγκαστεί να άρει την λειτουργία του. Θεωρούμε πως ήδη γνωρίζετε πως οι δομές αυτές λειτουργούν από τα έσοδα των νοσηλίων, των παρόντων μαθητών ανά ημέρα παρουσίας τους. Οι προσπάθειες και οι κόποι χρόνων για την ένταξη στην κοινωνία αυτών των παιδιών θα ναυαγήσουν.

Ζητούμε λοιπόν κα Μιχαηλίδου, την επανεξέταση του τετελεσμένου της εγκυκλίου. Πιστεύουμε ότι έγινε κατάφωρη αδικία και διαχωρισμός προς τα ΑμεΑ και ζητούμε την άρση των μέτρων αυτών, ώστε τα παιδιά μας να γυρίσουν στο πρόγραμμα τους και στη ρουτίνα τους που τόσο έχουν ανάγκη.

Ακόμα και μια πανδημία δεν πρέπει να διαταράξει τη ζωή των παιδιών αυτών. Υπάρχει τρόπος να ανταποκριθούμε στην πανδημία και το αποδείξαμε την προηγούμενη εκπαιδευτική χρονιά. Χρειάζεται όμως ενσυναίσθηση, κατανόηση και συνεργασία. Χρειάζεται να αφουγκραστείτε πριν αποφασίσετε και να κατανοήσετε βαθιά πως στην αναπηρία δεν χωρούν τετελεσμένα. Δεν μπορεί η αναπηρία να ακολουθεί τον νόμο, αλλά ο νόμος την αναπηρία.

Κυρία υφυπουργέ, εδώ δεν πρόκειται για μία κίνηση αντιεμβολιαστών, αλλά για την ευθύνη μας απέναντι στην υγεία των παιδιών μας, όπως όμως μάς την ορίζει η ίδια η πορεία του παιδιού μας.

Ελπίζουμε να κατανοήσετε την αγωνία και τους φόβους μας ως γονείς και να είστε εσείς αυτή που θα δώσετε πίσω τη χαρά και την ηρεμία σε αυτά τα παιδιά.

Με εκτίμηση,

Αρθρογράφος