Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στρέφεται εναντίον Μαξίμου;

26 Νοεμβρίου 202013:25

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έντονες είναι οι κριτικές που δέχονται τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και η ομάδα των “σοφών λοιμοξιολόγων” για την επιστημονική, πολιτική κι επικοινωνιακή διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης.

Το ερώτημα είναι γνωστό και καθημερινό: ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ Ή ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ;

Την δεδομένη στιγμή που η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης παρουσιάζει κενά (επιστημονικά, πολιτικά, επικοινωνιακά) ο διάδοχος του κ. Σωτ. Τσιόδρα,  αναλαμβάνει άραγε “προληπτική δράση” για να απαλλάξει την Επιτροπή Σοφών από ευθύνες πετώντας το μπαλάκι στους πολιτικούς;

Μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Τρίτη στα in.gr, tanea.gr και tovima.gr. ανέφερε ότι «υπάρχει και μια έντονη πολιτικοποίηση της επιδημίας από πολλούς σε διάφορα επίπεδα», για να προσθέσει ότι επομένως «η έκφραση της επιστημονικής άποψης διεθνώς περνάει από πολιτικά φίλτρα».

«Δηλαδή αναλόγως εάν η επιστημονική άποψη ταιριάζει με το οποιοδήποτε πολιτικό αφήγημα είτε την επικυρώνουν είτε την ακυρώνουν. Δεν κοιτάνε αμιγώς την επιστημονική άποψη αντικειμενικά και αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δυσκολία στο να εκφράζει κανείς μια επιστημονική άποψη όπως την σκέφτεται αντικειμενικά», είπε χαρακτηριστικά για τα «πολιτικά φίλτρα», βάσει των οποίων επεξεργάζονται τα επιστημονικά δεδομένα.

Καταλήγει δε λέγοντας: Θα συμφωνήσω με τον μονόλογο του Βαλέρι Λεγκάσωβ στην σειρά Chernobyl: «Eμείς οι επιστήμονες είμαστε τόσο απορροφημένοι στην ανεύρεση της αλήθειας, που ξεχνάμε πόσο λίγοι θέλουν πραγματικά να την βρούμε».

 

Αρθρογράφος