Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι νέοι οδηγούν την επιδημικότητα.

7 Μαΐου 202121:26

Καλησπέρα και από εμένα. Χριστός Ανέστη. Να δούμε λιγάκι τα στοιχεία στον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 157.000.000 μολύνσεις και περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο COVID-19.

Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε σημεία σταθεροποίησης στους 800.000 ανά ημέρα, εκ των οποίων οι μισές περίπου καταγράφονται στην Ινδία. Ομοίως σχετικά σταθερός παρουσιάζεται και ο αριθμός των θανάτων, σε λιγότερους από 15.000 ανά ημέρα εκ των οποίων το 1/3 επίσης καταγράφεται στην Ινδία.

Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να βελτιώνεται με ταχύτερο ρυθμό, καταγράφοντας 21% μείωση στις διαγνώσεις και 20% στους θανάτους μεσοσταθμικά.

Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει σε λιγότερες από 150.000 ανά ημέρα, ενώ κάποιες ημέρες καταγράφηκαν και λιγότερες από 100.000 διαγνώσεις.

Ο αριθμός των θανάτων συνέχισε να μειώνεται, καταγράφοντας ακόμα και κάτω από 2.500 ανά ημέρα.

Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε επιπλέον σημεία υποχώρησης. Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης για ακόμα μια εβδομάδα.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 6%.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε σημαντική μείωση, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εισαγωγών-εξιτηρίων να οδηγήσει σε σταδιακή αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας.

Σχετικά με τον αριθμό των διαγνώσεων, εντός της τελευταίας εβδομάδας έχει παρατηρηθεί σημαντικότατη μείωση που αγγίζει και το 30% στην Αττική. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί, καθότι εξαιτίας των αργιών του Πάσχα υπάρχει μειωμένη προσέλευση για τεστ. Πιο αξιόπιστη εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα.

Να μιλήσουμε και λιγάκι και για τα selftest. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000.000 ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια πολίτες. Περισσότερα από 3.000.000 δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, είναι πάνω 8.500. Περισσότερα από 1.400 καταγράφηκαν τις τελευταίες δυο μέρες.

Κλείνοντας, θα ήθελα κι εγώ να τονίσω την σημασία της μαζικής συμμετοχής στον εμβολιασμό. Με τον εμβολιασμό των μεγάλων ηλικιών, που έγινε στην αρχή, μειώνουμε το μεγαλύτερο τμήμα της νοσηρότητας και θνησιμότητας από αυτήν την επιδημία.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν είσαι πάνω από 65, η πιθανότητα να καταλήξεις από τον ιό είναι της τάξης του 10%-20%.

Μετά τον εμβολιασμό η πιθανότητα αυτή, καθώς και η πιθανότητα να μπει κάποιος στο Νοσοκομείο, μειώνεται τουλάχιστον 20 φορές.

Με τον εμβολιασμό, όμως, των νεότερων ηλικιών από την μία, ναι, προστατεύουμε τους νέους, καθότι στην ουσία η πιθανότητα να πάθει κάποιος, ένας νέος, σοβαρή Covid μετά από τον εμβολιασμό είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Από την άλλη, και ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι εξαλείφουμε τη μετάδοση στην κοινότητα. Το κύμα των εμβολιασμών που έχει ξεκινήσει τώρα, είναι αυτό που θα ροκανίσει το μεγαλύτερο μέρος της μεταδοτικότητας, του Rt, και θα οδηγήσει στην πλήρη ύφεση.

Η συμμετοχή των νεότερων ηλικιακών ομάδων είναι κεντρική στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι οι νέοι οδηγούν την επιδημικότητα.

Για αυτό παρακαλώ όλους και θα απευθυνθώ σήμερα ειδικά στους νέους, να συμμετέχουν με όλη τους τη ψυχή σε αυτήν την εθνική και παγκόσμια προσπάθεια για την έξοδο από την πανδημία. Το ραντεβού με τον εμβολιασμό είναι ραντεβού με την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Ευχαριστώ πολύ και θα είναι διαθέσιμος στο τέλος για ερωτήσεις.

Αρθρογράφος