fones-nerou

«Φωνές Νερού μυριάδες»: γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

4 Οκτωβρίου 201116:22

fones-nerouΤο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον & Πολιτισμός» διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά εκδηλώσεις

και απευθύνει πρόσκληση σε όλους, για μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Το κεντρικό θέμα έχει τίτλο “Φωνές νερού μυριάδες”, τίτλος εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, που αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου, όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα.

Η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχει στην πανελλήνια αυτή δράση και καλεί τη μαθητική κοινότητα και το ευρύ κοινό των Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει στο Αρχαιολογικό Μουσείου της Κομοτηνής και σε αρχαιολογικούς χώρους των δύο νομών:

Δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής

Την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Ε΄ Δημοτικού με προβολή ανάλογων θεματικών ενοτήτων και πολλά παιχνίδια. Η επιλογή των σχολείων θα γίνει σε συνεννόηση με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Νομού και η διάρκεια του κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι 1 ώρα.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου από τις 10:30 μέχρι τις 13:00 μ.μ., καλούνται οι μαθητές – ανεξαρτήτου τάξης – του Δημοτικού Σχολείου αλλά και οι γονείς να προσπαθήσουν να «φτιάξουν» το δικό τους παραμύθι με πρωταγωνιστές τον Ποταμό Έβρο και άλλους τοπικούς ήρωες και νύμφες. Θα προηγηθεί η ανάγνωση του παραμυθιού «Αχελώος, ο θεός ποταμός» του Β. Ηλιόπουλου. Η εικονογράφηση του παραμυθιού θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά στον χώρο του μουσείου και το σύνολο θα αποτελέσει ένα τεύχος, αντίγραφα του οποίου θα κρατήσουν ως ενθύμιο της συμμετοχής τους στην εκδήλωση. Αρωγοί στην προσπάθειά τους θα είναι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη του προγράμματος.

Για αυτούς, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και να θαυμάζουν τα μνημεία που δημιούργησαν οι αρχαίοι για να «δαμάσουν» το νερό, η ΙΘ΄ Εφορεία ετοίμασε μια έκθεση φωτογραφίας που θα λειτουργεί στον χώρο του Μουσείου από την Πέμπτη 6 μέχρι και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Φωτογραφίες μνημείων που έχουν σχέση με τη διαχείριση του νερού σε δημόσιο ή ιδιωτικό επίπεδο θα συνοδεύονται από ενημερωτικό – επεξηγηματικό της λειτουργίας τους – υλικό. Στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν φυλλάδιο (τρίπτυχο) με τίτλο: «Έργα κοινής ωφέλειας σε πόλεις της Θράκης στα αρχαία χρόνια».

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά, εκτός από τον πήλινο λουτήρα που βρέθηκε σε ιδιωτική οικία στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης και το περιρραντήριο που βρέθηκε στη Μαρώνεια, αγγεία που θα σημανθούν με τον λογότυπο της εκστρατείας, όπως υδρίες, κρατήρες κ.α.

Αρχαιολογικοί χώροι Ζώνης και Πλωτινόπολης

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζώνης, θα είναι ανοικτός καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ημέρου, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι της Μαρώνειας (θέατρο) και της Πλωτινόπολης θα είναι ανοικτοί κατά τις εργάσιμες ημέρες. Σε όλους τους παραπάνω χώρους, την Πέμπτη και την Παρασκευή, 6 και 7 Οκτωβρίου, θα βρίσκονται αρχαιολόγοι για θεματική ξενάγηση-ενημέρωση, η οποία θα συνοδεύεται και από διανομή φυλλαδίου (τριπτύχου) με τίτλο «Έργα κοινής ωφέλειας σε πόλεις της Θράκης στα αρχαία χρόνια».

Υπεύθυνη προγράμματος: Μαρίνα Τασακλάκη (τηλ. 25310-22411, 21517).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr