Γιατί ενδιαφέρουν την Τουρκία οι εκλογές των σχολικών εφορειών στην Θράκη;

21 Μαΐου 202118:36

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Σάββατο 22/5/2021 θα πραγματοποιηθούν, μετά από επτά (7) αναβολές λόγω πανδημίας οι εκλογές των σχολικών εφορειώνσε 48 από τα 117 συνολικά μειονοτικά σχολεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης της Θράκης, αφού στα υπόλοιπα δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων (πέντε) και, βάσει του νόμου, τα μέλη των εφορειών ορίστηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Σε προηγούμενο σημείωμά μας είχαμε αναφερθεί αφενός στην επιμονή του μειονοτικού παραϊερατείου να εργαλειοποιήσει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί δημιουργώντας ακόμη μία αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, κι αφετέρου βλέπαμε την ολιγωρία της επίσημης κρατικής μηχανής να διαφυλάξει την τοπική κοινωνία από μία ακόμη αναστάτωση.

Η απουσία της προληπτικής δράσης των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και κυβερνητικών στελεχών ήταν εμφανής, και δόθηκε για μία ακόμη φορά η ευκαιρία σε συγκεκριμένους ακραίους μειονοτικούς κύκλους, με την στήριξη και του επίσημου τουρκικού κράτους, να επιδοθούν σε επιχειρήσεις προπαγάνδας κι αποπληροφόρησης εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας.

Γιατί όμως ενδιαφέρεται η Τουρκία για τις σχολικές εφορείες;

Πριν από μία τετραετία είχαμε τονίσει ότι η κοινωνία της Θράκης θα βρεθεί αντιμέτωπη με την άνοδο των νεο-οθωμανικών ανατρεπτικών ομάδων αναλύοντας εκτενέστατα την εμφάνιση θρησκευτικών ταγμάτων στην Θράκη που προωθούν την “θρησκειοποίηση της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων” με την καθολική έγκριση του Προέδρου Ερντογάν και των υπηρεσιών του και φορείς υλοποίησης τους μηχανισμούς του τοπικού πολιτικού ισλάμ (παράτυποι παραθρησκευτικοί λειτουργοί και οι ακόλουθοι αυτών).

Σε άλλο σημείωμά μας είχαμε σημειώσει ότι “στην Κομοτηνή πριμοδοτείται η ανέγερση μίας νέας «Εστίας Τουρκοφρόνων» που πρόσκεινται στο “Τάγμα των Σουλεϊμαντζήδων/Σουλεϊμαντζιλαρ, (Suleymancılar Cemaati)”. Πρόκειται για ένα πενταόροφο κτήριο στην οδό Τυρολόης που αναμένεται να εξυπηρετήσει τους προαναφερθέντες στόχους. Αντίστοιχες κινήσεις έχουμε και σε υπόλοιπα σημεία της Θράκης αλλά και σε περιοχές ενδιαφέροντος για τα τουρκικά σχέδια.”

Το “Τάγμα των Σουλεϊμαντζήδων/Σουλεϊμαντζιλαρ, (Suleymancılar Cemaati)” δημιουργήθηκε το 1950 ένα μέλος του τάγματος των Νακσμπεντί, τον Σουλεϊμάν Χιλμί Τουναχάν, είναι ο κύριος φορέας του πολιτικού ισλάμ του ΑΚΡ και σήμερα λειτουργεί ως αντίβαρο των Γκιουλενιστών, υπηρετεί το ερντογανικό καθεστώς, έχει υπό τον έλεγχο του 800 ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην διάδοση των ισλαμικών ιδεών του, έχει 1200 εστίες και 16 μεγάλα βακούφια, ενώ ελέγχει 28 μεγάλες εταιρείες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στα σχολεία του ιδρύματος αναφέρεται ότι φοιτούν περί τις 100.000 σπουδαστές.

Εξετάζοντας την πολιτική διασταση του θέματος εικάζεται ότι οι μηχανισμοί του Τάγματος των Σουλεϊμαντζήδων/Σουλεϊμαντζιλαρ προωθούν τους δικούς τους ανθρώπους στις σχολικές εφορείες των μειονοτικών σχολείων για να εκτοπίσουν τόσο τους οπαδούς του Τάγματος Γκιουλέν οσο και τους Κοσμικούς της μειονότητας που υπηρετούν την ιδέα του εξελισσόμενου Ευρωπαϊκου Ισλάμ.

Εξετάζοντας το ζήτημα και από την οπτική της ασφάλειας, οι Σουλεϊμαντζιλαρ με την σταδιακή επικράτησή τους μπορεί να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό μείγμα εάν κι εφόσον προσεταιρισθούν στο μέλλον δομές από τις νεοεισελθείσες δομές των (λαθρο)μεταναστών και προσφύγων που σταδιακά θα οργανώσουν τους δικούς τους αυτόνομους εκπαιδευτικούς πυρήνες.

Φαίνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, η Κοινότητα των Πληροφοριών, ΕΥΠ και ΥΠΥ δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των όσο περιγράφουμε και ενδεχομένως δεν έχουν αναλάβει δράση, αφήνοντας μόνον του έναν δάσκαλο ν’αντιμετωπίσει το τουρκικό παρακράτος…

Κάπως έτσι δημιουργείται μία άκομη “παράλληλη δομή” στην Θράκη…

Αρθρογράφος