Για την υποχρεωτικότητα της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και την αντιμετώπιση των ελλείψεων Facebook logo Twitter logo

18 Οκτωβρίου 201821:59

Ερώτηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής στα δύο έτη και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την έλλειψη των υποδομών στους περισσότερους δήμους, κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Το κείμενο που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου και απευθύνεται στους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας της Προσχολικής Αγωγής στα δύο έτη και την έλλειψη των υποδομών στους περισσότερους δήμους ώστε να γίνει πράξη στάλθηκε από το ΥΠΠΕΘ στους δήμους κατεπείγουσα επιστολή (25/9/2018) με τίτλο Κατάρτιση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  2018 για την “Προσωρινή εγκατάσταση στέγασης για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία της χώρας” που κάνει σαφές ότι:

– Το σύνολο των προκάτ αιθουσών που παραχωρούνται για το σύνολο των δήμων είναι μόλις 95 τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι πιο μεγάλοι και αστικοί δήμοι στη χώρα (177) δεν είναι σε θέση να καλύψουν τη 2χρονη Προσχολική Αγωγή. Οι διαπιστωμένες ανάγκες σε αίθουσες είναι εκατοντάδες, επομένως είναι προφανές ότι με τις εν λόγω αίθουσες που παραχωρούνται δεν καλύπτονται ούτε κατ’ ελάχιστο κάποιες από αυτές. Ο συγκεκριμένος αριθμός που διατίθεται και η συγκεκριμένη εταιρεία που τα προμηθεύει κάνουν προφανές ότι “οι σχολικές αίθουσες” που διατίθενται είναι “το περίσσευμα” άλλης δημόσιας προμήθειας.

– Ο τύπος των εν λόγω εγκαταστάσεων είναι αίθουσες ελαφράς λυόμενης προκατασκευής, τύπου “κοντέινερ”. Οι εγκαταστάσεις -αίθουσα διδασκαλίας – wc – εξοπλισμός- κοστολογούνται για το Υπουργείο σε 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ και 7.000 ευρώ, αντίστοιχα. Σύνολο πλήρους μονάδας 43.000 ευρώ. Οι δε δήμοι θα επιβαρυνθούν με τις δαπάνες μετακίνησης και εγκατάστασής τους.

– Οι παραπάνω λυόμενες εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται ως προσωρινές, χωρίς όμως το αρμόδιο Υπουργείο να δεσμεύεται με έναν έστω κατά προσέγγιση χρονικό ορίζοντα αντικατάστασής τους με σταθερές υποδομές. Τα λυόμενα ως αίθουσες διδασκαλίας είναι μια παλιά και αθεράπευτη πληγή στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα προτείνει ως λύση του σήμερα και για τα Νηπιαγωγεία! Χωρίς προφανέστατα να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες ασφάλειας αυτής της ηλικίας, πόσο δε μάλλον, τις ανάγκες της παιδαγωγικής πράξης που περαιώνεται στα Νηπιαγωγεία, των προϋποθέσεών της.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Πόσες είναι συνολικά οι απαιτήσεις σε αριθμό αιθουσών διδασκαλίας όπως αυτές καταγράφηκαν από τις 3μερείς συναντήσεις των Δημοτικών Αρχών με τις Δ/νσεις Α΄βάθμιας εκπαίδευσης;

  • Ποιος ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης (τα στάδια συμπλήρωσης των κενών σε αίθουσες, η χρηματοδότησή τους) για την οριστική ανάπτυξη των δομών της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις και ανάγκες του σήμερα;

  • Αν θεωρείται η τοποθέτηση των νηπίων σε αίθουσες τύπου κοντέινερ και μάλιστα για 25 παιδιά ότι είναι κατάλληλη έστω και ως προσωρινή λύση;

  • Αν θα επιμείνει το υπουργείο στη θέση του να μεταφέρει το κόστος και την ευθύνη μεταφοράς και τοποθέτησης στους δήμους, ζήτημα που δεν αφορά μόνο και αυτό καθ’ αυτό το κόστος που μεταφέρεται και είναι μια ακόμη επιβάρυνσή τους αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης του αναγκαίου ελέγχου και πιστοποίησης της ασφαλούς τοποθέτησής τους που είναι και το πλέον κρίσιμο». 

Αρθρογράφος