Γερμανικές κυρώσεις και πρόστιμα στην Ziraat Bank International AG

30 Αυγούστου 202105:38

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (BaFin) περιόρισε τις δραστηριότητες της Ziraat Bank Internatinal AG με έδρα τη Φρανκφούρτη στη , λόγω αποκλίσεων στα δάνεια και στην είσπραξη καταθέσεων, γράφει η Ahval.

Η Ahval επικαλείται ρεπορτάζ της εφημερίδας Sözcü, η οποία αναφέρει ότι BaFin απέρριψε τέσσερις υποψηφίους για τη θέση του γενικού διευθυντή που είχε προτείνει η Τουρκία.

Η τραπεζική αρχή ανακοίνωσε μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις, που θεωρήθηκαν το τελευταίο βήμα πριν κλείσει εντελώς την τράπεζα, χωρίς να κατονομάσει αποκλειστικά τη Ziraat, η οποία όμως “φωτογραφίζεται” και θα αντιμετωπίσει τα ακόλουθα:

-Απαγόρευση χορήγησης μεγάλων δανείων.

-Απαγόρευση αποδοχής μεγάλων καταθέσεων και προσφοράς επιτοκίων άνω της αγοραίας αξίας.

-Διαταγή προς την τράπεζα να χρησιμοποιεί το δικό της κεφάλαιο σε όλες τις τραπεζικές εργασίες .

Στην τράπεζα επιβλήθηκαν επίσης μεγάλα πρόστιμα, λόγω των πιστώσεων που εξέδωσε σε εταιρείες στην Τουρκία μέσω της Ziraat Γερμανίας από το 2017.

Οι πρόσφατοι νόμοι της Τουρκίας για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να αποστέλλονται στη χώρα χρήματα άγνωστης προέλευσης τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν ένας άλλος λόγος για τις αυστηρές κυρώσεις.

Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να μην κλείσουν τη Ziraat για να αποφύγουν μια διπλωματική κρίση με την Τουρκία, αλλά τα μέτρα που θεσπίζονται εναντίον της ισοδυναμούν σημαντικό περιορισμό των κινήσεων που μπορεί να κάνει.

Οι αποκλίσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο, όταν μια ανώνυμη πηγή είπε στο Reuters ότι υπήρχαν “ορισμένοι δείκτες που δεν ταιριάζουν στον ισολογισμό της τράπεζας”.

Η τράπεζα είχε εκδώσει δάνειο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Çukurova Holding το 2014 για να ανακτήσει το 13,8 % του μεριδίου της Turkcell, του μεγαλύτερου παρόχου δικτύου κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Το δάνειο χρησιμοποιήθηκε από μια εταιρεία στο φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων, όπως αποκαλύφθηκε σε δικαστική έρευνα νωρίτερα φέτος, έγραψε τον Μάρτιο η Sözcü.

Η Ziraat Bank International AG διαθέτει περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια και επτά υποκαταστήματα στο Βερολίνο, το Ντούισμπουργκ, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Ανόβερο, την Κολωνία και το Μόναχο.

Ο κρατικός δανειστής κατηγορείται επίσης για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία σχετικά με τη συμμετοχή του σε σχέδιο αποφυγής κυρώσεων κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ μέσω του εμπορίου χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από Γερμανούς αξιωματούχους για επτά ξεχωριστά υποκαταστήματα της Ziraat International που λειτουργούν στη Γερμανία βρίσκονται υπό έρευνα αφού διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις συναλλαγές δανείων και τον ισολογισμό της τράπεζας.

Η συγκεκριμένη έρευνα σηματοδότησε τη δεύτερη στο είδος της που στοχοποιούσε τις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας (η άλλη τράπεζα είναι η Halkbank), και έβλαψε την αξιοπρέπεια των δημοσίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας στη διεθνή τραπεζική.

Το 2017, η Ziraat Bank έγινε ένας από τους δύο Τούρκους δημόσιους δανειστές, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Reza Zarrab, τον Τουρκικό αρχιτέκτονα του καθεστώτος κατάργησης κυρώσεων, ο οποίος παραδέχτηκε την ενοχή του και έγινε κυβερνητικός μάρτυρας εναντίον του Mehmet Hakan Atilla, αναπληρωτή CEO της Halkbank, ο οποίος εξέτισε 32 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ πριν αποφυλακιστεί τον Ιούλιο του 2019.

Ορισμένοι αναλυτές συνδέουν αυτή την εξέλιξη και με τον ανταγωνισμό Γερμανίας-Κίνας καθώς ήδη από τον περασμένο Απρίλιο , χορηγήθηκε δάνειο από την Export Import Bank of China για την υποστήριξη συναλλαγών μεταξύ δύο χωρών, έλαβε η Ziraat Bank όπως ανακοίνωσε η ίδια. Η Ziraat Bank υπέγραψε σύμβαση δανείου ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων με την κινεζική Exim Bank .

Το δάνειο που παρέχεται από την Export-Import Bank of China θα είναι σε δύο δόσεις, 320 εκατομμύρια και 500 εκατομμύρια κινεζικά γιουάν (περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια), ενώ θα ενισχύσει το εμπόριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ziraat Bank.

“Η συμφωνία είναι ένας σημαντικός δείκτης της εμπιστοσύνης που έχουν οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί κύκλοι και οι επιχειρηματικοί εταίροι τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην Τράπεζα Ziraat”, ανέφερε το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών.

Το δάνειο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών που ασχολούνται κυρίως με το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Τουρκίας σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Διάβασε και

Κατάρρευση 16% για την τουρκική λίρα – Αύξηση κατά 55% των τιμών στα βασικά αγαθά

Ο κορονοϊός οδηγεί την τουρκική οικονομία σε κρίση ρευστότητας

Ο κορωνοϊός πλήττει την Τουρκία

Τα social media αντιλαμβάνονται την “ισλαμική μετάλλαξη” της τουρκικής οικονομίας;

 

(Πηγή:ahvalnews, sozcu, bafin, reuters)

Αρθρογράφος