Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε έναν Μουφτή που να έχει αποδοχή των ομοθρήσκων του

29 Ιουλίου 202207:28

Σας είπα προηγουμένως ότι το βασικό θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ είναι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για τις Μουφτείες. Να πω πρώτα-πρώτα ότι αισθάνομαι μια μεγάλη απογοήτευση γιατί η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, όπου βρεθήκαμε πολύ κοντά στη διατύπωση κοινού πορίσματος με τη Νέα Δημοκρατία και νομίζω ότι αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις της εθνικιστικής υπερ-συντηρητικής της πτέρυγας θα το είχαμε πετύχει αυτό, δεν αντανακλώνται στο νομοσχέδιο.

Θυμίζω ότι ακόμα και το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας μιλάει για την ανάγκη οι ρυθμίσεις που θα έρθουν να εξασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας. Στη σύγκλιση απόψεων που είχε υπάρξει στο Προεδρείο –και δεν μιλώ για συμφωνία γιατί προφανώς ένα συλλογικό όργανο μέχρι να συμφωνηθούν όλα τίποτα δεν είχε συμφωνηθεί- είχαμε συμφωνήσει επίσης για την ανάγκη διαβούλευσης με τη μειονότητα. Στο κείμενο αυτό, το οποίο είχε διανεμηθεί γραπτά μεταξύ του Προεδρείου, οριζότανρητά ότι η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει σε διαβούλευση με τη μειονότητα τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αυτό δεν έγινε. Δεν ξέρω σε αποτέλεσμα ποιας φοβικότητας. Κατά τη γνώμη μου, πάλι ως αποτέλεσμα της επιρροής του πιο συντηρητικού και εθνικιστικού κομματιού της Νέας Δημοκρατίας.

Ποια είναι η αλήθεια σε ό,τι αφορά τη Θράκη και τη μειονότητα, αγαπητοί συνάδελφοι; Είναι φανερό ότι υπάρχει μια προσπάθεια εργαλειοποίησής της και από την Τουρκία και από το Τουρκικό Προξενείο, πράγμα που είναι εντελώς απαράδεκτο. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες. Καμία ξένη δύναμη δεν έχει δυνατότητα να τις εντάσσει στις δικές της πολιτικές στρατηγικές.

Από την άλλη μεριά, πρέπει να είναι εξίσου προφανές ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεθοδεύσεων του Προξενείου δεν είναι η δημιουργία ενός αντίθετου δικού μας μηχανισμού. Πρέπει να κερδίσουμε το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων της μειονότητας, να τους εντάξουμε πλήρως στην τοπική κοινωνία και να επανορθώσουμε λάθη που είχαμε κάνει διαχρονικά στο παρελθόν. Προϋπόθεση γι’ αυτό δεν είναι μόνο η διαβούλευση, να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους αυτούς, είναι και να εξασφαλίσουμε ως προς την επιλογή του θρησκευτικού τους ηγέτη χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διατυπώσει ποτέ το αίτημα άμεσης εκλογής,καθώς, όσο ο Μουφτής έχει και δικαιοδοτικές λειτουργίες, δεν είναι αποκλειστικά μόνο θρησκευτικός ηγέτης, αλλά είναι και δημόσιος λειτουργός, προφανώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Έχουμε όμως ζητήσει η διαδικασία επιλογής του να μην έχει τα προβλήματα του παρελθόντος: Έλλειψη δηλαδή αποδοχής από τη μειονότητα που συνδέεται με την έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας της σχετικής διαδικασίας. Εδώ, δυστυχώς, η πρόταση της Κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς αυτούς.

Άκουσα με προσοχή και την ομιλία της Υπουργού σήμερα. Εμείς δεν θέλουμε παράκαμψη του Μουφτή, όπως κατηγορηθήκαμε, αντιθέτως θέλουμε έναν Μουφτή ο οποίος και να μην είναι εργαλείο στα χέρια του Προξενείου, αλλά και να έχει την αποδοχή των ομόθρησκών του.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, ζητώντας να βελτιωθεί η αντιπροσωπευτικότητα της συμβουλευτικής επιτροπής. Εδώ, αντίθετα με ό,τι φάνηκε να καταλαβαίνει η κυρία Υπουργός, δεν ζητήσαμε αναγκαστικά αύξηση του ρόλου της συμβουλευτικής επιτροπής πάνω από τριάντα τρία μέλη. Είπαμε όμως ότι οι Ιμάμηδες δεν μπορούν να είναι μόνο το 1/3 της επιτροπής αυτής.

Δεν είδαμε καμία βελτιωτική προσπάθεια από την Κυβέρνηση στο επίπεδο αυτό. Άρα, είμαστε αναγκασμένοι, όπως είχαμε δηλώσει και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, τις διατάξεις αυτές που αφορούν νέες ρυθμίσεις για την εκλογή του Μουφτή να τις καταψηφίσουμε, γιατί ακριβώς είναι αναντίστοιχες με τις συγκλίσεις που υπήρχαν στη διακομματική επιτροπή και τις ανάλογες προσδοκίες.

Θα υπερψηφίσουμε προφανώς εκείνο το τμήμα των ρυθμίσεων που κωδικοποιούν υφιστάμενες διατάξεις που εμείς έχουμε εισάγει με Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, θα ψηφίσουμε και «παρών» στη μοναδική διάταξη που η Υπουργός έκανε πράγματι μια υποχώρηση η οποία αφορά τα προσόντα που πρέπει να έχει ο Μουφτής όπου η υποχώρηση που έγινε, να μην εφαρμοστεί άμεσα η διάταξη αλλά μετά από πέντε χρόνια, θεωρούμε ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Ολοκληρώνοντας, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή, θέλω να πω πως είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως εθνικά, όχι γιατί το εγείρει η Τουρκία, αλλά γιατί αποτελεί δική μας υποχρέωση τους συμπολίτες μας της μουσουλμανικής μειονότητας να τους εντάξουμε πλήρως στην τοπική κοινωνία. Και επιπλέον έχουμε μια υποχρέωση αλήθειας και ειλικρίνειας απέναντί τους που απορρέει και από τις αρχές του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας.

Είναι κρίμα που δεν βρήκαμε κοινό τόπο, όπως φαινόταν να υπάρχει περιθώριο στη διακομματική επιτροπή. Εμείς δεσμευόμαστε όταν θα επιστρέψουμε στην εξουσία να κινηθούμε σε αυτό το μήκος στην προσπάθεια να βρούμε κοινά αποδεκτές προτάσεις και λύσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αρθρογράφος