Φορολογία ακινήτων: Σε Σαμαρά-Βενιζέλο η τελική λύση

1 Νοεμβρίου 201310:11

Πιέζουν πλέον τα χρονικά περιθώρια καθώς πριν κλείσει ο μήνας η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και να φέρει στη Βουλή τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο 2014-2017.

Παράλληλα έχει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις και τις δυσαρέσκειες των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη φορολόγηση των ακινήτων και για τα νέα μέτρα που αναγκαστικά θα πάρει προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η κατάθεση του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των ακινήτων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η προτροπή του κ. Γιάννη Στουρνάρα προς τους βουλευτές της ΝΔ στη συνάντηση που είχαν να υποβάλλουν δημοσιονομικά ουδέτερες προτάσεις μέχρι την Δευτέρα προκάλεσε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά τις συσκέψεις που έγιναν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή των εσόδων που θέλουμε, θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

Στόχος του χειρισμού από την πλευρά των κ.κ Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου είναι να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς να απαιτηθεί να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Θεωρούν δε θετικό ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν αποδεχθεί τον δημοσιονομικό στόχο της συγκέντρωσης των 2,9 δισ. ευρώ και ακολούθως το θέμα περιορίζεται στην κατανομή μεταξύ αστικών και αγροτικών ακινήτων.

Προβλέπεται δε ότι οι αλλαγές θα είναι επουσιώδεις με εσωτερική αναδιανομή των συντελεστών και με διόρθωση των κραυγαλέων αδικιών.

Η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι μετά και τη νέα παράταση η φορολόγηση θα εξασφαλίζει το ίδιο αποτέλεσμα με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δηλαδή παίρνοντας λιγότερα από περισσότερους.

Μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού να μην φορολογηθούν οι στάνες και τα παραπήγματα την μήνιν των βουλευτών συγκεντρώνει ο κ. Στουρνάρας και ο σύμβουλός του κ. Ανδρέας Καραβίτης ο οποίος φαίνεται ότι έχει συντάξει το νομοσχέδιο και ήταν εκείνος που έδινε τις απαντήσεις στην συνάντηση της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Περισσότερο όμως φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι λένε ότι «άλλο μας λέγανε άλλο βρήκαμε» και «αν ο κ. Στουρνάρας δεν μπορεί να το διορθώσει ας παραιτηθεί».

Άλλωστε με ανοικτή την διαφωνία με την Τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 τα περιθώρια της κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Η διαπραγμάτευση είναι ούτως ή άλλως δύσκολη και στο πλαίσιο των ελιγμών από την πλευρά της Τρόικας εντάσσει η κυβέρνηση την διαρροή χθες στο Reuters ότι είναι αμφίβολο αν θα έλθει το κλιμάκιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς και στοιχείων για τις διαφωνίες των δύο πλευρών.

Σε ερώτηση για το αν η Τρόικα θα έλθει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «μου έχουν ζητήσει ραντεβού για την επόμενη Τρίτη. Τι να σας πω τώρα άλλο».

Στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι ανοικτά και τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, τα θέματα την μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων και των αμυντικών βιομηχανίων.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα να και όλα δείχνουν ότι η μεγάλη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για την συνολική διευθέτηση του χρέους μετατίθεται για την Άνοιξη όταν θα έχει επικυρώσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2013 και η Eurostat. Η εξέλιξη αυτή που συζητήθηκε στις συναντήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου δεν θεωρείται η καλύτερη δυνατή ούτε για την οικονομία που θα είναι ευάλωτη σε πιέσεις και εκτιμήσεις αλλά ούτε και για την προοπτική των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές. Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν και την διαπραγματευτική τακτική έναντι της Τρόικας σε σχέση και με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της στο δημοσιονομικό που παραμένουν στα 2,5 δισ. και που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και το νέο ΕΣΠΑ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης: «Είμαστε στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωσή του. Δεν θέλουμε να είναι απλά και μόνο ένα καινούργιο πρόγραμμα. Θέλουμε να είναι διαφορετικό τόσο ως προς τη φιλοσοφία του, με προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή, όσο και ως προς την αρχιτεκτονική του. Πιο απλό, όχι γραφειοκρατικό. Αυτή τη συζήτηση κάναμε και πιστεύω ότι είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου η οριστική διαμόρφωσή του».
πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr