Εξέταση για λίγες η ψηφιακή μαστογραφία

23 Ιουνίου 202204:56
της Ιωάννας Λιούτα*
 

Στη χώρα μας κάθε χρόνο έχουμε 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Αποτελεί συνολικά τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακόηθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα και ανιχνεύεται μόνο με τη μαστογραφία. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ για σε όσες δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται σε 56%.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας κατά του Καρκίνου (American Cancer Society-ACS), του Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας (American College of Radiology-ACR) και του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου κατά του Καρκίνου (National Cancer Institute-NCI), όλες οι γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε προληπτική μαστογραφία σε μεσοδιαστήματα ενός έτους.

Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, μια γυναίκα που χτυπήθηκε από τον καρκίνο και αγωνίστηκε για χρόνια με αξιοπρέπεια για να αναδείξει το πρόβλημα, το 2016, μαζί με άλλες 45 γυναίκες – βουλεύτριες από όλα τα κόμματα της Βουλής, διεκδίκησε το αυτονόητο: Να ενταχθεί ο προληπτικός έλεγχος για όλες τις γυναίκες στο δημόσιο σύστημα Υγείας και να καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες για την ψηφιακή μαστογραφία. Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, το υλοποίησε το 2017.

Σπέκουλα με την αγωνία

Στο ΦΕΚ 2315/18 αναφέρεται ότι είναι δωρεάν «η μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

 

Αυτά για την ιστορία, ερχόμαστε στο σήμερα, αρχές μιας μακράς όπως φαίνεται προεκλογικής περιόδου…

Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει εκ νέου το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», με δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες που μένουν στην Ελλάδα και έχουν ΑΜΚΑ. Θα πείτε, μια ακόμη προεκλογική προσπάθεια οικειοποίησης, στο πλαίσιο ενός προεκλογικού αγώνα με μειωμένη πολιτική ηθική. Αθέμιτο μεν, αλλά το έχουμε ξαναδεί.

Διαβάζουμε προσεκτικότερα. Οι δωρεάν μαστογραφίες αφορούν πλέον μόνο τις γυναίκες 50 έως 69 ετών και αυτό ανά δύο έτη.Η δε χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το ταμείο ανάκαμψης και όχι από πόρους του υπουργείου Υγείας και του κρατικού προϋπολογισμού. Τι σημαίνει αυτό; Όταν ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης απλώς λήγει το πρόγραμμα.

 

Όλα αυτά στο όνομα της Φώφης Γεννηματά, μιας γυναίκας που πάλεψε με θάρρος και αξιοπρέπεια ενάντια στον καρκίνο αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα πρόγραμμα για όλες τις γυναίκες σε μια σπάνια στιγμή ομοφωνίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ούτε αυτό δεν σεβάστηκαν.

Η αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης για την Υγεία, την Πρόληψη και την Κοινωνική Πρόνοια είναι γνωστή. Όμως η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, η πολιτική Προληπτικού Ελέγχου, η Πρόνοια, πρέπει να είναι προτεραιότητα και εθνική πολιτική ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, οικονομικές πολιτικές, οδηγίες της Ε.Ε. και προϋπολογισμούς.

Ένα κράτος που εντάσσει την Υγεία και την ευημερία των ανθρώπων σε οικονομικό αλισβερίσι δούναι και λαβείν είναι ένα αποτυχημένο κράτος, ένα εργαλείο κακής διαχείρισης των κοινωνικών πόρων. Οι σπατάλες και τα χαμένα λεφτά κρύβονται πίσω από τις Novartis, τις προμήθειες, την ερήμωση, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και των ημετέρων.

Το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού και δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας πρέπει να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Η δημόσια Υγεία δεν είναι παιχνίδι των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων και γραφειοκρατών της Ε.Ε.

 

Η καθολική δημόσια Υγεία και Πρόνοια είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες γενιές.

Στα παιδιά μας.

*Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Αρθρογράφος