papandreou-erdogan

Σοβαρές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

7 Αυγούστου 201114:47

papandreou-erdoganΕπίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα το φθινόπωρο.

Μυστική ενημέρωση ελλήνων διπλωματών από ξένους νομικούς και εμπειρογνώμονες μυημένους στα μυστικά του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

(φωτ.: αφίσες στους δρόμους του Ερζερούμ, στη διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 2011)

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Διπλωματικής Ακαδημίας, ενημέρωση ελλήνων διπλωματών από ξένους νομικούς και εμπειρογνώμονες μυημένους στα μυστικά του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών πριν από έναν περίπου μήνα χωρίς να δημοσιοποιηθεί, μεταδόθηκε από τους ξένους επιστήμονες το μήνυμα ότι “κάτι θα κερδίσετε και κάτι θα χάσετε”, εφόσον επιλεγεί η οδός της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξηγήθηκε με σαφήνεια ότι το ελληνικό δόγμα “υπάρχει μία μόνο ελληνοτουρκική διαφορά” θα καταρριφθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, καθώς θα τεθούν επί τάπητος το θέμα του εύρους των χωρικών υδάτων και συνεπώς η εναρμόνισή του με τον εναέριο χώρο. Τέθηκε το ερώτημα εάν δύναται να εγερθούν ζητήματα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική πλευρά και η απάντηση ήταν καταφατική, χωρίς να προδικαστεί η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Επισημάνθηκε, πάντως, ότι η απόφαση θα είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτική, ενώ διευκρινίστηκε ότι υπάρχει νομολογία ενθαρρυντική για την Αθήνα αλλά και νομολογία ενθαρρυντική για την Άγκυρα.

Το ζήτημα του Καστελόριζου

Με ειλικρίνεια τονίστηκε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται κυρίως για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου πιθανολογείται βασίμως ότι υπάρχουν σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα και ότι, εφόσον ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της για το συγκεκριμένο θέμα, θα μπορούσε να κάνει υποχωρήσεις σε άλλα ζητήματα.

Και μόνο η πραγματοποίηση μίας τέτοιας συζήτησης αποτελεί είδηση γιατί είναι ενδεικτική της προετοιμασίας που γίνεται για κυοφορούμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά παρά τη φαινομενική ακινησία.

Ο Παπανδρέου στην Άγκυρα

Αίσθηση, άλλωστε, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- σχεδιάζει να επισκεφθεί την Τουρκία το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Οκτώβριο, με αφορμή τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Στρατηγικής Συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν οι σημαντικότεροι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι εκεί δεν αποκλείεται να γίνει κάποια σημαντική ανακοίνωση σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία αντιμετωπίζεται θετικά από το πολιτικό ισλάμ που δείχνει ευαισθησία σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών.

Η προετοιμασία της επίσκεψης Παπανδρέου στην Τουρκία εξελίσσεται ήδη σε συνθήκες εχεμύθειας διά της διπλωματικής οδού, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν συναντήσεις ουσίας και όχι ρουτίνας, ειδικά εφόσον έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος πραγματοποίησης πρόωρων εκλογών εδώ.

Αναθέρμανση

Η αναθέρμανση των επαφών υψηλού πολιτικού επιπέδου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αποτελεί απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, που δεν εγκαταλείπει τη διπλωματία κορυφής, παρά τις δυσκολίες στην εσωτερική διαχείριση και την προτεραιότητα που εκ των πραγμάτων δίνεται στην οικονομία.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει να πιστεύει ότι τώρα είναι η ώρα να γίνει υπέρβαση αναχρονισμών στα ελληνοτουρκικά, καθώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι πανίσχυρος, μετά από τον τρίτο εκλογικό του θρίαμβο και τις συνεχείς νίκες του στη διαπάλη με το στρατιωτικό κατεστημένο.

Θερμό φθινόπωρο για την Κύπρο

Το φθινόπωρο, άλλωστε, θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη δρομολογούν την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης τύπου Λουκέρνης με κεντρική επιδίωξη να έχουν τελειώσει όλα, δηλαδή και τα δημοψηφίσματα, μέχρι την άνοιξη του 2012, πριν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο. Εάν δεν έχει λυθεί το κυπριακό μέχρι τότε, η Τουρκία θα προχωρήσει σε πάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων για ένα εξάμηνο και θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού.

Η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη λόγω της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής οργής που προκάλεσε η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”. Η πολιτική και η οικονομική αστάθεια δημιουργούν εντελώς απρόσφορο περιβάλλον για διαπραγματεύσεις με δυναμική τελικής διευθέτησης, αλλά είναι προφανές ότι η διεθνής πίεση προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι ασφυκτική από το φθινόπωρο και μετά. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν δεν δείχνει εποικοδομητική διάθεση, αν θυμηθεί κανείς τη δημόσια πρόβλεψή του ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να καταρρεύσει όπως η ελληνική πολύ σύντομα. Και σίγουρα δεν βοηθούν στη βελτίωση της ατμόσφαιρα οι διαρκείς απειλές του για όσα θα ακολουθήσουν, εάν δεν βρεθεί λύση ως το τέλος του 2011.

Η Λευκωσία προετοιμάζεται για ένα θερμό διπλωματικό φθινόπωρο και γνωρίζει ότι θα έχει τη συμπαράσταση της Αθήνας, αλλά όχι και την κατανόηση των Ηνωμένων Εθνών, που βιάζονται, απειλώντας ακόμη και με κατάθεση της εντολής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, ενδιαφέρεται για ένα θετικό αποτέλεσμα στο blame game (παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών) που θα γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου και αντιλαμβάνεται ότι το δίλημμα “τώρα ή ποτέ” αυτή τη φορά μπορεί και να είναι ειλικρινές. πηγή:makthes.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr