Έβρος: Κατάληψη του μεθοριακού σταθμού Καστανιών από 75 μετανάστες

22 Οκτωβρίου 201923:14

Προβληματισμός στις ελληνικές Αρχές από το περιστατικό μαζικής εισόδου δεκάδων μεταναστών και τον αποκλεισμό του τελωνείου τα ξημερώματα της Κυριακής

Ως σοβαρό αξιολογείται το περιστατικό που συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στο Βόρειο Έβρο, όταν εισήλθαν μαζικά 75 μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και πραγματοποίησαν κατάληψη στο Τελωνείο των Καστανιών.

Οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν στις 6:30 το πρωί της Κυριακής ότι πολυπληθής ομάδα μεταναστών πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία στον δρόμο μπροστά στις μπάρες του μεθοριακού σταθμού.

Στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και της FRONTEX, οι οποίοι βρήκαν τους μετανάστες καθισμένους στο οδόστρωμα, μπροστά στις μπάρες και στο φυλάκιο του διαβατηριακού ελέγχου της ελληνικής πλευράς, έχοντας κλείσει τον μεθοριακό σταθμό. Αφού τους συνέλαβαν, τους μετέφεραν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας για τη διαδικασία του αστυνομικού ελέγχου, της ταυτοποίησης και του σχηματισμού δικογραφίας. Όλοι τους είναι νέοι άνδρες, οι περισσότεροι ηλικίας από 20 ως 30 ετών, ενώ μεταξύ τους φαίνεται να υπάρχουν και ορισμένοι ανήλικοι.
kastanies1.jpg

Στις αρμόδιες αστυνομικές και στρατιωτικές Αρχές υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η πολυπληθής ομάδα πέρασε στη χώρα από μια από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές των ελληνοτουρκικών συνόρων και μάλιστα σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι περίπολοι και τα μέτρα αποτροπής.

Βόρεια των Καστανιών το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών ορίζει ο ποταμός Έβρος, στο σημείο όπου τον συναντά ο Άρδας, ενώ νότια του μεθοριακού σταθμού, όπου το σύνορο είναι χερσαίο, υπάρχει ο ελληνοτουρκικός φράχτης. Ένα μικρό χερσαίο δασωμένο τμήμα ενδιάμεσα, μεταξύ του δρόμου που οδηγεί στην Τουρκία και του ποταμού, όπου δεν υπάρχει φράχτης, φυλάσσεται με θερμικές κάμερες και άλλα τεχνικά μέσα, καθώς και ενισχυμένες περιπολίες, ειδικά μετά το επεισόδιο του Μαρτίου του 2018, με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τον προσανατολισμό τους και εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος.

Λόγω της κατάληψης, το Τελωνείο των Καστανιών παρέμεινε κλειστό για περισσότερη από μια ώρα. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στον μεθοριακό σταθμό.

«Μέχρι τώρα έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στους δρόμους, κλείνοντας τους κόμβους για Καβύλη και για Μαράσια, ζητώντας να πάει η αστυνομία για να τους συλλάβει. Πρώτη φορά κλείνουν το Τελωνείο», είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης.

Όσο για το σημείο διέλευσης των μεταναστών, ο ίδιος εκτιμά πως «το πιθανότερο είναι να μπήκαν από το ποτάμι, σε σημείο όπου τα φερτά υλικά έχουν δημιουργήσει ξέρες και νησίδες και μπορεί κάποιος να το περάσει περπατώντας».

Κατάληψη στις Καστανιές: «κλέβουν αυτοκίνητα για να μετακινηθούν – περνάνε κάθε μέρα ως και 70 άτομα»
“Τις προηγούμενες μέρες η αστυνομία βρήκε 2 αυτοκίνητα στους Μεταξάδες, που είχαν κλαπεί από τα γύρω χωριά”

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Έβρο και κυρίως στις περιοχές δίπλα από τα σύνορα, μια κατάσταση το έκρυθμο της οποίας έχει λάβει διαχρονικές διαστάσεις.

Τελευταία εξέλιξη στο μεγαλύτερο ζήτημα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον Έβρο, ήταν η κατάληψη το βράδυ της Κυριακής 20/10 στο τελωνείο Καστανεών από ομάδα μεταναστών.

Ωστόσο το γεγονός αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, αφού όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι οι ίδιοι καλούνται να διαχειριστούν το μεταναστευτικό.

«Η πληροφόρηση που έχουμε για την κατάληψη είναι πως για να γλιτώσουν την απέλαση, γύρισαν πίσω και το Τελωνείο έμεινε κλειστό για 1 ώρα. Κατάληψη έχει ξαναγίνει κυρίως σε κόμβους. Η προσέλευση είναι καθημερινή, δεν είναι μόνο αυτοί. Κάθε μέρα περνάνε από τις Καστανιές ομάδες μεταναστών πεζή, άλλες φορές 30, άλλες φορές 70, άλλες φορές 5 άτομα», δηλώνει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανεών Σταύρος Τζιαμαλίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή συνοδεύεται ενίοτε και από παράνομες ενέργειες.

«Τις προηγούμενες μέρες η αστυνομία βρήκε 2 αυτοκίνητα στους Μεταξάδες, που είχαν κλαπεί από τα γύρω χωριά. Μπορεί να τους τελείωσε η βενζίνη ή απλά να ήθελαν να μετακινηθούν. Οι κάτοικοι εδώ είναι ανήσυχοι όπως είναι φυσικό. Περνάνε κι αυτοί οι άνθρωποι δύσκολα, αλλά περνάμε κι εμείς», καταλήγει ο Στ.Τζιαμαλίδης.

 

πηγή: ΕΘΝΟΣ/Βασίλης Ιγνατιάδης -pameevro/Μαρίνα Κριτού

Αρθρογράφος