Έβρος: Αγανακτισμένη και η Τούρκικη πλευρά για τις πλημμύρες

8 Φεβρουαρίου 201513:32

Αγανακτισμένη και αποφασισμένη εμφανίζεται η τουρκική πλευρά, μετά και τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Αδριανούπολης. Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου υδάτων κατηγόρησε ευθέως τη Βουλγαρία για την τακτική της απελευθέρωσης τεράστιων όγκων νερού, αλλά και για την εγκατάλειψη του κοινού σχεδίου μεταξύ των δύο χωρών για την ορθολογική διαχείριση του Τούντζα.

Από την άλλη, οι κάτοικοι της Αδριανούπολης που είδαν για μία ακόμη φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται σκέφτονται πλέον σοβαρά να κινηθούν δικαστικά εναντίον της Βουλγαρίας, ενώ ο νομάρχης της περιοχής έκανε λόγο για την «καταστροφή του αιώνα».

Νέο φράγμα στο τουρκικό έδαφος προωθεί η Άγκυρα

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου, σημείωσε πως σε επαφές που είχε με κατοίκους της πλημμυροπαθούς Αδριανούπολης τού γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχουν σκέψεις για κατάθεση μαζικών μηνύσεων κατά της βουλγαρικής πλευράς.

Ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για τα φράγματα στη Βουλγαρία δεν αφήνουν τον αναγκαίο ελεύθερο χώρο για να εμποδίσουν την υπερχείλιση των υδάτων σε περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.
«Έχουμε προειδοποιήσει τη βουλγαρική πλευρά και η υπομονή των κατοίκων στην περιοχή της Αδριανούπολης εξαντλείται», είπε ο Έρογλου.

Παράλληλα, ο κ. Έρογλου σημείωσε ότι η Βουλγαρία εγκατέλειψε το κοινό σχέδιο των δύο χωρών για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων του Τούντζα, με το οποίο η ταχύτητα ροής του ποταμού θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο, με παράλληλα οφέλη για τον τουρισμό των δύο περιοχών.

«Ήταν ένα κοινό φιλικό πρότζεκτ. Από την πλευρά μας, κάναμε όλα όσα έπρεπε, όταν όμως έφτασε η στιγμή για υπογραφή της συμφωνίας, η βουλγαρική κυβέρνηση αδράνησε…», ανέφερε.

Παράλληλα, κι αφού οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού φράγματος στον Τούντζα, όπως τόνισε ο υπουργός, η Άγκυρα έχει εκπονήσει ένα plan B, προκειμένου να εμποδίσει τη διαιώνιση των πλημμυρικών φαινομένων, με την κατασκευή ενός φράγματος στην τουρκική πλευρά των συνόρων, στην περιοχή Çömlekköy. «Με αυτό τον τρόπο, ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις πλημμύρες στους ποταμούς Τούντζα και Μαρίτσα», συμπλήρωσε ο κ. Έρογλου.

«Η καταστροφή του αιώνα»
Ο Νομάρχης της Αδριανούπολης Dursun Ali Sahin σε δηλώσεις του εμφανίστηκε επίσης αγανακτισμένος από την κατάσταση στην περιοχή ευθύνης του, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη καταστροφή του αιώνα.
Όπως επισήμανε, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον 500 σπίτια βούλιαξαν στα νερά του ποταμού, τελικώς δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Η μείωση του νερού που έρχεται από τη Βουλγαρία είναι καλά νέα. Αν όμως η Βουλγαρία ανοίξει ξανά τα φράγματά της τις επόμενες ημέρες, τότε ίσως ζήσουμε νέες καταστροφές. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε να πάρουμε επείγοντα μέτρα ως τη Δευτέρα».
Πηγή: Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr