Ευρωπαϊκή επιστολή στη Ρωσία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία

9 Φεβρουαρίου 202211:40

Την ανησυχία του για την παρούσα κατάσταση εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στην επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Μπορέλ ξεκινά την επιστολή αναφέροντας ότι απαντά εκ μέρους των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας» και καλεί τη Ρωσία «να αποκλιμακώσει και να αναιρέσει τη συσσώρευση μέσα και γύρω από την Ουκρανία και στην Λευκορωσία». Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τονίζει ότι η ΕΕ, μαζί με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία για τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας όλων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ έγραψε και υπέγραψε την απάντηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ, στις επιστολές που είχαν λάβει από αυτόν.

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή του Ζοζέπ Μπορέλ με παραλήπτη τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ρωσίας στην ΕΕ, αναφέρει ότι «στις 10 Φεβρουαρίου 2022, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβης, Βλαντίμιρ Τσιζόφ δέχθηκε την Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας Γιοάνεκε Μπαλφουρτ, η οποία, μετά από οδηγίες του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, μετέφερε το μήνυμά του στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξ ονόματος των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών μελών της ΕΕ». Επίσης, προσθέτει ότι «η κ. Μπαλφούρτ διευκρίνισε ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο αυτής της απάντησης».

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Υπεύθυνος για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ο οποίος ενημέρωσε για την επιστολή του κ. Μπορέλ είχε δηλώσει ότι δε θα προβεί σε λεπτομέρειες μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση ότι ο παραλήπτης έχει διαβάσει την επιστολή.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με την επιστολή-απάντηση στον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Aπάντησα εξ ονόματος των κρατών μελών της ΕΕ στις επιστολές που έλαβαν από τον Υπουργό Λαβρόφ.

Οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και διπλωματία.

Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να αναστρέψει τη στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία».

 

Αρθρογράφος