Εθνοφύλακες Vs. Covid19: …Διότι δεν υπάρχει στιγμή χωρίς καθήκον! (video)

16 Απριλίου 202107:25

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έχουμε επισημάνει (και είναι γνωστό σε κάθε γνωστό κι άγνωστο επιβουλέα) ότι τα στελέχη και οι Εθελοντές των Ταγμάτων Εθνοφυλακής αποτελούν τον άγνωστο πολλαπλασιαστή ισχύος για την άμυνα της Χώρας και ειδικά για την Ακριτική Ελλάδα.

Η αναβάθμιση της Εθνοφυλακής νίκησε και την πανδημία. Το 2020, εν μέσω δηλαδή της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων, καταγράφηκε ο υψηλότερος μέσος όρος συμμετοχής εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση – από το έτος 2017 που συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Εθνοφυλακής στο ΓΕΣ και τηρούνται στατιστικά στοιχεία – παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο με 8.401 εθνοφύλακες να δηλώνουν δυναμικό «παρών» και τον Μάιο με 8.018 εθνοφύλακες.

Η Φυσική και Πολιτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με σειρά πρωτοβουλιών του Υφυπουργoύ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή επιδιώκει την διαρκή αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων προβαίνοντας διαρκώς σε στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού της Εθνοφυλακής, που αφορούν μεταξύ άλλων στα ηλικιακά όρια ένταξης, καθώς και στην οργάνωση της Εθνοφυλακής.

Η πειθαρχία και η φιλοπατρία που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες Εθνοφύλακες που έχουν αναλάβει τον ρόλο του Πολίτη-Οπλίτη με κίνητρο την φύλαξη των δικών τους Θερμοπυλών φαίνεται ότι ήταν το πιο βασικό όπλο στην διαχείριση της πανδημίας και σε συνθήκες εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των συγχρόνων απειλών ασφαλείας.

Άλλωστε το 2020 ήταν μία πολύ κρίσιμη και δύσκολη χρονιά για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό κύμα, αμέσως μετά την κρίση στον Εβρο και ακολούθως την πολύμηνη ελληνοτουρκική κρίση στα νότια του Καστελλόριζου.

Τα ΤΕΘ έχουν πλήρη αντίληψη της αποστολής και του ρόλου τους και με συναίσθηση ευθύνης αλλά και υψηλό φρόνημα πύκνωσαν τις συμμετοχές στις ασκήσεις, τις βολές και τις εκπαιδεύσεις της Εθνοφυλακής.

Επιπλέον, ανάμεσα στις οδηγίες που έχουν δοθεί είναι και η παρότρυνση των εθνοφυλάκων να συμμετέχουν σε Εθνικές Ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, όπως η ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» και μάλιστα επιπλέον του προσωπικού που καλείται κάθε φορά. Για παράδειγμα, τον περασμένο Δεκέμβριο εθνοφύλακες από την Ορεστιάδα συμμετείχαν στην άσκηση «Πύρινο Βέλος» της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο. Προσφέρονται πλέον παροχές επιβράβευσης των εθνοφυλάκων, όπως η είσοδος στα Στρατιωτικά Πρατήρια και στις Στρατιωτικές Λέσχες (πλην ΛΑΕΔ και ΛΑΦ Θεσσαλονίκης), εντάχθηκαν στον παραθερισμό στα ΚΑΑΥ, ενώ τους δίνεται και η δυνατότητα αιματολογικών εξετάσεων μία φορά τον χρόνο με μέριμνα των μονάδων Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς.

Οι Εθνοφύλακες, ανταποκρίθηκαν επίσης και στο κάλεσμα του ΓΕΣ για δημιουργία αφίσας και video

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αναβάθμισης του θεσμού της Εθνοφυλακής, προέβη στη διενέργεια διαγωνισμού σχεδίασης σχετικής αφίσας και δημιουργίας σχετικού video.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η προβολή του πολυδιάστατου έργου της Εθνοφυλακής και η ανάδειξη της σπουδαιότητας του θεσμού για την άμυνα της χώρας.

Από τις 29 υποβληθείσες συμμετοχές για την καλύτερη αφίσα,

  • την 1η θέση κατέλαβε ο Εθνοφύλακας Αριστείδης Ντόκος του Τάγματος Εθνοφυλακής ΚΟΝΙΤΣΑΣ,
  • την 2η θέση ο ΕΠΟΠ Λοχίας Γεώργιος Μάνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού,
  • ενώ την 3η θέση κατέλαβαν ο Ανθυπασπιστής Αντώνιος Μαλαμίτσης του Τάγματος Εθνοφυλακής ΤΥΧΕΡΟΥ και ο Στρατιώτης Γεώργιος Σιάνος της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Από τις 19 υποβληθείσες συμμετοχές για το καλύτερο βίντεο,

  • την 1η θέση κατέλαβε η Λοχίας Χρυσάνθη Μακρυβασίλη και ο Στρατιώτης Παναγιώτης Γκαρτζονίκας της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας,
  • την 2η θέση κατέλαβαν ο Ανθυπασπιστής Ιωάννης Ντούκας και ο Έφεδρος Υπολοχαγός Δημήτριος Γκόγκας της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού,
  • ενώ την 3η θέση ο ΕΠΟΠ Λοχίας Ιωάννης Λέτσας της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Στο παραπάνω προσωπικό απονεμήθηκε ηθική αμοιβή, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού συνεχάρη τόσο τους νικητές όσο και το υπόλοιπο προσωπικό για την εθελοντική συμμετοχή του στον διαγωνισμό, από την οποία προκύπτει το ενδιαφέρον του για τον θεσμό της Εθνοφυλακής.

 

Αρθρογράφος