Εθνοφύλακες Κομοτηνής: “Πέρασαν σαν αστραπή!”…

30 Οκτωβρίου 202209:45

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στα έξι λεπτά που διήρκεσε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων την 28η Οκτωβρίου 2022 στην Κομοτηνή, ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν όλους καθώς διέρχονταν στον χώρο της παρέλασης τα τμήματα των ένστολων, του στρατού με τους Εθνοφύλακες , σε άψογους σχηματισμούς και απόλυτα εναρμονισμένη εμφάνιση, κάνοντας όλους να αισθανθούν ασφάλεια με την ετοιμότητα τους.

Η Εθνοφυλακή στο Ν. Ροδόπης εξακολουθεί να είναι πυλώνας υπερηφάνειας, αποτροπής και εξωστρέφειας με προοπτική νίκης στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον κι αυτό το διασφαλίζει η διαχρονικότητα του θεσμού, αλλά και η αδιαμφισβήτη ανελλιπής συμμετοχή των Εθνοφυλάκων σε κάθε κάλεσμα της Πατρίδας.

Οι Εθνοφύλακες είναι εθελοντές οπότε είναι καθημερινοί άνθρωποι μέσα από την κοινωνία μας. Η Εθνοφυλακή είναι αναπόσπαστο τμήμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι μια οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, η οποία συμβάλλει στην άμυνα της χώρας. Οι μονάδες της έχουν την ίδια οργάνωση με τις ενεργές μονάδες και διαθέτουν οπλικά συστήματα ανάλογα με την αποστολή τους.

Το δυναμικό της αποτελείται από έμπειρους άντρες της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι αφ΄ ενός έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας και με τη συμμετοχή τους σε εθνικές ασκήσεις στο διάστημα της εφεδρείας τους, αφ΄ ετέρου συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στα πλαίσια της αποστολής των μονάδων τους αποσκοπώντας στην επίτευξη υψηλού επιπέδου γνώσεων και βαθμού ετοιμότητας.

Η συγκρότηση και η ενεργοποίηση της Εθνοφυλακής είναι μέσα στα πλαίσια των κινήσεων για την αύξηση της άμυνας της χώρας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και η αποστολή της είναι η βοήθεια στον τακτικό στρατό και η διαφύλαξη κρίσιμων υποδομών και περιοχών σε περίπτωση πολέμου.

Οι κάτοικοι της Ροδόπης, έχοντας πλήρη αντίληψη της αποστολής και του ρόλου τους, με συναίσθηση ευθύνης αλλά και υψηλό φρόνημα, πυκνώνουν τις συμμετοχές στις ασκήσεις, τις βολές και τις εκπαιδεύσεις της Εθνοφυλακής.

Οι Εθνοφύλακες του Ν. Ροδόπης με την παρουσία τους στην Κομοτηνή έστειλαν το δικό τους μήνυμα, εξακολουθούν να παραμένουν ένας άγνωστος πολλαπλασιαστής ισχύος για όποιον επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα και την Εθνική Κυριαρχία της Χώρας και είναι έτοιμοι να επέμβουν όταν και όπου τους ζητηθεί.

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους

Ο θεσμός του εθνοφύλακα υπάρχει σχεδόν από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Καθιερώθηκε νομοθετικά το μακρινό 1843 αλλά το 1879 καταργήθηκε με την ψήφιση του τότε νόμου «Περί στρατολογίας». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1944, συγκροτείται Διοίκηση Εθνοφυλακής με το επίπεδό της να είναι αυτό μιας μεραρχίας αποτελούμενης από 40 μονάδες. Το 1948, μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, αναβιώνει ο θεσμός του εθνοφύλακα και οργανώνονται τα λεγόμενα Τάγματα Εθνοφυλακής Άμυνας (ΤΕΑ) και ακολούθως δημιουργείται ειδική διεύθυνση στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Με το Νομοθετικό Διάταγμα 485/1970 ρυθμίζονται τα θέματα της Εθνοφυλακής, το οποίο καταργήθηκε με το νόμο 1295/1982 που διαμόρφωσε το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνοφυλακής. Η Εθνοφυλακή, σύμφωνα με τον νόμο 1295/1982, συγκροτείται τον καιρό της ειρήνης ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς. Το προσωπικό και το υλικό για την επάνδρωση και τον εξοπλισμό της είναι καθορισμένα στους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ), ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες ονομάζονται «στρατιωτικοί σε ενέργεια». Υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς μόνο κατά τον χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Τώρα όμως το ΓΕΣ συγκροτεί και πάλι Διεύθυνση Εθνοφυλακής, στο πλαίσιο αναβάθμισης του θεσμού.

Αναγκαία η Εθνοφυλακή στη νέα μορφή πολέμου

Όπως επισημαίνουν και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, “στη νέα μορφή πολέμου, ο χώρος του πεδίου της μάχης ταυτίζεται με ολόκληρη την εδαφική περιοχή της χώρας, καθιστώντας αναγκαία την έγκαιρη και ενεργή κινητοποίηση του συνόλου του πληθυσμιακού δυναμικού στο πλαίσιο της παλλαϊκής άμυνας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολέμων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και τα πιο σύγχρονα μέσα πολέμου δεν είναι ικανά να κάμψουν την αντίσταση του πληθυσμού μιας περιοχής, όταν η αντίσταση αυτή είναι οργανωμένη, καθολική και αποφασιστική”.

Η αποστολή

Κατά συνέπεια η αποστολή της Εθνοφυλακής συνίσταται αφενός στη συμβολή στην άμυνα της χώρας, στη διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας του Στρατού Ξηράς και στην ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους και αφετέρου στην παραγωγή εθνικού και κοινωνικού έργου το οποίο επιτελούν οι εθνοφύλακες όλα αυτά τα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες.

Αρθρογράφος