Εθνική Ασφάλεια Vs. Covid19

22 Νοεμβρίου 202012:28

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας αναρωτηθήκαμε εάν ο Covid19 είναι ασύμμετρη ή πόλεμος θεωρώντας εξ’αρχής ότι αποτελεί ταυτοχρόνως απειλή για την εθνική ασφάλεια, βρίσκοντας  απροετοίμαστους πολλούς φορείς ασφαλείας , ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Ελληνική Αστυνομία, που επωμίσθηκε ευθύνες και αρμοδιότητες που δεν συνάδουν του ρόλου της.

Από τους πρώτους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, πέραν του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, είναι και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Το γεγονός αυτό τους καθιστά ευάλωτους στο να μολυνθούν από τον ιό όσο αυτός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και την ψυχική τους υγεία και ευημερία.

Εννέα μήνες μετά, με το δεύτερο κύμα του ιού να σαρώνει, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τον εντοπισμό 550 κρουσμάτων εκ των οποίων τα 330 αφορούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στην Β. Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος φόβος της αστυνομικής ηγεσίας είναι η πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού κυρίως σε ομάδες της αστυνομίας, όπως ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ. αλλά και σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είναι επιφορτισμένα με την φύλαξη δομών (λαθρο)μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 800 στελέχη στο Στρατό Ξηράς έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό όπου εκτός απο τα μάχιμα στελέχη έχουμε κρούσματα και σε παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.Επίσης, στην Πολεμική Αεροπορία αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 156 θετικά κρούσματα αξιωματικών, υπαξιωματικών, φοιτητών της Σχολής Ικάρων και γενικότερα προσωπικού με Covid-19.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. φαίνεται να εμμένει στο αφήγημα της “ατομικής ευθύνης” αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του αρμοδιου υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη : “Καλώ όλους τους αστυνομικούς να είναι πολύ προσεκτικοί στην εξωυπηρεσιακή και κοινωνική τους ζωή, έτσι ώστε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα-το προσωπικό της αστυνομίας στην εποπτεία των μέτρων να παραμείνει στην υπηρεσία της χώρας και της κοινωνίας”.

Στον αντίποδα, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι “Τα εφαρμοστικά μέτρα κατά της διασποράς του covid 19, καθώς και οι σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ ρητά αναφέρουν και καθορίζουν ως αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων οκτώ (8) διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες, ως δια μαγείας, έχουμε μείνει μόνοι, απέναντι στους πολίτες, την κοινωνία  και τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση απαξίωσε, μέχρι και σήμερα, να μας συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης, αναντίστοιχα με το επιπρόσθετο πάρεργο που μας ανέθεσε και συγκριτικά με τους υπόλοιπους επτά ελεγκτικούς μηχανισμούς”.


Οι Έλληνες Αστυνομικοί καταγγέλουν ότι οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο ανακοίνωσης ύποπτων κρουσμάτων κωλυσιεργούν, σχεδόν αρνούνται να υποβάλλουν το προσωπικό σε τεστ covid, μην τυχόν επιβεβαιωθούν ως θετικά τα δείγματα και κλείσει η Υπηρεσία. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι Αστυνομικοί, κάνοντας το τεστ αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μέτρων για τη πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού.

Χωρίς καμία ανάπαυλα, έχοντας ανασταλεί τρεις φορές οι άδειες των Ελλήνων Αστυνομικών που από την Μάχη του Έβρου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον  Covid19 απροετοίμαστοι.. Κι όμως στο μεταναστευτικό ΜΟΝΟΙ τους αγόραζαν μέσα προστασίας έστι και με τον κορονοϊό έβαζαν (και βάζουν) χρήματα από την τσέπη τους για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας που χρειάζονται..

Η αποκλειστική ενασχόλησή τους με τον κορονοϊό, η συνεχής πίεση προς το προσωπικό για την απόδοση των μέτρων κατά της διασποράς, έχει βγάλει την Αστυνομία από τον κυρίαρχο στόχο της, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ασφάλεια του πολίτη.

Παρεπιμπτόντως πρέπει ν’αναφέρουμε ότι η μεγάλη διασπορά προέκυψε και από την αδυναμία των κρατών να δημιουργήσουν συστήματα ελέγχου και σχέδια αξιόπιστης αντιμετώπισης της νόσου.: Χωρίς ουσιαστική πληροφόρηση, χωρίς εκθέσεις εκτιμήσεων κινδύνου, χωρίς την ενεργοποίηση της Κοινότητας των Πληροφορίων, χωρίς Εθνική Στρατηγική Βιοασφαλείας και η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζεται σε ομάδες ειδικών – επιδημιολόγων -λοιμωξιολόγων που όμως ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ή ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ την πραγματικότητα.

Ιδανικά, εξ’αρχής θα έπρεπε ο μηχανισμός της ΕΥΠ να αποκτήσει  πληρέστερη καταγραφή των δεδομένων σε πανελλαδική αλλά και διεθνή κλίμακα ενώ στελέχη ΠΣΕΑ και Πολιτικής Προστασίας ώφειλαν να ενημερώνουν την επιστημονική κοινότητα και όσους εμπλέκονται στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.Αυτή την πληροφόρηση οφείλει η κυβέρνηση να την παρέχει και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους. Τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι γνωστά και τα χρησιμοποιεί όλη η διεθνής κοινότητα. Σημαντικό όμως είναι το timing, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά.Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι πολιτικές αποφάσεις αρκετά δύσκολες.

 Να σημειωθεί, ότι  δημοσιογραφικές πηγές παρουσίαζαν και το στρατηγείο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως να αντιμετωπίζει πρόβλημα διασποράς του κορονοϊού λόγω πλημμελούς τήρησης των μέτρων προφύλαξης ενάντια στην πανδημία, κάτι αποδεικνύεται από  το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού που εντοπίστηκε στο προσωπικό της ΕΥΠ στην Κατεχάκη.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία των Ελλήνων Αστυνομικών, αρκετοί από τους οποίους ακόμα κι αν προέρχονται από Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα, συνεχίζουν να έρχονται καθημερινά σε επαφή με αμέτρητους συμπολίτες τους, ενώ παράλληλα πολλοί εξ αυτών απασχολούνται σε φυλάξεις κρατουμένων ασθενών σε νοσοκομεία και στις ειδικές πτέρυγες αυτών. 

Η Ελληνική Αστυνομία είναι η μοναδική εργασιακή ομάδα που βρίσκεται παντού και πάντα. Όσο δεν θωρακίζεται η λειτουργία της, διατηρείται ισχυρός ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα μετάδοσης του COVID-19. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά όσο οι ενεργές εστίες μέσα στις αστυνομικές Υπηρεσίες δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, η δημόσια υγεία υποθηκεύεται και αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών των παραλείψεων.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, αναρωτιέται κανείς για ποιόν λόγο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. αλλά κυρίως η φυσική ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας αφήνει έκθετους τους Έλληνες Αστυνομικούς εξαναγκάζοντάς τους από την μια να συλλαμβάνουν Έλληνες Πολίτες που αποτίουν φόρο τιμής στους Εθνικούς Ήρωες του 1940 ενώ ταυτόχρονα δείχνουν ανοχή σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του  Covid19 μόνον και μόνον επειδή έχουν σεσημασμένο αριστερό πρόσημο.

Ερωτήματα και υποερωτήματα για το ποιός τελικά υπονομεύει την Εθνική Ασφάλεια ρίχνοντας όλο το βάρος της ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ. απαξιώνοντας τους Έλληνες Αστυνομικούς θα πρέπει να μας απασχολήσουν άμεσα…

Αρθρογράφος