paidiki-paxysarkia-4

Εσύ πατέρα και μητέρα πόσο σωστά παραδείγματα είστε για τα παιδιά σας τελικά;

29 Οκτωβρίου 201207:00

paidiki-paxysarkia-4Οι γονείς, όσο και αν μερικοί δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, αποτελείτε το κλειδί για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος, όπου τα παιδιά θα μπορέσουν να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και σωστό τρόπο ζωής γενικά. Έχετε την δυνατότητα να επηρεάσετε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, την φυσική τους δραστηριότητα, το σωματικός τους βάρος και γενικά την υγεία τους με πάρα πολλούς τρόπους.

Όπως αναφέρεται στο diatrofi.gr, ακριβώς επειδή ο ρόλος των γονέων όσον αφορά την προώθηση σωστών και υγιεινών συνηθειών είναι απίστευτα κρίσιμος, θα έπρεπε όλοι σας να ενημερώνεστε για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε ή και να προλάβετε το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και την ανθυγιεινή διατροφή γενικά. Είναι πολύ δύσκολο για έναν διαιτολόγο να βοηθήσει σε προβλήματα παιδικής παχυσαρκίας και κακών διατροφικών συνήθειών, όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας υιοθετούν και υποστηρίζουν συμπεριφορές αντίθετες από τους στόχους του. Οι γονείς αποτελούν τα μοντέλα των παιδιών, και ανάλογα με τις συνήθειες που υποστηρίζουν, αυτές μεταφέρουν και στα παιδιά τους. Οι γονείς λοιπόν αποτελείτε το βασικό βοήθημα για την τροποποίηση των αρνητικών συνηθειών των παιδιών σας. Θα εστιάσουμε κυρίως στην προσχολική και σχολική ηλικία και δεν θα επεκταθούμε στις υπόλοιπες

Προσχολική ηλικία

Είναι η κρίσιμη ηλικία όπου τα παιδιά καθορίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Εδώ οι γονείς πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να συμβάλλετε με σοβαρότητα στην δημιουργία σωστών και υγιεινών συμπεριφορών.

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά έχουν μία τάση να δείχνουν προτίμηση στις γλυκές και αλμυρές γεύσεις και να αποστρέφονται τα πικρά και ξινά τρόφιμα. Γνωρίζοντας όμως ότι μπορούν να αναπτύξουν τις περισσότερες διατροφικές τους συνήθειες μέσα από την συνεχή έκθεση και τις επαναλαμβανόμενες εμπειρίες, μπορείτε να επηρεάσετε τις επιλογές τους, και εδώ είναι ο ρόλος σας

Στα πρώτα χρόνια του παιδιού, ο γονέας έχει άμεσο ρόλο στο να δημιουργήσει εμπειρίες που θα χτίσουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού του. Η προσχολική ηλικία είναι μία από τις πιο βασικές περιόδους, επειδή σε αυτά τα χρόνια τα παιδιά δύσκολα δέχονται νέες γεύσεις. Εκεί είναι που ο γονέας πρέπει να βοηθήσει παρέχοντας μία ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα. Όταν ο γονέας παρουσιάζει από νωρίς θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα παιδιά τα αγαπούν σταδιακά και αρχίζουν και τρώνε περισσότερα από αυτά. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι ότι ο ρόλος τους είναι απλά να τα παρουσιάσουν στο παιδί. Το παιδί είναι αυτό που θα καθορίσει πόσο θα φάει. (όχι υπερβολές!)

Οι γονείς επίσης πρέπει να φροντίζουν το περιβάλλον και να γνωρίζουν το λόγο για τον οποίο καταναλώνονται κάποια τρόφιμα. Προσφέροντας νέα υγιεινά τρόφιμα μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον βοηθά περισσότερο την επιλογή τους, παρά το να τα προσφέρεις σε ένα δυσάρεστο χώρο.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι γονείς αποτελούν το παράδειγμα των παιδιών. Έτσι τα παιδιά συνήθως επιλέγουν να τρώνε αυτά που τρώνε οι γονείς. Αν ο γονέας τρώει παραπάνω, τα παιδιά θα κάνουν και αυτά το ίδιο. Αυτή η συμπεριφορά όμως μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε παχυσαρκία. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί με τις δικές μας συνήθειες.

Τα τρόφιμα επίσης που υπάρχουν στο σπίτι και η δυνατότητα πρόσβασής τους σχετίζονται και αυτά με το βάρος των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Είναι σημαντικό τα τρόφιμα που θα βρίσκει το παιδί μπροστά του να είναι φρούτα και λαχανικά και όχι μπισκοτάκια και σοκολάτες.

Επίσης, η φυσική δραστηριότητα αποτελεί το βασικό κλειδί της ενεργειακής ισορροπίας. Σε έρευνα βρέθηκε ότι τα παιδιά μητέρων που ασκούνταν είχαν διπλάσια πιθανότητα να είναι ενεργά, συγκριτικά με τα παιδιών μητέρων που δεν ασκούνταν. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά σε δραστηριότητες έξω από το σπίτι, τόσο πιο ενεργά είναι. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν να παίζουν τα παιδιά έξω από το σπίτι. Το θέμα της ασφάλειας είναι ένα θέμα φυσικά. Το ζήτημα είναι τα παιδιά να είναι δραστήρια και να μην κάθονται όλη την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση.

Σχολική ηλικία

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, συγκεντρώνονται περισσότερο στο σχολείο και λιγότερο στην οικογένεια. Εκεί είναι που αρχίζουν και δέχονται την επίδραση των συνομηλίκων τους, των διαφόρων μέσων και των δασκάλων τους. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπαίνουν πια σε άλλα περιβάλλοντα όπου είναι σε θέση να καθορίζουν μόνα τους την διατροφή του. Οι γονείς όμως, ακόμα μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειές τους.

Ένας τρόπος είναι αυξάνοντας τον αριθμό των οικογενειακών γευμάτων. Δυστυχώς όλο και μειώνεται ο αριθμός των οικογενειών που θα καθίσουν όλα τα μέλη μαζί στο τραπέζι, τουλάχιστον σε ένα βασικό γεύμα. Στο οικογενειακό τραπέζι όμως υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται έλεγχος των τροφίμων που υπάρχουν πάνω σε αυτό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους, τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα, έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Οι ίδιες έρευνες όμως δείχνουν ότι τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν τρώνε όλο και λιγότερο μαζί με τους γονείς τους.

Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχει στο σπίτι άμεση πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά. Οι γονείς επίσης δεν πρέπει απλά να παρέχουν αυτά τα τρόφιμα, αλλά να τα καταναλώνουν και οι ίδιοι.

Μεγάλη σημασία παίζει επίσης η τηλεόραση και η άσκηση. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά βλέπουν αρκετή τηλεόραση. Εδώ οι γονείς μπορούν να μειώσουν τις ώρες που βλέπουν αυτοί τηλεόραση και να ασχοληθούν περισσότερο με τα παιδιά τους, με καλύτερη επιλογή την φυσική δραστηριότητα. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασκούνται όχι μόνο με το να είναι και οι ίδιοι ενεργοί, αλλά παρέχοντάς τους υποστήριξη. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να έχει διάφορες μορφές: εντάσσοντάς τα σε ομάδα, πηγαίνοντας να παρακολουθήσουν τους διάφορους αγώνες των παιδιών τους ή απλά παίζοντας μαζί τους.

Επειδή στην προσχολική και στην σχολική ηλικία χτίζονται οι βασικές συνήθειες των παιδιών σας, μην χαλαρώνετε! Η συμβολή σας είναι μεγάλη!

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr