Ερντογάν: Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία

9 Δεκεμβρίου 201708:45

«Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη, ενώ τόνισε ότι, όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία», έτσι και στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία».

Σε ομιλία του σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν «έναν λαό». 

«Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν έναν λαό», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι, «όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει και για την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, με τελικό προορισμό την Τουρκία.

«Είστε η γέφυρα της συνεργασίας με την Ελλάδα»

Νωρίτερα, σε ομιλία του ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους στο μειονοτικό σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ» ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- σε προβλήματα που, όπως είπε, αντιμετώπισε η μειονότητα στο παρελθόν, ενώ μίλησε για γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, αναφερόμενος και στις προκλήσεις που διέπουν τις διμερείς σχέσεις.

«Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα και εσείς θα είστε η γέφυρα» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, τα οποία τον υποδέχτηκαν με το σύνθημα «ηγέτη μας».

¨Εδώ δώσατε ένα αγώνα επιβίωσης με τα χώματα σας, με την ταυτότητα σας, με την προσωπικότητα σας. Σας συγχαίρω για αυτό. Χτες είχαμε ωραίες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αργότερα είχαμε ωραίες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, όπως και μεταξύ των επιτροπών . Το βράδυ συναντηθήκαμε στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν μου. Ελπίδα μου αποτελεί το εξής: Εμείς όπως έλεγαν και οι παλιότεροι είμαστε πάντοτε γείτονες. Η Ελλάδα είναι γείτονας μας. Η Τουρκία είναι γείτονας στην Ελλάδα. Για αυτό τον λόγο πλέον είναι ανάγκη Τουρκία και Ελλάδα να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα.

Κοντά 150.000 ομογενείς έχουμε εδώ. Εσείς οι ομογενείς μας είστε ο καθένας μια γέφυρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εμείς έτσι σας βλέπουμε. Αυτή την στιγμή εξ όσων ξέρω υπάρχουν στο ελληνικό κοινοβούλιο 4 βουλευτές που σας εκπροσωπούν. Τώρα λοιπόν αυτοί οι 4 βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράματα στο κοινοβούλιο. Είναι ανάγκη να θέσουν τα θέματα σας. Με το να τεθούν τα θέματα, είναι ανάγκη να γίνουν και κάποια βήματα. Εγώ χτες κάποια θέματα τα έθεσα, ενδεχομένως το είδατε αυτό. Ελπίδα μου είναι το εξής, είτε ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ο πρωθυπουργός, το συντομότερο δυνατό να εξαλείψουν αυτά τα θέματα όλων των Ελλήνων πολιτών-ομογενών μας στην περιοχή, είτε αυτοί είναι Τούρκοι είτε Πομάκοι. Έτσι θα ενδυναμώσουν έτι περισσότερο την ενότητα, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Για παράδειγμα εγώ στην χώρα μου δεν έχω κάποιο θέμα με τους Ρωμιούς πολίτες μου. Προς της κατεύθυνση της απόδοσης στους Ρωμιούς πολίτες μας βακουφικών ακινήτων που είχαν κατασχεθεί παλιότερα, βγάλαμε νόμο με τον οποίο πληρώθηκε τίμημα για όλα αυτά και το τίμημα τους αποδόθηκε. Πράττοντας όλα αυτά δεν διστάσαμε από τίποτε. Για ποιο λόγο; Μα διότι όλα αυτά τα ακίνητα ανήκαν στον ιδιοκτήτη τους, είπαμε λοιπόν πως πρέπει να τους δοθούν και το κάναμε

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Θράκη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τον υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Μικρά παιδιά του πρόσφεραν ανθοδέσμες, ενώ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν.

Αμέσως μετά την προσευχή, ο Τούρκος πρόεδρος περπάτησε ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν. Χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους, ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αχμέτ Ιλχάν.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της προσευχής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισκεφθεί το σχολείο, όπου χαιρέτισαν τους μαθητές, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr