Έρευνα ALCO: Ναι στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της COVID-19 από το 95% των παιδίατρων

15 Οκτωβρίου 202114:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής διοργάνωσε συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ΑLCO, και η οποία γίνεται για πρώτη φορά σε ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους, για την στάση τους
απέναντι στους εμβολιασμούς και ιδιαίτερα όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της νόσου Covid -19.

Με την έναρξη του εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών για τη νόσο Covid 19  η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προέβη στην εν λόγω δημοσκόπηση της οποίας τα αποτελέσματα ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, την πολύ θετική στάση και υψηλή σύσταση ,(95% ),των παιδιάτρων για εμβολιασμό για τη νόσο Covid 19 των παιδιών άνω των 12 ετών , την διαρκή ενημέρωση των παιδιάτρων για τη νόσο, καθώς και την πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ιδίων .

Υπερ του εμβολιασμού  έναντι της Covid-19 παιδιών και εφήβων τίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων στην χώρα μας. Η ανάγκη προστασίας του παιδικού πληθυσμού προκύπτει από το 95% των ερωτηθέντων παιδίατρων στην έρευνα της Alco για λογαριασμό της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Σύσταση για εμβολιασμό κάνουν οι παιδίατροι προς τους γονείς για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 χρόνων με το εμβόλιο έναντι της Cοvid-19. Αυτό κατέδειξε η έρευνα σε 500 ελεύθερους επαγγελματίες παιδιάτρους από το  σύνολο των 3.500 της χώρας. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα έχουν ήδη πειρσθεί οι γονείς 180.000 εμβολιασμένων παιδιών άνω των 12 χρόνων.

 Οι λόγοι που ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό

Οι παιδίατροι απαντούν:

  • το 65% ακολουθεί όπως σε όλα τα εμβόλια τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,
  • το 25% δηλώνει ότι ακολουθεί τις συστάσεις και τις εγκρίσεις των αρμόδιων διεθνών φορέων και αρχών,
  • το 7% καθορίζει την αποφάση του και η εμπειρία,
  • 2% αναφέρει ότι λειτουργεί θετικά η στάση των άλλων παιδιάτρων.

Όσοι δεν το συστήνουν ( 5%):

  • το 61% υποστηρίζει ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά,
  • το 23% πιστεύει ότι είναι καλύτερο τα παιδιά να νοσήσουν,
  • το 8% κρίνει ότι δεν το χρειάζονται τα παιδιά και τέλος,
  • 8% δηλώνει ότι ανησυχεί για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι παιδίατροι δηλώνουν ότι εμπιστεύονται και το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Θετικοί στην λήψη τους δήλωσαν σχεδόν 9 στους 10 (ποσοστό 86%) αναφέρουν ότι το συστήνουν σε όλα τα παιδιά, το 7% μόνο στους εφήβους, το 3% μόνο στα βρέφη και τέλος ποσοστό 2% στα ευπαθή παιδιά. Σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο,  δηλώνει το 54% πως το συστήνει σε όλα τα παιδιά και το 46% μόνο σε όσα συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες.

Οι παιδίατροι υποστηρίζουν, επτά στους 10, ότι αναζητούν νεότερες πληροφορίες καθημερινά για το αντικείμενό τους . Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ενημερώνονται από τα ιατρικά περιοδικά, οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθώς και το Διαδίκτυο. Επίσης, πληροφορίες ανταλλάσσουν με άλλους συναδέλφους τους και τα σεμινάρια.

Στη χώρα μας η σχέση παιδιάτρου-οικογένειας είναι ιδιαίτερα ισχυρή και το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών από τη νεογνική ηλικία έως σχεδόν την ενηλικίωσή τους παρακολουθείται στα παιδιατρικά ιατρεία με αποτέλεσμα την σωστή παρακολούθηση της υγείας και ανάπτυξης των παιδιών και την πολύ υψηλή εμβολιαστική τους κάλυψη.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο παιδίατρος, έχει αντιμετωπίσει,πληροφορήσει και κατευθύνει τις οικογένειες που παρακολουθεί για τη νόσο Covid 19 και τις επιπτώσεις της, αλλά και για τις συνέπειες λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής των παιδιών και της απουσίας τους από το σχολείο και τις δραστηριότητές τους.

Από την συζήτηση προέκυψε η επιτακτική ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της πολιτείας για να ενισχυθεί με πολλαπλούς τρόπους η ενημέρωση σε γονείς και παιδιά ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη για τη Covid 19 του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ALCO

 

Αρθρογράφος